Špekové knedlíky
Suroviny:
200 g uzeného bůčku
8 housek
120 g hrubé mouky
1 vajíčko
sůl
petrželka
asi 300 ml mléka.
K podávání: dušené kysané zelí a cibule usmažená na slanině nebo cibulová omáčka:
Postup:
Uzený bůček předem uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme na kostičky. Rovněž housky nakrájíme na přibližně stejné kostičky jako bůček. Pak dáme oboje najednou do trouby na plech s pečícím papírem a při 150°C opečeme, dokud housky nejsou křupavé. Můžeme ale opékat i na pánvi na trošce sádla nbo oleje. Křupavé housky vytvoří tu správnou konzistenci těsta - nerozmatlají se a opečený bůček dodá lepší chuť
Pak tuto směs vysypeme do velké mísy, přidáme mouku, osolíme (opatrně, maso je slané dost), přidáme hrst nasekané petrželky a v mléce rozkvedlané vejce (fajnšmekři dají jen žloutek a z bílku ušlehají sníh, který vmíchají na závěr do hmoty). Lehce vařečkou promícháme a necháme asi 5 minut odpočinout. Mezitím uvedeme k varu vodu ve velkém hrnci a osolíme ji. Pak ještě jednou promícháme těsto, tentokrát rukama a vytvoříme kompaktní těsto. Z těsta tvoříme koule asi jako tenisové míčky. Můžeme je ještě oválet v mouce a pak vaříme ve vodě (ale lepší je vařit v páře, pokud tuto technologii ovládáte) 10 minut.
Vaření v páře: na dno širšího kastrolu dáme tolik vody, aby sahala těsně pod napařovací vložku. Tu pomažeme máslem nebo jiným tukem (ještě šikovnější je na napařovací vložku položit kruh z pečícího papíru - nic se nepřichytí, pára vykoná svou práci správně a následné mytí nádobí je snazší, papír vyhodíte) a na ni volně klademe knedlíky, necháme mezi nimi dostatečnou mezeru. Vodu uvedeme k varu a hrnec zakryjeme těsnící poklicí, snížíme plamen a za mírného varu, kdy se tvoří dostatek páry, vaříme. Kynutý knedlík je vařený, když špejle po vytažení je suchá. Moje tchyně vařila nad párou tak, že hrnec přikryla utěrkou, kterou přivázala těsně pod ráfkem k hrnci provázkem. Na ni pak kladla knedlíky. Musíte ale dávat pozor, zvláště, vaříte-li na plynu, aby vám plamen nesežehl utěrku, jako se to kdysi stalo mně Hrnec se pak zakrývá porcelánovou mísou, protože poklička by knedlíky přimáčkla. Manipulace s horkou mísou také není zcela bezpečná, ale uvádím i tento postup pro pokročilejší nebo zvláště šikovné kuchaře, milující staré postupy. Mně se lépe osvědčila napařovací vložka do hrnce a papír na pečení