Jdi na obsah Jdi na menu

Britská kočka

12. 11. 2012

Charakter

Britská krátkosrstá kočka je vlídné, chytré a snášenlivé plemeno. Není nijak vtíravá, a tak si raději počká, až se s ní bude chtít pán pomazlit sám. Ale není nijak nespolečenské plemeno, mazlí se ráda a má ráda společnost. Ale tyto kočky mají rády také svůj klid, a proto mohou být klidně celý den zalezlé v nějakém příhodném úkrytu a bude jim stačit to, že jste doma.

Popis

Britská kočka dosahuje váhy 4 až 8 kg. Hlava je kulatá s plnými lícemi. Oči jsou velké, kulaté a většinou mají měděnou nebo zlatou barvu. Uši mají být středně velké se zaoblenými špičkami. Tělo je spíše zavalitého a silného rázu. Plece mají být dostatečně široké a hruď hluboká. Končetiny jsou krátké.

Péče

Srst britské kočky stačí jednou týdně vykartáčovat. V období línání je dobré odstraňovat odumřelou srst častěji. Drápy se zkracovat nemusí, pokud ovšem nevyčnívají i při zatažení. Přerostlým drápkům můžete předejít zakoupením škrabadel.

Zajímavost

Zajímavostí o tohoto plemeno je to, že většina britských krátkosrstých má krevní skupinu B.

Orientační cena: 5.000,- Kč až 12.500,- Kč (Uvedená cena je obvyklá, špičkové výstavní kočky ale mohou stát daleko víc.)