Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skalní suvenýry, Resslovka & Rockové paměti Nr.7

 

Vážení čtenáři. V našich hodnotících rubrikách jsme pro vás kromě našeho či obecného hodnocení jednotlivých vzorků celosvětové audio-vizuální tvorby připravili i možnost Vašeho anonymního hodnocení všech položek formou následující internetové vymoženosti, kam v připraveném jednoduchém schématu jen vepíšete nebo zkopírujete český název položky uvedené na našem webu a počet hvězdiček, které jí přidělíte. Můžete tak zároveň i vyjádřit Vaše odlišné hodnocení od obecného průměru nebo od našeho názoru na tu kterou tvorbu, o které se na našem webu dočítáte:

 

Vaše hodnocení klikem na toto tlačítko

 

Poznámka: Seznam hodnocených interpretů ve všech 7 sériích "Skalních suvenýrů" se zobrazí klikem "ZDE".

 

Ve finální, této již SEDMÉ SÉRII, se vynasnažíme vzpomenout si za Vás, čtenáře, na důležité hity, které se v předchozích sériích ještě neobjevily. Víme, že ani celá septologie nemůže zahrnout vše, čeho se "bigbeat" týká, natož pak preference, které má jistě každý milovník této hudby zcela jinak vyhraněné a v domácí videotéce bedlivě chráněné. Šlo nám o hodnotící průřez toho důležitého, co se odehrálo v posledních cca 70 letech u nás i ve světě a snad i o prohloubení všeobecných historicky daných hudebních znalostí našich čtenářů a fanoušků, za jejichž přízeň se jim svým názorem snažíme i trochu zavděčit.

 

OPĚT PLATÍ, ŽE NEŽ SI PŘEČTETE ÚVODNÍ KOMENTÁŘ, NAČTOU SE I VIDEOKLIPY

 

Zahajme tuto sérii ukázkou z díla britského zpěváka vlastním jménem Colin Vearncombe, který byl až do své smrti v r. 2016, kdy podlehl již ve svých 53 letech následkům vážného zranění hlavy při dopravní nehodě poblíž letiště u irského Corku, znám jako BLACK - "Wonderful Life"

 

 

TANITA TIKARAM je rovněž zpěvačkou z britských ostrovů, narodila se ovšem v Německu a její matkou je Malajka. Její největší hit pocházející z roku 1989 uvádíme - "Twist in My Sobriety":

 

 

LAURA BRANIGAM byla pro změnu americkou zpěvačkou a zemřela v pouhých 52 letech. Přesto se proslavila několika hity, např.: "Self Control".

 

 

Snad největším hitem americké skupina SURVIVOR je titulní píseň ze slavného filmu Rocky IV., tedy Oko tygra - v originále "Eye of the Tiger":

 

 

Rovněž z USA pochází skladatelka a rocková zpěvačka PET BANATAR. Zde se představuje svojí jednou z nejslavnější písní "We Belong":

 

 

KIM WILDE jako prvorozená dcera anglického rockera Reginalda Smithe, a to v sobě (ač jako zčásti i popová hvězda) nezapře - "Cambodia"

 

 

Přesuneme-li časem zpátky do šedesátých let, tehdy vznikla australská folk-rocková kapela THE SEEKERS. Jejím hitem byl zcela jistě "I´ll Never Find Another You":

 

 

O deset let později, tedy v sedmdesátých letech začala naopak v USA získávat slávu čistě rocková skupina STYX. Zde je jejich hit "Boad on the River":

 

 

Jednoho z hlavních představitelů dalšího bigbítového podžánru, punk-rocku, asi není třeba příliš představovat. IGGY POP. Důkazem pro to je jeho "Candy":

 

 

Stejně tak asi ani legendární londýnské THE WHO není třeba blížeji definovat s jejich "Who are you ..."

 

 

A milostný příběh WHITNEY HOUSTON (v hlavních rolích s Kevinem Costnerem, jejím Bodygardem), asi také ne. Bohužel svoji slávu skvělé zpěvačky a bývalé modelky neunesla, oddala se drogám a v únoru r. 2012 byla nalezena mrtva v hotelu Hilton v Berverly Hills. Vzpomínkou budiž slavná píseň ze zmíněného filmu Osobní strážce: "I Will Always Love You":

 

 

Debutovým singlem kapely THE BUGGLES z r. 1979 byl:  "Video Kills the Radio Star"

 

 

Spolupráci "Sir CLIFF RICHARD (rozený jako Harry Roger Webb v Indii) & THE SHADOWS" rovněž jednotlivě ani zvlášť, jako legendy legend, jedny z nejslavnějších v Anglii, pamatuje také většina těch "pokročilejších" - "Move It":

 

 

No a na chvíli trochu novodobého pravého Rock n´Rollu v podobě stále aktivních STATUS QUO" - "Down Down":

 

 

DEXYS MIDNIGHT RUNNERS, popově ladění Angličané ovlivnění zčásti soulem představují zde svůj hit  "Come On Eileen":

 

 

A co říci ke kapele SMOKIE více než jméno frontmana Chris Norman. Zde s jejich slavnou  "Lay Back in the Arms of Someone":

 

 

Beatová kapela z anglického Birminghamu SPENCER DAVIS GROUP vzniknuvší v polovině 60. let minulého století se proslavila např. hitem "Keep on Running".

 

 

Následuje jedna z těch vzpomínkových krásných milostných písní - LOBO: "I´d Love You to Want Me"

 

 

THE ARCHIES byla fiktivní americká bubblegumová studiová skupina sestavená pro potřeby kresleného televizního seriálu The Archie Show. V roce 1969 se proslavila hitem  "Sugar, Sugar"

 

 

Cajdák od kapely MASQUARADE byl rovněž v 70. letech dosti populární - "GUARDIAN ANGEL"

 

 

Podobně tomu bylo koncem 70.let u skupiny CLOUT - "Substitute":

 

 

A stejně na tom byli v tomto období i holandští LUV - "Trojan Horse":

 

 

Jiným kafíčkem již je skvělá anglická zpěvačka, skladatelka a herečka MARIANNE FAITHFULL, která sice byla svého času závislá na heroinu (např. v době spolupráce s Mickem Jagerem z Rolling Stones, až jí byl úřady odebrán z péče její vlastní syn. Později se z tohoto období dostala až k vystupování v několika operních dílech a žije dodnes. Představujeme z jejích raných let "As Tears Go By":

 

 

Zpěvačka MELANIE vystupovala na přelomu 60. a 70. let např. s písní  "Ruby Tuesday".

 

 

Americká rocková a bluesová JANIS JOPLIN a symbol Hippies zůstává neodmyslitelnou součástí historie hudby, ačkolli zemřela na předávkování drogami již ve svých 27 letech. Uvádíme vzpomínku na ni formou živáku "Cry Baby":

 

 

Opačným příkladem hudebních žánrů jsou holandští PUSSYCAT, vedené třemi sestrami Kowalczykovými. V jejich podání právě odezní skladba  "Georgie".

 

 

V šedesátých letech vzniklo množství nových kapel se "sladkými" jmény. Byli to i MARMELADE, v jejichž podání odezní  "Ob La Di Ob La Da"

 

 

Další zpěvačkou, už ale z novější éry, která se stala jednou z nejslavnějších díky svému hudebnímu umění, ovšem rovněž jako několik dalších zpěváků a zpěvaček z dřívější doby závislá na drogách a alkoholu, zesnula obdobně ve věku pouhých 27 let (v r. 2011). A tou byla AMY WHINEHOUSE. Pro připomenutí jejích úspěchů zde: "Back to Black".

 

 

POP TOPS - to byli autoři skladby velmi hrané jako český cover i v tuzemsku: "Mamy Blue":

 

 

Teď ze zcela jiného soudku, a to od jednoho z nejlepších bubeníků světa, který hrál v mnoha rockových kapelách (Rainbow, Michael Schenker Group, Whitesnake, Black Sabbath atd.). COZY POWELL zemřel v padesáti letech na následky dopravní nehody. Zde jej připomínáme v jeho slavném sólovém Tanci s ďáblem - "Dance wtih the Devil":

 

 

Nesmíme z historie bigbítu zapomínat ani na švédské duo ROXETTE - "How Do You Do!"

 

 

TATU (stylizovaně t.A.T.u.) bylo pop-rockové duo prozměnu složené ze dvou ruských děvčat (Jelena Sergejevna Katina a Julija Olegovna Volkova), která koncertovala s mírným přerušením od svých 14 let až do r. 2014. Dnes už byste je zřejmě nepoznali ...

Několik videoklipů mladého dua bylo zakázáno, například ten ke skladbě „Prostyje Dviženija (Prosté pohyby)“, který ukazuje, jak běžnou součástí našeho života jsou jednoduché pohyby jako pití vody, čtení knihy (což předvádí Lena) nebo masturbace (což znázorňuje Julia). Problémy měl i videoklip k písni Ja Sošla S Uma (stejný i pro anglickou verzi  All the Things She Said), který zobrazoval dívky za plotem, jak se trápí, prosí rodiče za odpuštění a vášnivě se líbají, zatímco na druhé straně plotu stojí lidé, kteří se na ně dívají s nelibostí.

Aź rok před ukončením jejich společné kariéry byl oficiálně vyvrácen jejich vzájemný lesbický vztah, který byl od počátku pouze marketingovým trikem. Zde je uvedena jejich "All About Us":

 

 

Složité to měl i ve všeobecných názorech společnosti slavný MICHAEL JACKSON, a ty zde netřeba jakkoli probírat. Každopádně jeho konečná vizuální podoba i smrt byla zřejmě důsledkem jeho trochu zvláštních názorů ... Přesto i jeho taneční umění je dodnes uznáváno stejně jako hudební dílo, které představujeme klasickým rockovějších hitem "Beat It"

 

 

THE HOLLIES je jedna z neúspěšnějších britských kapel. Představena je skladbou "Carrie Ann":

 

 

Rockoví britští JETHRO TULL v čele se svým skotským leaderem Ianem Andersonem jsou zřejmě ovšem ještě slavnější po celé světě - "Too Old To Rock´n´Roll, Too Young To Die"

 

 

Představitelem počátku "nové vlny" beatové scény byli kalifornští THE KNACK, se třemi přestávkami aktivními mezi roky 1978 - 2010. Proslavila je především jejich skladba "My Sharona".

