Sváteční voňavé vepřové
Suroviny: asi 10-12 porcí
2,5 kg libové vepřové pečínky
6-8 stroužků česneku
7 lžic olivového oleje
šťáva z 1 citronu
1 lžička fenyklových semínek
8 snítek čerstvé dobromysli nebo 2 lžíce sušené
300 g šalotek nebo malých cibulí
1 velký celer
250 g anglické slaniny nebo libového uzeného bůčku
600 ml suchého červeného vína, např. Frankovka
sůl, pepř.
Postup:
Začneme den předem. Stroužky česneku po oloupání podélně nakrájíme na malé klínky a maso jimi prošpikujeme. Pět lžic oleje promícháme s citronovou šťávou, částí dobromysli, pepřem a fenyklem. Maso potřeme touto marinádou a v keramické, porcelánové nebo skleněné nádobě (NE kov) marinujeme přikryté přes noc. Druhý den oloupeme cibulky a celer, který nakrájíme na kousky velikosti sousta. Na zbytku oleje opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přeneseme do pekáče, na tuku po opékání osmahneme rozpůlené cibulky a celer. Až chytí barvu, přidáme je do pekáče. Z masa trochu otřeme marinádu, osolíme a ze všech stran také opečeme na pánvi. Pak přidáme do pekáče a posypeme zbytkem dobromysli. Z pánve slijeme tuk a nalijeme víno. Uvedeme do varu a současně odškrabeme připečenou šťávičku. Když se vše spojí, nalijeme na maso, přikryjeme a pečeme na 200 °C hodinu a tři čtvrtě, v polovině pečení jednou obrátíme.
Zdroj: časopis Apetit 02/2005.
Jídlo úžasně voní a chutná i nepřátelům celeru
Jídlo je pro 8 osob.
My si to dáváme nejraději s různě upravenými bramborami, tentokrát byly šťouchané s pažitkou.