Jdi na obsah Jdi na menu
 


RESSL CESTOVATEL IV.

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Po stopách Kryštofa Kolumba i dál ...

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

 

Související obrázek

 

 

LOS ANGELES je po New Yorku druhé nejlidnatější město USA a jedno z nejvýznamnějších světových center kultury, vědy, technologií, mezinárodního obchodu a vzdělání. Leží na západě země u jižní hranice s Mexikem ve státu Kalifornie na pobřeží Tichého oceánu. Španělé poprvé přistáli v této části kalifornského pobřeží v roce 1542. Vlastní město má dnes již necelé 4 miliony obyvatel, celá metropolitní oblast pak téměř 10 milionů. Metropolitní oblast tvoří přes 80 navazující samostatných měst a městeček a jen jedno z nich je právě „City of Los Angeles“. Kromě Downtownu (označení centra L.A., ve kterém se nachází několik mrakodrapů), tvoří Los Angeles a okolí většinou nízké rodinné domky. Proto zde dojížděním do práce lidé stráví dvakrát víc času než v ostatních amerických městech. I když se zvyšuje počet hispánských obyvatel, způsobený hlavně imigrací chudých Mexičanů, kriminalita klesá. (Klikněte na modré tlačítko):

 

 

 

 

SAN FRANCISCO, jedno z nejkrásnějších měst na světě, je hlavním kulturním a finančním centrem Severní Kalifornie a je proslulé svými chladnými léty, mlhou, strmými kopci, rozmanitostí architektury a turistickými cíli, mezi kterými je most Golden Gate Bridge, lanová tramvaj, bývalé vězení na ostrově Alcatraz a čínská čtvrť.

 

frisko.jpg

 

 

ZÁPAD SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH, to není ovšem jen Kalifornie. Je zde toho ovšem k vidění a obdivování tolik, že každou návštěvu je třeba řádně naplánovat a snažit se dodržovat vlastní itinerář. Takže například:

 

west.jpg

 

GRAND CANYON, česky "Obrovský kaňon", je druhým nejdelším na světě. Byl vytvořen řekou Colorado v severní Arizoně a tvoří podstatnou část stejnojmenného národního parku. Je téměř 446 kilometrů dlouhý, se šířkou od 500 metrů do 29 kilometrů a největší hloubka okolo 1600 metrů.

 

 

LAS VEGAS je největší město státu Nevada. Celou oblast Las Vegas (obyvatel vlastního města je asi 600 tisíc) ročně navštíví téměř 50 miliónů turistů. Tato lokalita je především známá svým nočním životem. Jejím srdcem, ovšem již mimo hranice vlastního města, je ulice Las Vegas Boulevard, respektive jeho část Las Vegas Strip dlouhá 6,8 km. V této části se nachází většina hotelových komplexů, které jsou zároveň i obřími kasiny. Je zde 18 z 25 největších hotelů na světě.

 

 

Zcela neobvyklým dopravním prostředkem je monorail, který jezdí po jedné prostřední koleji a slouží pro přepravu mezi sedmi hotely po celé délce Stripu.

 

monorail.jpg

 

Samozřejmě kdo by se alespoň jednou za život do Spojených států nechtěl podívat. Jenže je to vše tak veliké, že by nestačil ani celý rok. Přeletět ze západního pobřeží se určitě vyplatí.

 

VÝCHOD SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH, to je ovšem obrovsky široký pojem. Nejdůležitější centra USA jsou situována především přesněji na severovýchodě:

 

east.jpg

 

NEW YORK je nejlidnatějším a největším městem USA s téměř 11-ti milióny obyvatel a honosí se nejenom mrakodrapy a technickými vymoženostmi, ale má i bohatou historii. Na jeho území žili ještě v době objevení indiáni z kmene Lenapů a není až tak známo, že bylo založeno Holanďany, kteří na jižním cípu Manhattanu založili osadu pojmenovanou Nový Amsterdam a do rukou Angličanů se dostalo až ve druhé polovině 17-tého století. Ale to už je opravdu dávno, jak je vidět v ukázce:

 

 

WASHINGTON, D.C. je hlavní město Spojených států amerických, úřední sídlo prezidenta (Bílý dům), Kongresu (Kapitol) a Nejvyššího soudu. Na území Washingtonu nestojí žádné mrakodrapy, které jsou v jiných městech USA typické. To je zapříčiněno nařízením, které zakazuje stavbu vyšších objektů než je Washingtonův monument.

 

 

Málo známý je význam zkratky D.C. za názvem města, tedy "District of Columbia". „District“ označuje oblast okresu, na kterém mělo být a bylo podle ústavy Spojených států vybudováno nové hlavní město Unie. „Columbia“ je dobové poetické označení pro vznikající Spojené státy americké. District of Columbia tedy znamená Oblast Spojených států amerických.

 

 

JIH SPOJENÝCH STÁTŮ AMERICKÝCH, přesněji jihovýchod, je reprezentován především stejnojmenným státem na poloostrově Florida ("Země květin"). Mottem státu je „In God We Trust“, květinou květ pomerančovníku, stromem palma Sabal palmetto, ptákem drozd a písní Swanee River. Lákadlem pro turisty jsou pak plody moře a písku ...

 

south.jpg

 

MIAMI, jako metropolitní oblast má přes 5 miliónů obyvatel, samotné město jen okolo půl miliónu.  Je centrem celosvětového významu z pohledu ekonomiky, dopravy, kultury, vzdělání, médií, umění, zábavy a mezinárodního trhu, stejně jako rájem turistů z pohledu jejich chtíče po odpočinku a slunění.

 

 

miami.jpg

 

 

Cestování za poznáním do JIŽNÍ a STŘEDNÍ AMERIKY je pro Evropana spíše otázkou času nezbytného na přemístění, ovšem cenově to ve správnou chvíli s pečlivě vybranou leteckou společností rozhodně není náročné. Například za Indiány do Peru se dostanete tam i zpět s francouzskými aerolinkami z Mnichova nebo Berlína (s jedním rychlým přestupem v Paříži) již od 9000 korun,  do Panamy (Air Europa s přestupem v Madridu) nebo do Brazílie (létají pravidelně a levně British Airways, KLM, jakož i Francouzi a Portugalci) vás pobyt ve vzduchu bude stát okolo 11000 kaček a do Dominikánské republiky poletíte za stejnou cenu přes New York přímo z Prahy (navíc jsou letenky koncipovány tak, že po devítihodinovém letu s United Airlines do Yorku je tam plánováno "mezipřistání" s jedno či třídenním pobytem a cestu zpět máte možnosti absolvovat pak komfortně a velmi rychle, tedy i s krátkým mezipřistáním, za krásných 15 hodin).

 

 

Z Mnichova si zaletíte přímý letem s Eurowings za 10 a půl hodiny v lednu a únoru přímým letem až do Mexika nebo za 11 hodin a neskutečných 9500 kaček na báječnou Jamajku, složitější je to pak také z Bavorska, ale se společností Avianca se dvěma přestupy v Bogotě a Guayaquilu na Galapágy, a to za 18000 kaček, naopak opět za 9500 korun se dnem stráveným v Barceloně (což nikdy neublíží) se dvěma separátními letenkami (třebas Vueling + Iberia) dostanete směle až do Chile.

 

a380.jpg

 

RIO DE JANEIRO (česky: Lednová řeka) je druhým největším brazilským městem. Patří mezi nejnavštěvovanější turistická místa na jižní polokouli, především díky svým karnevalům, škole samby, plážím Copacabana a Ipanema s bílým pískem a 30 m vysoké soše Krista Spasitele (Cristo Redentor), která je umístěna na hoře Corcovado v národním parku Tijuca a shlíží na celé Rio de Janeiro.

 

christ-rio.jpg

 

Další dominantou města je takzvaná Cukrová homole (Pão de Açúcar), která nabízí turistům více než kouzelné výhledy na město:

 

cukrova-homole-rio.jpg

 

Pláž Copacabana je dlouhá čtyři kilometry a je považována za nejznámější pláž na světě. Patří k hlavním turistickým lákadlům města. Od roku 2012 figuruje s dalšími přírodními památkami v Riu na seznamu světového dědictví UNESCO. V létě roku 2013 se na této pláži uskutečnila bohoslužba sloužená papežem Františkem u příležitosti Světových dnů mládeže 2013. I pro účastníky a návštěvníky Letních olympijských her 2016 zůstane určitě nádhernou vzpomínkou nejen proto, že přímo zde probíhal turnaj v plážovém volejbalu a v blízkém okolí i další disciplíny.

 

copacabana.jpg

 

 

BUENOS AIRES je hlavní a s necelými 2,9 miliony obyvatel zároveň i nejlidnatější město Argentiny. Celá aglomerace, tzv. Gran Buenos Aires, pak čítá na zhruba 13 milionů obyvatel. Počátky města sahají do počátku 16. století. První osada na místě dnešního města, kterou zde vybudovali Španělé, byla postavena v roce 1536 a nesla jméno Puerto de Nuestra Señora Santa María del Buen Aire (česky: "Přístav naší Nejsvětější Panny Marie dobrého větru").

 

 

Mezi nejdůležitější místa města patří Plaza de Mayo s budovou Casa Rosada, což je prezidentský palác. Dále zde stojí např. Metropolitní katedrála a budovy zvané Cabildo.

 

casa_rosada_-8192119019-.jpg

 

Od Plaza de Mayo se v délce 1,5 km táhne třída Avenida de Mayo až k náměstí Plaza del Congreso. Na tomto náměstí se nachází budova Congreso de la Nación (Národní shromáždění) a pomník Dvou kongresů (Monumento a los dos Congresos). Rozsáhlou sbírku argentinského i evropského umění vystavuje Národní muzeum výtvarného umění.

 

buenos_aires-monserratavenida.jpg

 

Velmi zajímavým místem je hřbitov Cementario de la Recoleta, který připomíná svými hroby miniaturu města. Oblíbeným místem turistů jsou čtvrtě San Telmo a La Boca, kde mimo jiné sídlí nejslavnější argentinský fotbalový klub, CA Boca Juniors.Spousta kulturních míst je postaveno ve čtvrti Palermo, stojí zde botanická a zoologická zahrada, planetárium, dostihová dráha, hřiště na pólo a růžový sad. Nejznámějším symbolem metropole je obelisk nacházející se v ulici Avenida 9 de Julio.

 

buenos_aires_-_obelisco.jpg

 

PERU (ve španělštině: Perú, kečuánsky: Piruw), oficiálním názvem Peruánská republika, je stát nacházející se na severozápadě Jižní Ameriky, jehož hlavním městem je Lima. Na území Peru sídlila jedna z nejstarších světových kultur Norte Chico (32. století před naším letopočtem) a později incká říše, největší stát předkolumbovské Ameriky. Říše Inků měla centrum v dnešním Peru, ale táhla se i dál na jih a sever. Potomci Inků nadále žijí v Andách tradičním způsobem života a tvoří polovinu peruánské populace. Není se proč divit, že slavná místa jako jezero Titicaca a ruiny předkolumbovského inckého kultovního města v peruánských Andách Machu Picchu (kečuánsky: Machu Pikchu = Starý vrch) v nadmořské výšce 2430 m tyčící se 400 m nad řekou Urubamba jsou velmi vyhledávanými turistickými atrakcemi.

 

titicaca.jpg

 

Incké území bylo podrobeno v 16. století Španělskem a následně na něm vzniklo místokrálovství Peru, pod které patřila většina španělských jihoamerických kolonií. Vyznačuje se vysokou biologickou diverzitou, neboť geografie země se mění od vyprahlých planin u tichomořského pobřeží, přes hory And až po amazonský deštný prales.

 

 

CHILE, plným názvem Chilská republika (španělsky: República de Chile), je přímořský stát ležící v jihozápadní části Jižní Ameriky při pobřeží Tichého oceánu. Země je mimo jiné unikátní svým geografickým profilem – ačkoliv měří v průměru 144 kilometrů na šířku, celkově dosahuje od nejsevernějšího do nejjižnější bodu 4 329 kilometrů. Podle některých archeologických nálezů se nejstarší lidská osídlení v Chile nalézala v oblastech pobřeží, ale rovněž i v poušti Atacama, už před 33 000 lety. Významnou lokalitou z hlediska flóry a fauny je národní park "El Parque Nacional Torres del Paine y la Isla de Pascua", který byl v roce 1978 prohlášen za biosférickou rezervaci UNESCO. Nachází se v nejjižnějším chilském kraji (Región de Magallanes y de la Antártica Chilena).

 

 

Kromě hlavní části země patří pod chilskou správu i několik ostrovních území v Tichém oceánu, především Velikonoční ostrov (v tamějším domorodém jazyce: Rapa Nui).

 

velikonocni-ostrov.jpg


SANTIAGO DE CHILE je nejstarším a hlavním městem státu (založeno r. 1541). Leží ve střední části země na úpatí And 90 km od pobřeží Tichého oceánu. I s aglomerací má přes 5 milionů obyvatel. Nejzajímavějšími částmi jsou patrně návrší Santa Lucia a čtvrť Bellavista s typickými zákoutími a romantickými uličkami.

 

 

KUBA (oficiálně: Kubánská republika) je země na ostrově Kuba stejně jako na Ostrově Mládeže a několika menších souostrovích. Kuba se nachází v severním Karibiku a její břehy omývají Karibské moře, Mexický záliv a Atlantský oceán. Země leží jižně od amerického státu Florida a Baham, západně od britského zámořského území Turks a Caicos a Haiti, a severně od Jamajky a britského zámořského území Kajmanské ostrovy. (Klikněte na modrý rámeček.)

 

 

JAMAJKA (anglicky: Jamaica) je stát s necelými třemi milióny obyvatel, který se nachází na stejnojmenném ostrově ve Velkých Antilách v Karibském moři. Jedná se o největší anglicky mluvící ostrov v Karibiku a třetí největší v regionu. Jamajku objevil roku 1494 Kryštof Kolumbus, ale její historie sahá až do období migrace indiánů z Jižní Ameriky okolo roku 650. Ti pojmenovali zemi „Xaymaca“, což znamená země dřeva a vody. Roku 1509 byla kolonizována Španělskem, ale v letech 1655 až 1962 byla korunní kolonií Velké Británie (1674 až 1688 byl guvernérem proslulý korzár Henry Morgan, tehdy již povýšený do šlechtického stavu). Od roku 1958 tvořil ostrov součást Západoindické federace. Z ní Jamajka v roce 1961 vystoupila (čímž federace fakticky zanikla) a roku 1962 vyhlásila svou nezávislost v rámci Commonwealthu. V čele státu stojí generální guvernér zastupující britskou královnu.

 

 

Území ležící na východním cípu ostrova "Blue and John Crow Mountains" je největším národním parkem na ostrově a od roku 2015 je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Jamajka je zemí skvělých "letních" sportovců (samozřejmě "Kokosy na sněhu" jsou výjimkou ...) a domovem hudebních stylů reggae a ska, v oblasti reggae je nejvýraznější postavou Bob Marley (často označovaný za učitele proroka - a to nejen Jamajčany). Hlavním a největším městem je KINGSTON na severovýchodě ostrova. (Klikněte na modrý rámeček.)


 

DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA  je státem v Karibském moři, který se rozkládá na východní části ostrova Hispaniola v souostroví Velké Antily. Jediným sousedním státem je Haiti, společná hranice je dlouhá 360 kilometrů. Většinu území Dominikánské republiky vyplňují horská pásma. Nejvyšší hora, pojmenovaná Pico Duarte, je vysoká 3087 m n. m., nejníže položeným bodem je jezero Enriquillo, které leží pod hladinou moře.

 

 

Pro Evropany ostrov objevil 6. prosince 1492 Kryštof Kolumbus a již roku 1496 bylo založeno město Santo Domingo, dnes metropole státu se 3 milióny obyvatel. Kolombus nazval tento ostrov „rájem na zemi“. A také že především přímořské oblasti jsou doposud velmi vyhledávaným rájem turistů a náročných dovolenkářů. Jde například o Baiahibe, Wyspa Saona, Wyspa Catalina a Punta Cana. Cestovní ruch samozřejmě tvoří významnou složky příjmů do státního rozpočtu.

 

 

MEXIKO, plným názvem Spojené státy mexické (španělsky: Estados Unidos Mexicanos), je federativní republika na americkém kontinentě. Geograficky se nachází drtivou většinou území v Severní Americe, geopoliticky bývá ale často řazeno mezi státy Střední Ameriky. V předkolumbovském období se na území dnešního středního a jižního Mexika rozvíjely mezoamerické civilizace, například Teotihuacan, Toltékové, Mayové nebo Aztékové, kteří prosluli krvavými rituály s lidskými oběťmi. Po příchodu Evropanů do „Nového světa“ dobyl mezi roky 1519 a 1521 conquistador Hernán Cortés Aztéckou říši, záhy poté obrátili Španělé pozornost na ostatní indiánské státy v oblasti, přičemž poslední dobyli roku 1697.


 

Na severu sousedí Mexiko s USA a hranici v délce 2597 km tvoří částečně řeka Rio Grande. Na jihu hraničí Mexiko s Guatemalou a Belize. Na jihu a východě se setkáváme s tropickou flórou v typickém deštném lese a dřevo tropických stromů, užívané v nábytkářském průmyslu (mahagon) nebo k barvení kampešek, má značný hospodářský význam, stejně jako velké množství tropického ovoce a různé zeleniny, zejména chilli a rajčata. Zcela na severu země se velmi daří bavlníku, zejména při ústí řek Colorado a Rio Grande. Počet obyvatel Mexika již překročil hranici 125 miliónů a největší hustota osídlení je v hlavním městě Mexico City (Ciudad de México), které je domovem více než 20 miliónů osob.

 

 

PANAMA  (španělsky: República de Panamá) je stát na pomezí Jižní a Střední Ameriky kontrolující strategický průplav. Jeho sousedy jsou na východě Kolumbie a na západě Kostarika. Počet obyvatel přesahuje 3 miliony, z nichž téměř polovina žije v hlavním městě Panamá. Západní část Panamy prostupuje vulkanické pohoří Cordillera de Talamanca, které zasahuje až do Kostariky. Zde se také tyčí nejvyšší hora Panamy – Volcán Barú (známý též jako Chiriquí 3 474 m).

 

 

Území Panamy bylo původně osídleno Indiány, ale od počátku 16. století země začala být objevována a okupována Španěly. Indiánské obyvatelstvo téměř zcela vymizelo kvůli infekčním chorobám zavlečeným z Evropy. Jejich předkolumbovská populace se odhaduje na 200 000 až 2 miliony. Kolumbus se objevil u Panamských břehů již roku 1502, což byl začátek jejího začlenění do španělských kolonií, kde setrvala přes 300 let. Jako nejužší místo v Americe mezi Pacifikem a Atlantikem se stala Panama rychle místem čilého obchodního a tranzitního ruchu. Zlato a stříbro z Jižní Ameriky se přepravovalo přes Panamu do Španělska, ale země byla svojí polohou jakoby předurčena i k pašování různého zboží včetně drog. Světový strategický význam má Panamský průplav mezi Atlantským a Tichým oceánem zprovozněný na přelomu let 1913/14. Pod panamskou vlajkou je registrováno přes 3000 lodí, jelikož jsou registrační poplatky malé a pracovní zákony velmi benevolentní.

 

 

GALAPÁGY (španělsky: Islas Galápagos), oficiálně: Galápagos archipiélago (tj. Galapážské souostroví) je název ekvádorského souostroví 18 sopečných ostrovů ve východní části Tichého oceánu asi 1000 km západně od pobřeží Ekvádoru. Jsou proslulé pouze na těchto ostrovech žijícími, zvláštními druhy zvířat, např. prehistoricky vyhlížejícími ještěry a obřími suchozemskými želvami. Galapágy jsou jediným místem na světě, kde se tučňáci vyskytují na severní polokouli. Jde o druh tučňáka galapážského (Spheniscus mendiculus).

 

 

Galapágy se nacházejí po obou stranách rovníku. Ten přetíná severní část největšího ostrova Isabela. Souostroví má rozlohu 7 844 km² a tvoří jednu z ekvádorských provincií. Hlavní město je Puerto Baquerizo Moreno na ostrově San Cristóbal. Galapágy jsou velmi řídce osídleny, celkový počet obyvatel je asi 31 tisíc. Nejlidnatějším městem je Puerto Ayora na ostrově Santa Cruz se zhruba 10 000 obyvateli.