Zapečená čokoláda
Tenhle recept jsem našla v starším čísle Apetitu. Po vyzkoušení si myslím, že by se měl jmenovat Zapečená láska nebo dokonce vášeň :) Kdo je čokoholik jako já a vyzkouší, porozumí ;-) Když totiž prolomíte povrchovou krustičku, čeká vás uvnitř tekutá horká čokoláda ochucená mandlovým likérem - báječné :)
Suroviny:
100 g čokolády na vaření
100 g nějaké velmi kvalitní a dobré hořké čokolády - měla jsem od firmy J. D. Gross 80%, prodávají ji v Lidlu.
100 g másla + kousek na vymazání formiček
2 lžíce mletých mandlí + trochu na vysypání formiček
2 žloutky a 2 celá vejce
4 lžíce hnědého cukru
4 lžíce dobrého likéru, měla jsem Amaretto
moučkový cukr na poprášení podle chuti.
Postup:
Troubu předehřejeme na 230°C. Formičky na suflé nebo jiné keramické misky vhodné na zapékání vymažeme změklým máslem a vysypeme mletými mandlemi.
Ve vodní lázni rozpustíme čokolády a máslo. Necháme částečně zchladnout. Vejce a žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, zašleháme do nich rozpuštěnou čokoládu, lehce vmícháme mleté mandle a likér.
Rozdělíme do formiček a pečeme asi 10 minut. Můžeme poprášit cukrem a podáváme ihned.