Ostatní výživové směry – dělená strava, výživa podle krevních skupin, Atkinsonova dieta

Ostatní výživové směry

Dělená strava

Koncept dělené stravy sestavil koncem 19. století Dr. Haye. Je založena na delena-strava-rozdeleny-talir-i.gifodděleném příjmu potravin, které jsou hlavním zdrojem sacharidů, a potravin, které jsou hlavním zdrojem bílkovin. Sacharidy a bílkoviny jsou tráveny v odlišných částech trávicího traktu a vyžadují odlišné prostředí i odlišné enzymy. Podle této teorie současná konzumace sacharidů (zejména škrobů) a bílkovin vede ke kvašení a zahnívání nestrávené potravy a následně ke zdravotním potížím. Bílkoviny musí být zprvu rozkládány v kyselém prostředí žaludku, tuky jsou rozkládány v alkalickém prostředí tenkého střeva, ale v žaludku neovlivňují proces trávení bílkovin ani cukrů. Sacharidy v kyselém prostředí podléhají rychlému kvašení. V běžné stravě živiny oddělit nejde, proto se výběr potravin řídí podle toho, kterou živinu obsahují nejvíce.

Z toho plyne:
1. bílkovina a tuk mohou být konzumovány najednou,
2. cukry a tuk mohou být konzumovány najednou,
3. nekombinovat škroby s bílkovinami,
4. nekombinovat škroby a „kyselé“ ovoce (hodně kvasí).

Po jídle se smí přijmout ovoce až za 2 hodiny.
S postupem dne se doporučuje přecházet z počáteční převahy sacharidů až k večernímu zařazování bílkovin.
Tuky, saláty, zeleniny, byliny, ořechy, maliny, rozinky jsou neutrální.

delena-strava_schema.jpg
(http://idiva.com)

PRO
zvýšený příjem ovoce a zeleniny a snížený příjem energie

PROTI
v tenkém střevě současně přítomny všechny enzymy a nikdy nedochází k oddělenému štěpení bílkovin, tuků nebo sacharidů.

www stránky v češtině
www.delena-strava.cz
www.strava-delena.cz

www stránky v angličtině
www.diet.com/g/hay-diet
www.synergy-health.co.uk/body-and-diet/the-hay-diet/
www.sleepyourselfslim.org/food_separation_diet.html

 

 

Výživa podle krevních skupin

Vychází z historického vývoje antigenů AB0 u člověka a vhodné a nevhodné potraviny určuje podle slučitelnosti dané krevní skupiny s látkami bílkovinné povahy, tzv. lektiny. Potraviny jsou rozděleny podle obsahu lektinů a pro každou krevní skupinu jsou navrženy vhodné potraviny.
Nositelé skupiny 0 by měli dávat přednost živočišným potravinám jako nosičům bílkovin. Pro skupinu A je nejvhodnější vegetariánská strava. Mléčné výrobky jsou vhodné pro skupinu B. Skupina AB má poměrně neomezený výběr.

blood-type.jpg
(markomikic.files.wordpress.com)

Ačkoliv některé krevní skupiny mají větší sklon k určitým chorobám, vysvětlení podle této teorie není dostatečné. Imunitní systém člověka je mnohem komplikovanější a zahrnuje i jiné, neméně důležité mechanizmy. Lektiny jsou obsaženy převážně v potravinách rostlinného původu, a ty lze tepelně upravit, neboť jsou často termolabilní (ničí se vyšší teplotou).
Tento netradiční způsob výživy může vést k jednostranné stravě i  k nevyváženému příjmu některých živin.

 

 

Atkinsonova dieta

Nízkosacharidová dieta, nebo také Atkinsonova dieta, vychází z teorie Dr. Atkinsona, která jednoduše řečeno, předpokládá, že naše tělo získává energii nejrychleji a nejsnadněji ze sacharidů, především z cukru a obilného škrobu, který je složen z jednotek glukózy. Předpokládá, že pokud škroby a cukry vyloučíme ze stravy, musí pak organizmus využívat jiný zdroj energie, a to naše tukové zásoby. Atkinsonova dieta je velmi populární, zejména v USA a Velké Británii, tedy zemích s vysokým výskytem nadváha a obezity, a to proto, že vyžaduje velmi málo a slibuje téměř vše. Tato dieta totiž nezakazuje potraviny, které jsou v jiných dietách zapovězené. Povoleny jsou tučné potraviny i uzeniny a maso. Rizika této diety spočívají v podpoře téměř neomezené konzumace tučných pokrmů, což zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév a rakoviny z nadměrného přijmu tuků, může být také riziková pro ledviny v důsledku vyššího příjmu bílkovin.

atkinsonova-dieta_pyramida.gif
(www.dietance.com)

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *