Sýrový nákyp
Je to téměř suflé, ale je mnohem jednodušší než to klasické - zde nemusíte dělat žádný bešamel. Se zeleninovým salátem je to rychlá a dobrá večeře, vyzkoušejte :)
Suroviny:
6 rohlíků
asi 300 g strouhaného sýra - nejlépe směs (např. gouda a niva, dobrý je i uzený sýr a pod.)
3 vejce
pepř
petrželka
mléko
Máslo a strouhanka do formy.
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostky a zvlhčíme mlékem. Vejce rozdělíme, žloutky přidáme k rohlíkům. Není třeba solit nebo jen velmi mírně. Okořeníme troškou čerstvě mletého pepře, přidáme nasekanou petrželku, nastrouhané sýry, promícháme a pak nadlehčíme sněhem z bílků. Formu (nebo 4 formičky na suflé) vymažeme změklým máslem a vysypeme strouhankou. Do 2/3 naplníme hmotou.
Pečeme v předehřáté mírnější troubě - asi 180°C dorůžova. Větší formu necháme v troubě asi půl hodiny až 40 minut, menším jednoporcovým formičkám stačí 15-20 minut.
Podáváme ihned se salátem.
Máme-li méně výrazné sýry, můžeme hmotu před pečením doplnit např. smaženou cibulí nebo nakrájeným vařeným uzeným masem nebo kvalitní uzeninou.