Zelenina
I když má každý ušák své chutě a může upřednostňovat některé druhy před jinými, vždy si rád pochutná na čerstvé zelenině. Zelenina je pro králíčka důležitá, protože mu dodává minerální látky, vitamíny a vlákninu, které by normálně našel v luční trávě, bylinách apod. Pokud nemáme možnost králíka krmit pro něj přirozenou stravou = čerstvou luční trávou, je zelenina tou nejvhodnější náhražkou.
Zeleninu králíčkovi podáváme nejlépe 2x denně a to ráno a večer, kdy je ušák nejaktivnější a má zvýšenou potřebu energie. Denní dávka je u 2kilového králíka asi 2 plné hrsti (150-200g/kg váhy). Pokud ušák dávku nesní, dáme mu při dalším krmení menší množství. Nejlepší je připravit míchaný salát z minimálně 4-5 druhů zeleniny a druhy zeleniny každý den (nebo alespoň občas) pozměnit. Přes den můžeme ušáka rozmazlovat různými druhy aromatických bylinek nebo za odměnu mu můžeme dát malý kousek ovoce.
Dáváme pozor, aby se zelenina nezapařila (např. v igelitu v teple se snadno zapaří a králík se může nadmout a umřít) a v ideálním případě ji uchováváme v lednici (v lednici je chladno a zelenina se nezapaří). Před podáváním zeleninu dobře omyjeme pod tekoucí vodou. V žádném případě ji nedáváme přímo z lednice, ale necháme ji odležet na pokojovou teplotu, neboť po požití studené zeleniny by králík mohl dostat průjem. Dáme si dobrý pozor, aby zelenina nebyla shnilá nebo plesnivá!
Správný způsob zařazování nového druhu zeleniny do jídelníčku:
Králíci jsou zvířátka se zažíváním citlivým na změny, a proto musíme do jejich jídelníčku šťavnatou stravu zařazovat postupně!
Malým králíčkům se zelenina může začít podávat až po dovršení 7. týdne života (a po přeléčení proti kokcidióze), protože dřív není jeho zažívání ještě plně připraveno k příjmu šťavnaté stravy. Je nutné mít na paměti, že každá náhlá změna stravy může způsobit, zvláště u králičích miminek, zažívací problémy, a proto je vhodné před začátkem podávání zelené stravy malé králíčky přeléčit proti kokcidióze. Více viz kapitola Strava mláďat a kokcidióza.
Nejvhodnější je začít zeleninou, která má vyšší obsah vlákniny (např. mrkev, fenykl, řapíkatý celer). Vyberte jeden druh a dejte králíčkovi kousek na ochutnání - pokud ho králíček sní a neprojeví se u něj žádné střevní problémy (nadmutí, vánočky, měkké bobky, průjem), druhý den přidáme té samé zeleniny o kousek víc a pokud je vše v pořádku, třetí den můžeme přidat k osvědčené zelenině kousek jiné zeleniny. Opět samozřejmě pozorujeme reakci zažívacího ústrojí. Kdyby se však objevily nějaké zažívací problémy, veškerou zeleninu vysadíme do doby, než se ušákovo zažívání upraví, a poté mu zkusíme podat znovu malý kousek zeleniny, která mu způsobila potíže. Pokud má králík opět měkké bobky, tento druh z jídelníčku vyřadíme úplně (stejně postupujeme i u zařazení ovoce do jídelnícčku).
Při podávání zeleniny musíme dodržovat několik základních pravidel:
- zeleninu podáváme králíkům v rozumném množství (i vhodná zelenina může ve velkých dávkách způsobit zažívací obtíže)
- na všechny druhy zelí a listové zeleniny velice opatrně zvykáme, protože už v malém množství může způsobit nadmutí a případný následný úhyn zvířete
- pokud podáváme třeba listy kukuřice, tak nesmí být postříkaná! Totéž platí i pro zbytek hospodářských plodin.
- Některé druhy zeleniny mohou způsobit kvašení v žaludku a ve střevech, a proto mohou králíčky s citlivějším zažíváním nadýmat. Tyto druhy navíc obsahují kyselinu šťavelovou (více viz pod tabulkou zeleniny). Jsou to všechny druhy zelí, brokolice, kedluben (i jeho listy), kapusta a špenát.
- Pokud je králíček náchylnější na nadmutí nebo mívá střevní potíže, nadýmající druhy zeleniny mu nepodáváme vůbec.
- U králíčků, kterým nezpůsobují trávicí problémy, je vhodné podávat výše zmíněné nadýmavé druhy jen 2x týdně v malém množství jako doplněk (obsahují vitamín A) k jiným druhům zeleniny.
- Ze salátu vždy odstraníme vrchní listy a stonek kvůli vyššímu obsahu nitrátů a kedlubnu oloupeme.
- Riziko nadmutí se zvyšuje, pokud není králíčkovi dopřán dostatek pohybu (činnost střev je zpomalena).