Špecle (Spätzle)
Suroviny:
400 g hladké mouky (ale může být i polohrubá)
4 vejce
rovná kávová lžička soli + sůl do vody při vaření
200 ml studené vody.
Postup:
Dáme vařit v hrnci vodu a osolíme ji.
Z ingrediencí důkladně umícháme řidší těstíčko husté tak, aby šlo dobře rozetřít na prkénko, drželo a nestékalo - viz obrázek dole.
Na mokré prkénko rozetřeme lžíci těsta a mokrou cukrářskou kartou nebo pevnou plastovou stěrkou oddělujeme tenké proužky těstíčka rovnou do vody, voda musí stále vřít. Kartu často namáčíme v hrnci, aby se na ni těstíčko nelepilo. Každou várkou zamícháme, aby se odlepila ode dna a po vyplutí na hladinu vaříme 2 minuty.
Vybereme děrovanou naběračkou do cedníku, ihned krátce propláchneme studenou vodou a v míse promícháme s kapkou oleje nebo troškou másla. Takto postupně uvaříme všechny špecle.
Komentáře
Přehled komentářů
mikro. pytlík těsto do něj ustřihnout růžek a stříkat do vroucí vody jak jednoduché
Re: špecle
(Jarka, 17. 9. 2014 21:11)
:) určitě to jde také, ale já jsem chtěla vyzkoušet původní postup ;-)
Díky za komentář :)
Ja je kupuji
(Jitkas, 18. 2. 2014 21:32)Ale stydim se a slibuji, ze udelam domaci, snad nepokecam moc kuchyn, nikdy jsem nedelala.
Re: Ja je kupuji
(Jarka, 19. 2. 2014 7:21)
Ciao :) Já jsem je taky kupovala. Kdysi jsem je zkusila a nedopadly moc dobře. Tak jsem dělala reparát ;-) Jsou jednoduché, jen to vaření je zdlouhavější, asi zakoupím delší prkýnko, abych mohla dát najednou větší várku.
Určitě je zkus, všechno je jednou poprvé :D
špecle
(tom, 17. 9. 2014 20:40)