Kuře s rýží v jednom pekáčku
I ten, kdo vaří opravdu rád ;-) je někdy nucen vaření malinko ošidit kvůli množství jiné práce - třeba na zahradě. Pro takové situce jsou ideální recepty, kde se vaří celý oběd naráz a nemusíte si ho příliš všímat. Stihnete plno jiné práce a rodina se necítí ošizená :)
Suroviny:
4 kuřecí stehna
3 jarní cibulky
asi 2 lžíce zeleniny Ljutenice - viz poznámka
1,5 hrnku rýže
3 hrnky vody nebo vývaru
olej
kousek másla
sůl, pepř.
Postup:
V pekáčku vytřeném máslem předpečeme osolená stehýnka asi 20 minut při 200°C, podlijeme jen malounko, jen aby se nepřichytila.
Pak v kastrolu na oleji osmahneme nakrájenou jarní cibulku, přidáme propláchnutou přebranou rýži, opečeme, až začne být sklovitá, osolíme a vmícháme do ní Ljutenici, zalijeme vodou.
Stehýnka vyjmeme z pekáčku, vlijeme tam rýži, stehna položíme navrch a pečeme ještě asi 40 minut. Výpek z kuřete se vsákne do rýže a výsledek je voňavý a chutný.
Pozn.: Ljutenice je výborná směs zeleniny, pochází z Balkánu. Lze ji koupit v dobře zásobených samoobsluhách nebo v supermarketech, ale já si ji vyrábím sama podle tohoto receptu mé virtuální kamarádky původem z Bulharska:
http://www.toprecepty.cz/recept/21153-ljutenice-podle-airaniny-babicky/
Místo ljutenice můžete použít i ajvar, i ten lze koupit hotový nebo vyrobit:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/pomazanky--salaty-a-studena-kuchyne/ajvar.html