Granulovaný cukr
Některé moučníky bývají zdobené velkými křupavými kousky cukru. Vždycky jsem si granulovaný cukr vozila z Rakouska nebo Německa, ale včera mi kamarádka poslala odkaz na video, jak si téměř totožné zdobení vyrobit v domácích podmínkách a za zlomkovou cenu originálu. :)
Suroviny:
50 g jemného pískového cukru
4-5 ml (g) studené vody
Možno lžička škrobu.
Další varianty - vanilka, kakao, citronové aroma, gelové potravinářské barvy a pod.
Postup:
Základní dávkování je cukr: voda 10:1. Cukr pokropíme vodou a promícháme. Chceme-li mít cukr hezky bílý, přidáme lžičku škrobu. Případně spojíme s kakaem, vanilkou a pod. (nemám vyzkoušeno).
Plech pokryjeme papírem na pečení. Použijeme děrovanou obracečku a lžíci nebo stěrku. Nabíráme mokrý cukr a přes dírky protlačujeme na papír. Dbáme, abychom na papír nedávali cukru mnoho, jinak by se mohl slepit.
Sušíme volně několik hodin nebo pro urychlení v troubě s ventilátorem a pootevřenými dvířky při 40-50°C asi 1-2 hodiny. Cukrové drobečky zpevní.
Suché můžeme prosít a nasypat do nějaké dobře uzavřené nádoby.
Používáme na pečivo - sušenky, buchty a pod.
Cukr se při pečení pečiva v troubě nerozpustí, zůstane příjemně křupavý.
Ještě videa pro lepší představu:
https://www.youtube.com/watch?v=vyIt090FCmI
https://www.youtube.com/watch?v=7ECQnfnpINM