Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci koček

  Nemoci koček rozdělujeme na: neinfekční, infekční a parazitární.
Nemoci koček dělíme na:
1.) neinfekční,
2.) infekční (nakažlivé),
3.) parazitární

Neinfekční nemoci dělíme do několika skupin (v závislosti na příčině a charakteru). Bývají většinou spojovány se zevním prostředím nebo stravou, některé vznikly napadením mikroorganizmy. Spadají sem ale i vrozené vady a poruchy. Do této skupiny patří: otravy, zácpa, křivice, zánět zvukovodu, zánět jater, nemoc močových kamenů, zánět ledvin, kýla, různé vady, zápal plic, poruchy srsti. Tyto choroby se však ze zvířete na zvíře nepřenášejí.

Infekční nemoci:

Vyvolávají je mikroorganizmy nebo viry, přenášejí se z jednoho zvířete na druhé (např. slintavka), avšak v některých případech jsou předávány dokonce i na člověka (např. vzteklina).
Nebezpečí některých chorob je v tom, že příznaky choroby se projevují teprve až po inkubační době. Proti infekčním nemocem (vzteklině, slintavce, leukozy, infekčnímu peritoneu a rino-průdušnici) se nevyžaduje kočky každý rok očkovat. Zvířata jsou totiž od očkování po určitou dobu chráněna od nakažení.

Parazitní onemocnění:

Projevují zevními i vnitřními parazity. Ke skupině vnějších parazitů patří blechy, vši, původci svrabu. Přenášejí se cestou přímého kontaktu s nemocnou kočkou, nebo bezprostředně původci choroby. Ke skupině vnitřních parazitů patří roupy, hlísti, škrkavky, toxoplazmy, lejšmanie , piraplazmy, aj. Kočky jsou nejčastěji infikovány aksaridami a dost těžce onemocní.
Vnější příznaky onemocnění závisí na charakteru nemocí, avšak v mnoha případech se kočka projevuje jako slabá, jakoby líná, chce se schovat na tiché místo, její srst se kalí a ztrácí chuť k jídlu. Při podobných příznacích je nutné neodkladně vyhledat lékaře. Samoléčba není dovolena, protože kočka může velice rychle zahynout. Majitelé koček musejí znát kroky první pomoci při nejtypičtějších příznacích choroby.

Kočky ve své podstatě jsou vesměs ostražitá zvířata. Přesto však bývají oběťmi nešťastných náhod. Náhle vzniklé extrémní případy (jako např. nekontrolované krvácení, dušení, nepřetržité křeče, neuvědomělý stav, šok, ochrnutí, neschopnost močení) vyžadují správné ocenění stavu a průběhu, který samozřejmě odpovídá Vašim zkušenostem a intuici.

K preventivním opatřením spadá také zřízení lékárničky, ve které je nutno měnit léky, nezbytné pro poskytnutí první pomoci kočce, např. tříprocentní peroxid vodíku (H2O2).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář