Jdi na obsah Jdi na menu
 


Testovací 4K video

 

Jak jsme naznačili v odkazu na tento příspěvek, ve formě video-klipu skupiny XINDL X - "Dřevo" si můžete ověřit, zdali Vaše technika dovede zpracovávat nové trendy ve vývoji video-technologií.  Zde např. v MKV formátu/kontejneru v tzv. UHD (4K rozlišení, přesněji v tomto případě "jen" 3840x1800) je vše formátováno kodekem H.265 (řečeným HEVC), který je již zralým nástupcem předchozího H.264 a díky jeho daleko vyšší možnosti komprimovatelnosti a navíc se zvýšenou kvalitou obrazu se již nyní stává neodmyslitelnou součástí např. při nákupu nového televizoru apod., neboť i v ČR bude možnost přijímat pozemní TV-signál v tzv. DVB-T2 již během dvou let (o satelitních a kabelových příjmech ani nemluvě).

 

Budou-li vysílané programy či pořízené video nahrávky právě v předmětném kódování HEVC, pak je prostě bez jiných pomocných zařízení prostě neuvidíte časem ani na svých starších, a přitom Full HD-obrazovkách (televizorech, monitorech apod.). Velkou výhodou ovšem je podstatné zmenšení objemu dat, což celý propojený "systém" s sebou přináší. Laicky řečeno, např. na hard-disk v počítači se Vám vejde ve stejné kvalitě jako doposud třeba desetkrát až dvacetkrát více filmů než doposud, místo jednoho programu bude moci jeden pozemní vysílač nebo sateltní transpondér vysílat desetkrát více programů a navíc v různých jazykových mutacích atd.

 

Toto video si můžete z YouTube (jako legálně zveřejněné samotným autorem) stáhnout a pak vyzkoušet. Takže pokud nemůžete spustit obraz, ať už v TV, na PC či notebooku atd., napište klidně na mail Webmastera. Při přímém přehrávání v PC si zkontrolujte, že si pouštíte nejvyšší možné rozlišení 2160p (dole na liště YouTube-videa je ozubené kolečko nastavení přehrávané kvality). Rádi poradíme, co dál u kterékoli obrazové periférie.

 

Následuje tedy testovací hudební video pro vaše potřeby zkoušek na různých obrazových perifériích a zařízeních:

 

 

Pro urychlení v případě vašich reakcí/dotazů připomínáme mailovou adresu Webmastera:

webresslovka4a77@gmx.com