Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kačenka (H1)

ÚDAJE O KOČIČCE
Pohlaví: kočka
Věk: cca 15 let
Kastrovaná?: ano
Očkovaná?: ano
Odčervená?: ano
Čipovaná?: ne
Handicapovaná?: 
Podmínky: 
Kačenka na Facebooku 
 

CHRONOLOGICKY

25. 9. 2016
Kačenka žije spolu se svými potomky v areálu jedné firmy v Praze-Hloubětíně. O jídlo mají jakž takž postaráno, v místě jsou i improvizované boudičky, na blaho kočiček dohlížejí již několik let krmičky. Podle hodných lidí, kteří se v areálu občas vyskytují, však kočičky nejsou v dobrém zdravotním stavu, nejsou kastrované, některé prý opět březí… a tak jsme se domluvili, že kočičky postupně převezmeme, necháme vykastrovat a ošetřit a pak vrátíme zpět do lokality. Místní krmičky je ostatně chtějí zpět. I když se rozhodně nejedná o ideální místo k životu (na okraji parkoviště je malý plácek připomínající spíše smetiště, za ním plechový plot, pro kočky průchozí, za plotem houština keřů a skrz areál se stavebninami se dá zřejmě projít do asi 500 m vzdáleného parčíku…), kočičky jsou tam zvyklé a jsou zvyklé i na krmičky. Kačenka tam žije několik let, samozřejmě už mnohokrát vyvedla koťata – některá skončila pod koly automobilů, pro některé se krmičkám podařilo sehnat nové domovy…  A tak by to určitě šlo klidně dál, ale správce objektu si celkem pochopitelně již nepřeje, aby se tam kočičky množily, a zakázal kočičky krmit. Takže kočičky se u nás postupně vystřídají a podstoupí kastraci a celkové ošetření. Bude to potřeba. Kačenka je bázlivá a opatrná, na své krmiče prý ale zvyklá, i když do ruky se chytit nedá. My jsme zatím zvládli kastraci (březí nebyla) a odčervení – v uších má Kačenka svrab a v kožichu blechy a miliardy všenek, které ji musely žrát zaživa… Současně musely ven komplet všechny zuby, neb byly v příšerném stavu a rozjely zánět dásní s přesahem do čelistí. I to muselo Kačenku již delší dobu trápit. Výsledky krevních testů též nejsou příznivé – Kačenka je v horší kondici, než vypadá a než by odpovídalo věku – bohužel opakované porody a život na ulici se na ní dost podepsaly. Teď se u nás zotavuje. Dostala antibiotika. Čeká nás ještě opakované odčervení a ošetření uší. Pak kontrola a uvidíme, jak a kdy bude schopná se do původní lokality vrátit. Krmičky zatím slíbily, že lokalitu vyčistí a že kočičkám zajistí kvalitnější stravu i péči. Uvidíme, jak se bude situace dále vyvíjet.

