Kopr vonný
Pěstování:
Snadno se množí samovýsevem. Semena jsou životaschopná 3-10 let. Kopr má rád plné slunce a polohu chráněnou před větrem. Dobře roste v úrodné, propustné půdě. Vyséváme do řádků 25-30 cm. Jeho aroma odpuzuje některý hmyz, takže ho s úspěchem už několik let vysévám do blízkosti hrachu, ten pak netrpí tolik červivostí.
Sběr a konzervace:
Sbíráme mladé lístky, ale i semena v době, kdy celý vršek rostliny zhnědne. Zavěsíme celou rostlinu "hlavou dolů" nad papír nebo kus látky a semena sama vypadají. Mladé lístky lze lehce zamrazit, ale můžeme je i sušit nebo naložit do octa či soli. Stačí nasekat nadrobno, zalít octem nebo zasypat solí a uzavřít do skleničky. Vydrží do další sklizně.
Použití v kuchyni:
Polévky, omáčky, nakládání hub a zeleniny, ale i do pomazánek, salátů, do bramborových jídel, výborně se doplňuje s rybami - hlavně lososem, semínka s úspěchem využijeme v pečivu a chlebu, a pod.
Léčebné účinky:
Žvýkání semen zajistí vonný dech a nálev z nich posílí Vaše nehty. Kopr pomáhá k lepšímu trávení, účinkuje při škytavce, nadýmání, při nespavosti.
Můžete vyzkoušet:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/pomazanky--salaty-a-studena-kuchyne/rychlokvasene-okurky.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/staroceska-kuchyne/svitek-a-koprovka.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/staroceska-kuchyne/staroceske-chlebove-placky.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/pomazanky--salaty-a-studena-kuchyne/minibliny-s-kaviarem.html