Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis panu Schwarznebergovi před druhým kolem prezidentských voleb

Ministerstvo zahraničních věcí

ministr Karel Schwarzenberg

Loretánské nám. 5

118 00 Praha 1 – Hradčany

 

Veřejný dopis prezidentskému kandidátu

 

Vážený pane ministře,

již pěti dopisy jsme Vás prosili o pomoc a zamezení nespravedlnosti, která se děje naší Ukrajinské pravověrné řecko – katolické církvi (UPŘKC) v ČR, tím, že je jí z politických důvodů odmítána registrace na Ministerstvu kultury ČR. Za tuto náboženskou diskriminaci zodpovídá ministryně kultury paní Mgr. Alena Hanáková z Vaší strany TOP 09, kterou jste na post ministra kultury Vy osobně navrhl. Proto jsme se na Vás také s důvěrou obraceli. Vy však odmítáte jakoukoliv snahu zabránit naší náboženské diskriminaci. V pořadu Českého rozhlasu „Hledá se prezident“ jste se dokonce vyjádřil, že naše církev „je Vám ukradená“. Velmi nás bolí, že tak významná politická autorita jako jste Vy, pohrdá základními lidskými právy. Neurčité fráze Vašeho volebního prezidentského programu o toleranci, lidských právech a boji proti extremizmu, nijak nevysvětlují, koho a co budete tolerovat a koho naopak budete, pod heslem boje proti tzv. extremizmu, potírat. Co konkrétně těmito předvolebními frázemi míníte, názorně demonstruje Váš postoj k naší náboženské menšině. Jste jednoduše netolerantní a diskriminační k odlišným a nepohodlným názorům. Ve svém programu říkáte, že jste asi mizerný křesťan ale přesvědčený katolík. Naše UPŘKC je křesťanskou církví a hlásí se ke katolické tradici.

Úřad paní ministryně Hanákové (TOP 09) naši církev nesmyslně obvinil z „napojení na zahraniční organizaci“ (Byzantský katolický patriarchát na Ukrajině), přiřkl nám její postoje a vše vykládá v politickém smyslu. Ministerstvu rovněž vadí, že synod biskupů z Ukrajiny (s nimiž má naše církev podobné věrovyznání) vyhlásil, že např. paní kancléřka Merkelová a pan prezident Obama nejsou křesťany. My se ptáme: může snad být křesťanem ten, kdo na první místo své politiky postavil propagování toho, co Bible nazývá do nebe volajícím hříchem sodomie? Je křesťanem ten, kdo uvedl do života zákon, podle něhož mohou být – a jsou – vražděny dokonce i životaschopné narozené děti, jak to učinil prezident Obama?

Ve svém životopise, pane ministře, uvádíte jako nějaké vyznamenání, že jste za Českou republiku podepsal Lisabonskou smlouvu. Tím jste ale dal souhlas, nejen k zániku samostatného českého státu, ale především k  propagaci amorální homosexuality, k ničení rodiny a všech tradičních morálních hodnot; a také k nerespektování práv a pronásledování všech, kteří se budou tradičních morálních hodnot zastávat. A při tom všem se ještě nestydíte nazývat katolíkem i obhájcem demokracie a svobody! Kdybyste jím byl, neschvaloval byste diskriminaci naší náboženské menšiny a ozval byste se i proti mnoha dalším zločinům současné politiky. Bohužel Vám nejde ani o lidská práva, ani nemáte katolické či křesťanské postoje.

Ke katolickému vyznání se hlásil např. i prezident Hácha. Hácha byl však k podřízení se Německu skutečně donucen. Vy v předvolebním programu tvrdíte, že pojem evropského superstrátu je Vám cizí. Není ale vůbec jasné, zda je Vám evropský superstrát cizí v tom smyslu, že si jej nepřejete, anebo v tom smyslu, že budete občany přesvědčovat, že jsme svou samostatnost vlastně neztratili, a přitom poslušně vykonávat direktiva německého kancléře či kancléřky.

Pane ministře, i v dnešní politice, i když se nebojuje fyzickými zbraněmi, jde o bezpočet lidských životů. Jde o časné i věčné žití našeho národa. Jde o životy nenarozených členů našeho národa. Jde o životy dětí, které mají být v blízké budoucnosti adoptovány osobami neschopnými vytvořit rodinné prostředí. Rovněž o životy dětí, které jsou - dnes už i na území Evropy - unášeny a „rozebírány“ na orgány. Jde o životy mládeže, která je devastována drogami, satanistickou hudbou a pseudokulturou, pornografií atd. Jde o životy lidí zoufalých z jejich sociální situace. O životy starých a nemocných, kteří jsou již v Evropě průmyslově likvidováni tzv. eutanazií, a nejen oni. Jde o věčný i časný život každého, komu jste v těchto týdnech zamlčel, o co v politice ve skutečnosti jde. Ano, je zločinem, že ani Vy, který se označujete za křesťana, jste nenašel odvahu odhalit, že za kulisami zábavné show, která se nazývá politikou, právě teď probíhá reálná válka o skutečné životy skutečných lidí. Není jediný důvod se domnívat, že budete tyto lidské životy bránit. Není nic, co by naznačovalo, že budete bojovat za morální hodnoty. Naopak, přistoupil jste na mediální hru, předstírající, že celá politika je jen jakási zábavná loterie - hra o větší či menší ekonomický úspěch a prestiž. Tak tomu ale zdaleka není. Peníze i přízeň lidí jsou jen prostředkem. Tak jako ve válce se nebojuje prvořadně o zbraně, tak ani v mírové politice neprobíhá boj v první řadě o materiální prostředky, ale o hodnoty duchovní.

Vy, pane ministře, jak jsme měli možnost se přesvědčit, základními lidskými právy pohrdáte. Náboženská svoboda je Vám „ukradená“. Lidské životy a strašný morální úpadek Vám nestojí za řeč. Nehodilo se Vám kazit jimi líbivou atmosféru své kampaně.

Znovu Vás žádáme, abyste dokázal, že Vám záleží na lidských právech, tím, že napomenete Vaši stranici, ministryni Hanákovou, aby dodržovala právní normy a zaregistrovala naši křesťanskou církev. Pokud tento krok ještě před uskutečněním druhého kola prezidentských voleb neučiníte, je to znakem, že nemáte nic společného s demokracií, ale prosazujete podivnou neo-inkvizici a nový totalitní systém.

 

o. Václav S. Cigánek

Ukrajinská pravověrná řecko – katolická církev

stanislav.ciganek@seznam.cz

V Praze 14. 1. 2013

V den sv. Basila Velkého

Na vědomí:

Prezidentští kandidáti

Prezident ČR Václav Klaus