Jdi na obsah Jdi na menu
 


Devalvace koruny v roce 2013: Dupačky, pomeranče a nákupní nájezdy v letech totality

14. 11. 2013

Jako v živé paměti mám vystoupení soudruha (mám pocit, že to byl tehdejší ředitel televize Jan Zelenka, ale nerad bych mu křivdil), který obhajoval zdražení pomerančů, všech výrobků z bavlny, myslím, že i bot a dalšího zboží denní potřeby, včetně ovoce a dalších potravin. Seděl u stolečku  a vyprávěl, že kdybychom (jako "my", stát) ceny "neupravili, za chvíli bychom měli prázdné pulty, protože v posledním období zaznamenaly orgány (nebo zaznamenali orgáni) nákupní nájezdy cizinců, pro které jsou naše ceny benzinu, pomerančů, bot a dětských dupaček směšně nízké a doslova nám vykupují obchody.

Neuvedl, jestli se jedná o občany-cizince "imperialisty", nebo "hodné Němce z NDR", případně sovětské vojáky nastěhované dočasně po různých místech Československa už od roku 1968. Že zkrátka hospodářský systém řízený od jednoho stolu kolaboval, to nikdy z obrazovky (a den poté ze stránek Rudého práva, které tisklo přesný a cifrový seznam zdrařených tovarů) nezaznělo.

Vybavuji si, jak jsme si hned druhý den ve škole dělali z toho soudruha, co měl na stolku před sebou i ty dětské dupačky jako silný televizní argument), že měl mít ještě v košíku pomeranče a pod stolem kanystr s benzinem a na závěr svého vystoupení slavnostně škrtnout sirkou. Možná se mi to už taky plete, protože benzin se obvykle zdražoval mimo termíny jiných zdražování.

To ale není důležité. Argumenty o dětských dupačkách vy na mysli vytanuli v den, kdy současný guvernér ČNB Miroslav Singer pár dní po devalvaci v tisku nabádá lidi, aby začali kupovat auta, byty, pračky a další věci, že levnější nebudou. Bylo to z kategorie představení "zdražovacích televizních soudruhů", leccos si nezadalo v argumentaci se slavným vystoupením Milouše Jakeše o brojlerech a Haně Zagorové, která si vydělává strašné peníze.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář