Jdi na obsah Jdi na menu
 


† Nero

NERO NÁS OPUSTIL 29. 10. 2013 (podrobnosti níže).

ÚDAJE O KOČIČCE
Pohlaví: kocour
Věk: 4 roky
Kastrovaný?: ano
Očkovaný?: ne
Odčervený?: ano
Čipovaný?: ne
Handicapovaný?: ano, horší funkce ledvin (užívá Enap), FeLV pozitivní
Podmínky: do bytu či domku bez výběhu, jedináček
Charakteristika: Nero se přitoulal na zahrádku k paní z městečka severně od Prahy. Byl plachý, o kontakt s lidmi a ostatními kočkami v místě nestál, vždycky jen něco zbaštil a zase zmizel. Bylo zřejmé, že se jedná o kocoura ne v úplně dobré kondici, ale jak postupně přicházel a odcházel, jeho stav se zhoršoval a bylo zřejmé, že bude potřebovat pomoci. Odchyt nebyl jednoduchý, ale povedl se a Nero putoval rovnou na veterinu. Od vylámaných špičáků měl zanícené dásně i čelisti, v tlamě několik vyhnilých kráterů… Zánět se rozšířil po celé hlavě, oko i nos byla jedna hnisavá rána. Tak nějak to pak doktor líčil, ale je to v zásadě jedno – dobitý byl pořádně. Pohled na něj nebyl hezký, musel dost vytrpět, těžko říct, jak mohl takto venku přežívat. Nicméně u nás se dal dohromady a stal se z něj mazel – zpočátku vůči lidem ostražitý, ale neútočný. Když nabyde důvěry, stává se z něj velmi přítulný kocourek. Jako památka na život na ulici mu zůstala horší činnost ledvin, musí držet dietu a dostávat léky, i tak je ale čilý a zasloužil by si nový domov.
Nero na Facebooku 
 

CHRONOLOGICKY

21. 2. 2013
Nera jsme do depozita přijali 19. 2. 2013. Kocourek se před pár týdny přitoulal na zahradu k paní z městečka severně od Prahy, kde hledal něco k snědku a teplý suchý úkryt. Byl plachý, o kontakt s lidmi ani ostatními kočkami v místě nestál, zbaštil co našel a mizel… ale pravidelně se vracel. Časem bylo jasné, že se jedná o bezdomovce v ne úplně dobré kondici, ale jak se postupně objevoval častěji a jeho stav se evidentně zhoršoval, bylo jasné, že bude potřebovat pomoc – oteklá zhnisaná hlava, z oka i brady kapala krev, malátný a hubený, nekvalitní srst… Odchyt nebyl jednoduchý, ale zadařilo se, kocourek už byl vyhládlý a na návnadu se nalákat nechal. Putoval rovnou na veterinu. A byl nejvyšší čas. Od vylámaných špičáků měl zanícené dásně i čelisti, v tlamě několik vyhnilých kráterů… Zánět se rozšířil po celé hlavě, oko i nos byla jedna hnisavá rána. Tak nějak to pak doktor líčil, ale je to v zásadě jedno – dobitý byl pořádně. Pohled na něj nebyl hezký, musel dost vytrpět, těžko říct, jak mohl takto venku přežívat. Hlavu i tlamu má teď už ošetřenou, v narkóze, antibiotika dostal lokálně i v injekcích, má nařízený klid na lůžku… Zbytek budeme řešit postupně, jak to jeho stav dovolí. Mazlík to tedy rozhodně není, spíš bojovník, vrčí a pouští hrůzu, i když jinak je celkem klidný. Uvidíme.

3. 4. 2013
Nero se má k světu, hodně přibral, má lepší srst a hlavně je velmi hodný. K lidem je stále trochu ostražitý, ale ani ve strachu nemá tendenci se nijak ohnat, spíš se přikrčí a čeká, co přijde… Jakmile nabyde důvěru, je to velký mazel. Moc vděčný, hodný, čistotný kocourek. Ledviny se mu trochu srovnaly, i když hodnoty nejsou (a nebudou) nikdy zcela v pořádku. I tak si ale zaslouží nový domov.

29. 10. 2013
Dnes ráno jsme museli nechat Nera uspat. Ledviny mu během léta pomalu odcházely, nicméně pořád to byl Nero. Posledních pár týdnů se však začalo selhávání ledvin naplno projevovat, což potvrdily i výsledky testů, které mu náš veterinář provedl cca před třemi týdny. I přes zvýšené dávky léků se Nerův stav rychle zhoršoval, zvlášť v kombinaci s FeLV pozitivitou. Posledních několik dní už chodil opatrně a vrávoravě, včera ráno byl nalezen v záchodku, kam předtím v párminutových intervalech chodil. Komunikoval, ale výrazný acetonový zápach linoucí se z tlamičky byl znamením, že ledviny na svou funkci rezignovaly. Eutanasie byla milosrdným řešením. Nového domova se nedočkal, ale i tak u nás strávil své poslední měsíce v teple a s plnou miskou, bez bolesti a s pohlazením. Nerouškovi už u nás hoří svíčka. Bohužel cca 10 hodin po Nerovi odešla i Nerouškova kamarádka Marjánka.