Kynuté buchty

kynute-buchty-1.jpg

Suroviny

450 g směsi Breads & Baguettes (Adveni)
100 g cukru
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička strouhané citronové kůry
3 lžíce oleje
cca 300 ml vlažné vody

Náplně:
povidlová – hustá povidla, případně smíchaná se lžičkou škrobu
maková – mletý mák s cukrem, rostlinným mlékem a skořicí
„vegan tvarohová“ – tofu, uvařený hustý vanilkový pudink, kurkuma, cukr

 

Postup

Mouku promícháme s cukrem, droždím a citronovou kůrou. Přidáme olej a vodu a vypracujeme pevné nelepivé těsto. Těsto důkladně propracujeme a necháme na teplém místě hodinu vykynout. Poté těsto rozdělíme na přibližně dvanáct stejných částí. Z každé rukama vytvoříme placičku, doprostřed dáme dvě lžičky náplně a zabalíme. Zabalenou buchtu potřeme ze všech stran olejem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými buchtami necháváme asi dvoucentimetrové mezery. Hotové buchty necháme ještě asi 10 min odpočinout. Mezitím předehřejeme troubu na 170 °C a dospod vložíme plecháček naplněný vodou. Do předehřáté trouby vložíme plech s buchtami a pečeme asi 25-35 minut, až povrch lehce zrůžoví. Buchty během pečení zvětší svůj objem a začnou se dotýkat. Upečené buchty oddělíme od sebe a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.

Bezmléčná „tvarohová“ nádivka
Uvaříme hustý vanilkový pudink z rostlinného mléka (350 ml mléka na jeden sáček pudinku). Když trochu vychladne, vmícháme rozmixované nebo vidličkou rozmačkané tofu (200 g), ¼ lžičky kurkumy a cukr podle chuti. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji instantní rýžovou nebo jáhlovou kaší (používám Nominal).

 

Poznámky

Pro přípravu kynutého těsta je potřeba dostatečné množství škrobu, proto zde nedoporučuji nahrazovat směs Breads & Baguettes jinou směsí. Těsto by pravděpodobně dobře nakynulo i z mouk Schär nebo z Jizerky, ale nemám to vyzkoušené. Naopak nízkoškrobové směsi (např. Doves Farm) nejsou na kynutá těsta vhodné.

kynute-buchty-2.jpg

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *