Švestková chilli omáčka
Suroviny:
1500 g vypeckovaných švestek
750 ml vinného octa
kávová lžička soli
4 stroužky česneku
4 sušené chilli papričky
kousek čerstvého zázvoru
750 g krupicového cukru
4 mleté hřebíčky
špetka mletého nového koření.
Postup:
Měkké švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. V kastrolu smícháme švestky, ocet (dala jsem červený), rozmačkaný česnek, nadrcené chilli papričky, sůl a nastrouhaný zázvor, přivedeme zvolna k varu a bez pokličky za stálého míchání vaříme 45 min. nebo dokud se vše nerozvaří na kaši. Pak přidáme cukr, koření zabalené do kousku plátna nebo dané do čajítka a znovu přivedeme k varu, necháme na mírném plameni probubávat dalších alespoň 30 min, raději déle, hmota se pěkně zahustí a ocet odpaří. Pozor, hlídat, aby se hmota nepřipálila! Pak ponorným mixérem rozmixujeme a naplníme do čistých, suchých, nahřátých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. V této poloze necháme vychladnout.
Zdroj: http://www.toprecepty.cz/recept/36174-chilli-svestkova-omacka/
Dobrota
(senky, 22. 10. 2013 20:18)