Historie zdravé výživy
Zdravá výživa - recepty, jidelníčky - poučme se z historie
Zdravá výživa na počátku 20. století
Ve městech se pokračovalo v tradicích české měšťanské kuchyně, která se pozvolna stávala dostupnou i pro méně zámožné vrstvy a šířila se i na venkov. V jídelníčku převládá maso hovězí, vepřové a kuřecí. O zdravé výživě hovořit nelze. Běžná strava je plné tuků a těžkých příloh. Sádlo je jedinným dostupným tukem. V období 1.světové války se objevuje nedostatek potravin a špatná organizace zásobování a obyvatelstvo často hladoví. Vzácná je jakákoliv strava. Úbytek bílkovin a vitamínu ze stravy zanechává na obyvatelstvu těžké následky. Za 2. světové války je skladba potavin značně omezená, ale celkem dobře funguval přídělový systém a tak nenastal hlad mezi obyvatelstavem.
Situace ve zdravé výživě od roku 1949 do roku 1989
V těchto čtyřiceti letech se výrazně zlepšilo zásobování potravinami. Výrazně se zvýšila produkce obilovin, především pšenice. Rychle stoupala spotřeba cukru a živočišných tuků, mír
ně rostla spotřeba i rostlinných tuků. Ve výrobě masa se především zvýšila produkce masa vepřového, k čemuž výrazně přispívali i drobní chovatelé na venkově. Subtropické a tropické plodiny, se dovážely jen v omezeném množství, byl omezen dovoz mořských ryb. Strava byla chudá na vitamín C, vitamín A, vápník, železo (u žen), vlákninu a vodu (hlavně u žen a dětí). Jídelníček se stal dosti jednotvárným a strava málo pestrou. Na jídelníčku tvoří nezastupitelnou část vlastně vypěstované potraviny. Stava je stále velice těžká, přesto nejsou běžné dostupné potraviny obsahující rychlé cukry nebo nezdravé tuky. Obezita je stále spíše výjmečná. U mužů je největším problémem nadměrná konzumace piva.