Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vandalismus

19. 9. 2012

Jednoho krásného dne jsem se procházela s bráchou.A najednou u jednoho domu je strom,který má na sobě nápis Příklad vandalismu.Nemá žádné větve a hlína u něj je rozházená.Já říkám:

Tady jsou další příklady vandalismu :

Odpadkové koše v rybníku a vandaly v Jemnici nechtějí

První květnový den bude simulátor v jemnickém parku zprovozněn. 

První květnový den bude simulátor v jemnickém parku zprovozněn. Autor: Zdeněk Hošek

30.4.2012 08:55

Jemnice - Do originálního a zajímavého boje s vandalismem se hodlají v těchto dnech pustit v Jemnici. V areálu městského parku tam vznikne Simulátor vandalismu.

 
 
 

 

Tedy jasně ohraničený prostor o rozměrech pět krát pět metrů vybavený běžným městským mobiliářem lavičkou, odpadkovými koši, dopravní značkou a bílou stěnou. Tak si každý, kdo tímto místem bude procházet, může na vlastní kůži vyzkoušet pomalovat zeď, ulomit kus koše na odpadky či poškodit dopravní značku nebo lavičku.

„Simulátorem vandalismu chceme vyprovokovat veřejnost k diskusi, k soudržnosti a loajalitě vůči místu, kde žijeme," řekl koordinátor projektu Ondřej Ferdan .

Popsal také událost, která ho k myšlence nad tímto projektem přivedla: „Impulsem pro mě byla příhoda, která se mi stala v jemnickém parku. Procházela jsem jím a najednou se proti mně řítily z kopce, na kterém stály dvě postavy v kapucích, odpadkové koše. Tehdy jsem si řekl, že je potřeba s tím něco udělat."

Simulátor vandalismu je stejně jako nová fasáda či lavičky v parku čistým uhlazeným prostorem. Veřejnost bude mít možnost sledovat, jak prostor simulátoru degraduje za přičinění kohokoli, kdo neodolá pokušení. Prostor simuluje vanadlismus v koncentrované podobě.

„I my stejně jako další města se potýkáme s vandalismem, který je obtížně postižitelný. Běžně u nás lovíme odpadkové koše z rybníka. Proto projekt vítám. Věřím, že se někdo může díky tomu chytit za noc," uvedl místostarosta Jemnice Petr Novotný.

 

Prostor simulátoru bude zprovozněn 1. května. projekt potrvá půl roku a jeho hlavním výstupem budou videonahrávky a fotografie z jeho průběhu, rozhovory s tamními obyvateli a samotný stav simulátoru. Sledovat prokejt můžete na webu: http://simulat.wordpress.com/