11. 2. 2017
Kačenka konečně může hledat nový domov. Zdravotně je stabilizovaná, krásně se zakulatila, starý umolousaný kabát vyměnila za nový heboučký kožíšek, vzorně baští i tráví, žádné problémy nemá. Je už i plně očkovaná. Zatím je ale stále velmi zdrženlivá, pokud se vztahu k lidem týče. A lepší to asi ještě dlouho nebude. Kdykoliv se přiblížíme, nacpe se do nejzazšího kouta a trpělivě čeká, až zase zmizíme. Z očí jí čiší zoufalství z toho, že neví, kde je a co po ní chceme… Kdyby se mohla vrátit do původní lokality, určitě bychom volili tuto možnost. Ale v původní lokalitě by nepřežila. I když se tam podmínky trochu zlepšily, objevily se i slíbené boudičky, s krmením to tam stále vázne. Kačenka je na lidech navíc zcela závislá – nemá zuby, nemůže si tedy nic ulovit. Vzhledem ke svému věku potřebuje prostě přístřeší a plnou penzi, ideálně konzervy, ne granule… a to v původní lokalitě prostě nejde. Takže je u nás, kde se jí ale nelíbí, chtěla by volnost a svobodu… A to jí zase nemůžeme dopřát u nás. Možná, že se její vztah k lidem časem zlepší – když už si ji „ulovíme“, nechá se pochovat, nesnaží se utéci, chvíli to i vypadá, že si kontakt užívá. Ale pak zase přepne do svého pohotovostního módu – a jakmile to jde, schová se zase v nejbližším koutě. Samy krmičky v původní lokalitě říkaly, že trvalo přes dva roky, než k nim Kačenka našla důvěru. Do té doby byla velmi plachá a ostražitá, naprosto nedůvěřivá. Když ale svou nedůvěru prolomila, své krmičky vítala, chodila je prý i s koťaty vyprovázet až na zastávku tramvaje na rušnou Poděbradskou! Proč ji už dávno krmičky nenechaly vykastrovat a nehledaly pro ni lepší domov, tomu prostě nerozumíme… Místo toho se roky dívaly, jak rodí jedno kotě za druhým, přičemž většina z nich končí pod koly aut nebo jako kořist psů a lišek… Jak Kačenka strádá, sžírají ji paraziti, vysilují průjmy a z tlamičky tečou shnilé černé smrduté sliny. To už ale nezměníme. Kačenka si začíná svůj vztah k lidem budovat ne od nuly, ale z hlubokého mínusu. Bude to dlouho trvat, ale věříme, že si cestu ke svému člověku najde. Potřebuje hodně času a hodně trpělivosti. A bude zlatá – věrná a vděčná.

30. 12. 2017
Kačenka děkuje za dárky, které dostala v rámci vánočního Kočičího přání (15. 12. 2017–6. 1. 2018).

13. 5. 2018
Kačenka děkuje za dárky, které dostala v rámci jarního Kočičího přání (1.–20. 5. 2018).

23. 12. 2018
Kačenka děkuje za dárky, které dostala v rámci vánočního Kočičího přání (15. 12. 2018–5. 1. 2019).

14. 5. 2019
Kačenka děkuje za dárky, které dostala v rámci májového Kočičího přání (5. 5. 2019–20. 5. 2019).

5. 1. 2020
Kačenka děkuje za dárek, který získala ve vánočním Kočičím přání (15. 12. 2019–5. 1. 2020).

20. 5. 2020
Kačenka děkuje za dárek, který získala v májovém Kočičím přání (5.–20. 5. 2020).

20. 12. 2020
Kačenka děkuje za dárek, který získala ve vánočním Kočičím přání (15. 12. 2020–5. 1. 2021).

13. 5. 2021
Kačenka děkuje za dárek, který získala v májovém Kočičím přání (5. 5. 2021–20. 5. 2021).

24. 12. 2021
Kačenka děkuje za dárek, který získala ve vánočním Kočičím přání (15. 12. 2021–5. 1. 2022).

14. 5. 2022
Kačenka děkuje za dárek, který získala v májovém Kočičím přání (5. 5. 2022–20. 5. 2022).

30. 11. 2022
Kačenka je náš další „veterán“, pro kterého už nový domov nehledáme. Je plachá, a ačkoliv si na nás zvykla, neprchá v panice, ale o lidi obecně nestojí. Je šťastná ve své kočičí partě. Vše nejraději pozoruje z výšky nebo aspoň s odstupem. Má ráda teplo, zimy si kdysi užila až až. V zimě lehává u kamen, v létě na sluníčku ve voliérkách. A téměř vždy ve společnosti někoho z kočičí party. Byla zvyklá v kočičí tlupě, a tak jí je dobře i tady. Zdravotně se Kačenka drží. Nedávno absolvovala kontrolu u našeho pana doktora. Nic mimořádného, stav uspokojivý, pochopitelně přiměřeně věku. Kačenka už je prostě starší kočička, která si zaslouží stabilní prostředí a život v souladu se svou povahou. A tak dožije u nás. Doufáme, že tu ještě pár let s námi bude a užije si spokojené kočičí stáří.

24. 12. 2022
Kačenka děkuje za dárek, který získala ve vánočním Kočičím přání (15. 12. 2022–5. 1. 2023).