Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chleb bez namahy

2. 11. 2012

 

chleb-010.jpg

 

 

 Co budeme potrebovat:

3 hrnky hladke mouky

1 hrnek polohrube mouky

1 lzicka kminu

2 lzicky soli

1/2 lzicky suseneho drozdi

(vsechny ingredience ve vetsi mise promichame)

1 lzicka octa

2 hrnky studene vody

(znovu promichame - nehneteme)

 

Jak na to:

Po promichani vznikne ridsi testo. Posypeme ho moukou, prikryjeme uterkou a nechame 16 - 18 hodin kynout (pri pokojove teplote).

Pote testo znovu opatrne promichame, posypeme moukou a nechame dalsich 30 minut kynout. Troubu si rozpalime na 230 stupnu, vlozime do ni suchou vyssi nadobu na peceni (o prumeru 20 - 22 cm) a 30 minut zahrivame.

Do horke vyssi nadoby pomoci sterky vyklopime testo, prikryjeme (poklici, alobalem), aby neunikala para a pri 230 stupnich peceme 30 minut. Pote odkryjeme a peceme dalsich 25 minut pri 220 stupnich. Pote chleb vyklopime a nechame vychladnout.

Vysledkem bude krasne upeceny chleb s krupavou kurkou. 

 

chleb-009.jpg

 

Dnes jsem delala tento chleb poprve a hned na prvni pokus se povedl, coz me katapultovalo do nesmirnych vysin lidske hrdosti. Preci jenom, upect dobry chleb, je velka osobni vyhra, tedy alespon pro me. Samozrejme jsem ho hned vnutila cele rodine k snidani, chvastajice se jak pav a s vyrazem pokoritele severniho polu jsem svou drahou polovicku informovala o zameru koupit si domaci pekarnu a rozsirit tak sve pekarske obzory. 

Ale zaplatila jsem svou dan. Spalenou ruku od trouby jsem chladila asi tri hodiny. Ma draha polovicka mi dokonce vybehla do lekarny koupit chladivy krem na popaleniny. Priste si budu davat vetsi pozor..

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář