Jdi na obsah Jdi na menu

Arabský plnokrevník

13. 9. 2013

                             Arabský plnokrevník 

 

 

    Arabský plnokrevník, nejstarší a nejčistší koňské plemeno, je často považován za nejkrásnějšího koně na světě. Svou ušlechtilou hlavou, konkávním profilem, výraznýma očima, živou povahou a neopakovatelným plavným pohybem je bezpochyby jedním z nejdokonalejších zvířat.Přestože byl po mnoho století s velkou péčí šlechtěn, jeho skutečný původ není jasný.

  Obrazy koní v klasickém starověkém umění dokazují, že koně arabského typu žili na Arabském poloostrově již 2000-3000 před Kristem. Jako pouštní kmeny, s nimiž dlouhou dobu žili, se i arabští koně dokonale přizpůsobili drsnému prostředí, neboť měli velkou vytrvalost, netrpěli nemocemi a měli schopnost přežívat v krajních podmínkách.Arab více než kterýkoliv jiný kůň ovlivnil vývoj koňských plemen na celém světě. Tento arabský vliv se datuje od sedmého a počátku osmého století, kdy se vyznavači islámu dostali přes severní Afriku do Španělska.Koně, které si s sebou přivezli, daleko předčili místní plemena, tak začal proces šlechtění vnesením arabské krve,který probíhal po mnoho století a fakticky probíhá až dodnes.Čistokrevní arabští plnokrevníci se nyní chovají na celém světě. Kromě přehlídek se nesmírně hodí i na vytrvalostní ježdění.V poslední době se opět zvyšuje zájem o arabské dostihy.

Popis plemene :

Výška: 144,2-152,5 cm Barva: Převážně ryzáci, bělouši, hnědáci a vraníci. Stavba těla: Malá hlava s širokým čelem, jemné chřípí, štičí profil, široké nozdry a malé uši; hluboké, jasně prokreslené hrdlo nasazené ve výrazném oblouku; ladně klenutý krk; dlouhé šikmé plece s výrazným kohoutkem; hluboké prostorné tělo s širokým hlubokým hrudníkem a krátkým rovným hřbetem; vysoce nasazený ocas; tvrdé suché končetiny s výraznými šlachami a hustými jemnými kostmi; tvrdá tvarovaná kopyta; jemná hedvábná hříva a ocas.

Původ :

Arabský plnokrevník pochází ze severní Afriky a okolního Východu – zejména z Egypta. Arabským plnokrevníkem nazýváme pouze ty koně, kteří prokazatelně pocházejí z arabských koní importovaných z těchto oblastí.

Hůlková výška :

Průměrně mezi 1,40 až 1,50 m.

Zbarvení :

Arabští plnokrevníci jsou hnědáci, ryzáci nebo bělouši, vzácněji vraníci. Bílé odznaky na nohách a na hlavě jsou časté.

Charakter :

Arabští plnokrevníci jsou velmi inteligentní a vynikající vytrvalci. Jsou známí svým ohnivým temperamentem.

Exteriér :

Hlava je nejnápadnější znak araba. Je porněrně krátká, široká v čele a úzká v nosní partii. Nozdry jsou široké, velmi jemné a citlivé, profil hlavy je konkávní. Hlava je díky této konkávní linii výborným příkladem takzvané štičí hlavy. Malé a špičaté uši se skoro dotýkají, oči jsou široce otevřené a velmi expresivní. Charakteristický je také ladně klenutý krk a relativně široká hruď. Postoj nohou bývá někdy slabší stránkou. Arabští koně mají vysoko nasazený ocas, který nosí v nápadném vysokém oblouku. Přestože je arab dobře osvalený kůň, neváží více než 500 kg.

Možnosti využití :

Arabský plnokrevník je velmi elegantní jezdecký kůň a také výborný dostihový kůň. Mimo to se používá v chovu pro zušlechtění různých plemen. Arabský kůň byl důležitým zakladatelem chovu anglického plnokrevníka.

Chody :

Arabský plnokrevník je známý svými elegantními pohyby, které vyniknou zejména ve calu. V klusu se arab pohybuje velmi harmonicky a uvolněně. Krok není zrovna nejsilnější stránkou tohoto plemene.

Zajímavosti :

Jedinečný vzhled arabského plnokrevníka je určován, utvářením páteře, které se liší od ostatních koňských plemen v několika ohledech. Arab má 17 žeber (ostatní koně 18), 5 bederních obratlů (ostatní 3) a 16 ocasních obratlů (ostatní 18).

Existenci arabského plemene zmiňují prameny staré více než pět tisíc let. Mnoho moderních teplokrevných plemen je často přes anglického plnokrevníka ovlivněno arabskou krví. Arabští koně se dnes chovají po celém světě. Tak, jak se dá předpokládat u plemene, které se po staletí vyvíjelo a udrželo v tvrdých podmínkách pouště, je arabský kůň velmi odolný a vytrvalý. Lidová pověst praví, že sám Alláh stvořil tohoto koně z jižního větru. Prorok Mohamed kázal udržet toto plemeno čisté. Staří Řekové byli přesvědčeni, že bůh moří Poseidon vykouzlil zvíře z mořských vln. Ať už to bylo jakkoliv, již od pradávna jsou lidé přesvědčeni o výjimečnosti arabského koně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář