Naše kulajda
Suroviny:
Houby čerstvé velká dvouhrst nebo 1 sklenička zavařených v octě (nejlepší je směs tvrdých hub a lišek)
brambory
250 ml smetany
1-2 lžíce hladké mouky
bobkový list
sůl
kopr nejlépe čerstvý
ale lze i naložený v soli či octě nebo mražený
1-2 vejce
ocet podle chuti.
Postup:
Do vody dáme vařit oloupané brambory nakrájené na kostky a houby, osolíme přidáme bobkový list. Vaříme doměkka. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes cedník ji vlijeme do polévky, rozmícháme a pořádně provaříme - 15 minut. Vejce rozklepneme do hrníčku, rozkvedláme a přidáme k polévce. Nevaříme, jen necháme srazit. Dokyselíme podle chuti. Nakonec do odstavené polévky vložíme nasekaný kopr.
Pozn.:
V létě a na podzim ji vařím samozřejmě z čerstvých hub, v zimě si ji dopřejeme též, ale s houbami naloženými do octa, pak už ale nepřidávám o polévky ocet. Správná kulajda musí být hustá. U nás se jí v létě s borůvkovým koláčem, na podzim se švestkovým koláčem a v zimě s čerstvým chlebem nebo obyčejnými vdolky
V některých rodinách je zvykem vkládat vejce uvařené a rozpůlené nebo vejce tzv. ztracené (vařené předem v okyselené vodě). U nás se kulajda dělala jen takhle obyčejně, ale s tím ztraceným vejcem ji někdy vyzkouším :)
Edit.: Tak tady je ta se ztraceným vejcem, ten tekutý žloutek v polévce je super, asi už ji budu dělat jen takto.