Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vyhlídkový výlet do BRD

Sláva, nazdar výletu....

 

V dotazníku otištěném v občasníku č.2 si několik našich klientů přálo podniknout výlet menším vozidlem do blízkého okolí. Navrhli jsme trasu vedoucí z Černošic přes Podbrdy, Hostomice, Jince, Čenkov se zastavením v Příbrami, Dobříši, Mníšku pod Brdy. Mirek objednal minibus pro 13 přihlášených osob na 24.září 2008 a v 9.00 hod jsme vyjeli. Mnozí jsme si připadali jako na školním výletu, ale v opačném věkovém pořadí, kde místo dětí jsou senioři a místo učitelů naše milá mládež Alenka a Mirek. Obloha nevěštila sice slunečný den, ale naše nálada byla optimistická i humorná zvláště, když jsme se postupně dovídali, že náš účastník výletu pan Karnet má narozeniny. Brdské pohoří v pestrém podzimním zbarvení lesů, lemované těžkými mraky připomínalo spíše velehory dávných geologických hor.

Dojeli jsme do Příbrami a těšili se na prohlídku slavného poutního místa sv. Hora. Bohužel doprava soukromými vozidly nebyla povolena. Proto jsme se rozhodli navštívit první cukrárnu na pěší zóně, abychom se občerstvili kávou a dorty po "dlouhé cestě". Dále jsme se podle svých zájmů vydali na prohlídku obchodní sítě s cílem srovnávat nejen kvalitu, ale i cenu výrobků. Nejzajímavější bylo luxusní řeznictví a uzenářství, prodchnuté různými vůněmi včetně jitrnic a jelítek, které zaujali některé naše účastníky. Dokonce u jednoho muže se projevil zájem o textilní průmysl, šel si nechat vzít míru, čímž se poněkud zdržel a málem zmeškal náš odjezd. To již mrholení přecházelo v deštík. U kostela jsme se opět sešli s naším řidičem a pokračovali v cestě do Dobříše v naději, že se zastavíme u zámku. Rozlehlé náměstí nás přivítalo útulnou sokolskou restaurací a deštěm. Po dobrém obědě jsme zjistili, že kromě deště máme ještě prázdné přední kolo vozidla. Poměrně složitou výměnu kola jsme trávili různě např. i v herně s milou obsluhou. Při zpomalené jízdě kolem zámku s krásným parkem jsme si řekli, že výlet bude nutno opakovat. Následoval Mníšek pod Brdy, kde nezbylo nic jiného než objížďka náměstí s krásným kostelem a návrat přes Všenory domů za doprovodu vůně jitrnice našeho labužníka.

Přes nepřízeň počasí nás stále neopouštěl humor a dobrá nálada a věříme, že se příště vypravíme na nový výlet za příznivějších okolností. Všem se výlet líbil a děkujeme našemu městu za finanční spoluúčast i upomínkové pohlednice Příbrami a Dobříše.