Šimlová rýže

simlova-ryze.jpg

 

Suroviny

100 g bílé rýže, nejlépe kulatozrnné
1 hrnek rostlinného mléka
2 lžíce mletého máku
1 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce konopného semínka
cukr, med nebo sirup dle chuti

 

Postup

Rýži jen lehce opláchneme, abychom ji zbavili případných nečistot, ale zachovali část škrobu, který má na svém povrchu. Poté ji zalijeme mlékem a pod pokličkou vaříme na nejnižším plameni 15 minut. Ke konci vaření kontrolujeme, jestli má rýže dostatek tekutiny, a případně dolijeme trochu mléka nebo vody. Vmícháme mletý mák, kokos a konopné semínko a za stálého míchání dvě minuty společně povaříme. Podle potřeby dolijeme ještě trochu tekutiny, abychom dosáhli kašovité konzistence. Osladíme podle chuti a ihned podáváme.

 

Poznámky

Když jsem byla malá, měla maminka v kalendáři recept na šimlové koláče, do kterých se jako nádivka míchal tvaroh s mákem. Tenkrát se mi ten název moc líbil a dnes jsem si ho vybavila, když jsem se tak dívala na svou strakatou rýži. Kromě toho, že je kaše krásně barevná, dodá nám spoustu vápníku (z máku) a hořčíku (z konopného semínka).

Věděli jste, že Češi jsou největšími konzumenty máku na světě? V roce 2016 jsme v naší maličké zemičce vypěstovali 31% světové produkce. A na rozdíl od většiny ostatních zemí ho nepoužíváme k farmaceutickým účelům, ale dopřáváme si ho na talíři. I když ho jíte hodně, nemusíte se ničeho bát, zralá semínka odrůd, které se u nás pěstují a kupují, opiáty (téměř) neobsahují a jsou zcela bezpečná. Naopak jsou ohromně zdravá, obsahují spoustu vápníku, antioxidantů, vitamínů skupiny B a vlákniny.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *