Risotto s kopřivami a medvědím česnekem
Na toto typicky jarní jídlo místo kopřiv klidně použijte listový špenát nebo mangold, bude také výborné, jako ostatně všechna vláčná a šťavnatá risotta italského typu :)
Suroviny:
400 g kulatozrnné rýže (Arborio, Vialone Nano apod.)
1 šalotka
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
1,5 dl bílého vína
asi 0,5-0,75 l horkého drůbežího nebo zeleninového vývaru
kousek másla
250 g mladých listů kopřiv - raději jen vršky
svazek medvědího česneku
sýr pecorino.
Postup:
Na oleji osmahneme rozpůlené stroužky česneku, jakmile začnou růžovět, vyjmeme je a na tomtéž oleji zpěníme drobně nasekanou šalotku. Vsypeme k ní suchou !! (Rýži na risotto neproplachujeme, aby se z ní neodplavil škrob) rýži, lehce opečeme, zalijeme vínem a necháme odpařit. Pak postupně přiléváme horký vývar, promícháme, necháme vsáknout, opět přilijeme vývar, promícháme a takto vaříme, dokud není rýže měkká na skus.
Mezitím na oleji rychle osmahneme propláchnuté a nasekané listy kopřiv a medvědího česneku.
Do hotové rýže vmícháme kopřivovou směs, větší část nastrouhaného pecorina a kousek másla, které nám jídlo "zakulatí". Zbytkem pecorina posypeme jídlo na talíři.
Pozn.: pro zaryté masožravce pokrm ještě posypeme opečenou a rozlámanou sušenou šunkou nebo opečenou slaninou.
Komentáře
Přehled komentářů
Ten medvedi cesnek tomu urcite doda smrnc, pochopitelne ho taky nemam, jak jinak. Ale risotto je moc dobre, davam zahavky i do minestrone a treba vajecne omelety.
Re: Verim tomu
(Jarka, 19. 5. 2014 17:23):) Kopřivy do omelety jsem už dávala, bylo to dobré, do minestrone zkusím.
Verim tomu
(Jitkas, 19. 5. 2014 12:00)