Kuřecí závitky à la saltimbocca
Saltimbocca z jiného masa než telecího není pravá saltimbocca. Nicméně i z dostupnějšího kuřecího nebo vepřového je to jednoduché, rychlé a vynikající jídlo, vřele doporučuju :) Můžete dělat plátky nebo závitky, chuť je stejná.
Suroviny:
4 kuřecí prsní řízky
4 plátky sušené šunky
4-8 lístků šalvěje (dle velikosti, v truhlíku mi zatím větší nenarostly :D )
olivový olej
sůl, pepř
dobré bílé víno asi 1 dl,
trošku vývaru nebo stačí voda.
Postup:
Kuřecí prsa seřízneme naplocho, aby vznikly pěkné plátky, ale nenaklepáváme. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Na každý plátek masa položíme plátek šunky, lístky čerstvé šalvěje a zajistíme párátky. Nebo vytvoříme závitky, které sepneme, aby se nerozmotaly. Poprášíme hladkou moukou - pokud chceme hustší sosík k příloze - nutné to není.
Na pánvi rozpálíme olej a plátky nebo závitky na něm rychle opečeme z obou stran. Pak podlijeme vínem, necháme trochu odpařit, podle potřeby přidáme vývar a chvíli podusíme doměkka. Sosík jsem ještě dochutila sekanou šalvějí, solí a pepřem.
Podáváme bez párátek, se zeleninou a risottem nebo různě upravenými bramborami.