Linecké - původní recept
Od původního receptu jsme v průběhu doby trošku zběhli z cesty. Tzv. české klasické linecké ve známém poměru 3:2:1 (mouka: máslo: cukr) nemusím představovat. Taky z něj peču, ale linecké to není, je to máslové sušenkové těsto. Doporučuju vyzkoušet tuto původní, voňavou a lahodnou dobrotu, nebudete litovat :)
Na začátku byl linecký dort - křehké máslové těsto s oříšky a kořením, naplněné dobrým červeným džemem, většinou z červeného rybízu nebo malin. První recepty na dort pocházejí zhruba ze 17. století a je to pravděpodobně první dort jako takový. Až mnohem později někdo přišel s nápadem ze stejného těsta i náplně vytvořit malé koláčky, jednoporcové do ruky. A tak vznikly "oči" - Linzer augen. První zápis v kuchařské knize je z roku 1929. Původně měly v průměru 8-10 cm. Jako vánoční cukroví je udělejte menší :)
Suroviny:
250 g změklého másla
125 g moučkového cukru
1 vejce velikosti L
250 g strouhaných lískových oříšků nebo mandlí (když dáte loupané mandle, bude těsto světlé)
380 g hladké mouky
1 kávová lžička mleté skořice
špetka mleté vanilky
trošku mletého hřebíčku
na slepení džem z červeného rybízu nebo malinový.
Postup:
Máslo, vejce, cukr a koření utřeme dohladka, přidáme oříšky a mouku, vypracujeme těsto. Těsto můžeme nechat uležet nebo hned po částech rozválíme mezi dvěma fóliemi, vykrájíme tvary a polovině z nich vykrojíme otvory.
Tradičně se vykrajují 3 kulaté otvory situované do trojúhelníku, které symbolizují obličej. U menších tvarů se většinou vykrajuje jeden otvor uprostřed (těsto můžeme ale také např. vtlačit v tenké vrstvě do košíčkových formiček a upéct pro pozdější naplnění).
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 7-9 minut. Po zchladnutí slepíme rozehřátým džemem (dala jsem malinový) a pocukrujeme.
Inspirovala jsem se na rakouských webech.
Dobrota
(Jitkas, 14. 12. 2014 6:02)