 

 

Těsně před nimi ovšem v období 1973 - 1978 excelovala v čele se zpěvákem Brianem Johnsonem (nástupcem Bona Scotta v AC/DC) glam-rocková kapela GEORDIE. Krásným a melodickým příkladem jejich rockové tvorby je "Electric Lady".

 

 

V popíku tomu bylo trochu jinak. Melodické, ale většinou bez skutečného beatového náboje. Viz např. TIGHT FIT a jejich "The Lion Sleeps Tonignt"

 

 

Stejně tak, jako v příkladu zpěvačky zkráceným jménem ANEKA. Cover níže uvedené skladby v české verzi známé jako Mimořádná linka Praha-Tokyo je zde uvedena spíše pro připomenutí, že ne vždy je vše zrovna kvalitou, ač bylo či jest úspěšné  - "Japanese Boy"

 

 

A to samé platí o BUCKS FIZZ - "The Land of Believe"

 

 

Máte jiný názor o hudebním seskupení LES HUMPHRIES SINGERS? - "Mama Loo"

 

 

... nebo snad o BROTHERHOOD OF MAN s písní  "Save Your Kisses For Me"

 

 

Ještě jeden o něco kvalitnější pop, i když má od skutečného bigbítu dost daleko, a to v podání zpěváka jménem PAUL YOUNG - "Everytime You Go Away":

 

 

A pomalu se dostáváme z hudebně slabého počátku 80. let minulého století (mimo rockovou scénu) zpět ke kvalitnějším dílkům. Zde je např. kapela BERLIN se skladbou opět z filmu Top Gun: "Take My Breath Away":

 

 

Na řadě je STEVIE WONDER se svojí "I Just Called To Say I Love You":

 

 

JOHNNY WAKELIN - "In Zaire":

 

 

... no a staří dobří BEE GEES s vyjímečně diskotékovou "Tragedy":

 

 

A následuje jeden z málo známých coverů (původně samozřejmě s názvem Psycho Killer (Psychopat - Zabiják) od skupiny Talking Heads). Pro Pražany, co navštěvovali v sedmdesátých letech bar a diskotéky na botelu Racek je ovšem tato "kuřecí verze" od THE FOOLS s pozměněným parodizujícím názvem i textem nezapomenutelná a hitová. Zde je: "PSYCHO CHICKEN".:

 

 

No a než přejdeme k závěrečné již hard-rockové pasáži této série, snad ještě vzpomínka na legraci v podobě "mužů" a seskupení s názvem VILLAGE PEOPLE" - "Y.M.C.A."

 

 

Na předních místech oblíbenosti rockových a metalových představitelů se bez pochyb drží již několik desetiletí vynikající ALICE COOPER. Zde např. slavná "Hey Stupid":

 

 

Poměrně novým představitelem tvrdého rocku, kapela THE DEAD DAISIES, která vznikla až na přelomu let 2013/14, se zařadila velmi rychle mezi uznávané nástupníky starších rockerů do budoucna. V podstatě jde o australsko-americké seskupení, které je dnes již celosvětově a po svých koncertech i v ČR považováno za budoucí "australské elektrikáře v nadstavbové podobě AC/DC". Přinášíme ukázku z jejich tvorby formou skladby "MIdnight Moses":

 

 

Netřeba asi mluvit dlouze o podílu amerických MÖTLEY CRÜE z Los Angeles na vývoji metalové hudby od 80.let minulého století do současnosti, i když prozatím vyhlásili, že od roku 2016 nebudou ve své hudební produkci společně pokračovat. No uvidíme ... Příkladem jejich díla budiž jejich "Wild Side":

 

 

Dalším a pokračujícím představitelem tvrdého a přitom melodického rock-metalového stylu jsou i američní DOKKEN - viz zde "Breaking the Chains":

 

 

Stejně tak jako RATT z Los Angeles, rovněž představitelé dnes stále populárnějšího metalového proudu nazvaného Glam-Metal. Následuje příkladně jejich "Round and Round":

 

 

Další v pořadí tohoto moderního hudebního směru je kapela POISON, např. se svojí "Talk Dirty To Me":

 

 

Obdobně je to i u další americké metalové kapely QUEENSRŸCHE - "Silent Lucidity"

 

 

... nebo švýcarských GOTTHARD - "Feel What I Feel"

 

 

... či starými dobrými a stále aktivními "dědky" z bandu SAXON - "The Eagle Has Landed"

 

 

Na závěr všech sedmi sérií a děl zveřejněných do konce r. 2018 jsme úmyslně ponechali flexibilní superseskupení nejlepších světových kytaristů. G3 je příležitostné koncetní těleso, které vystupuje na turné po celém světě. Název je odvozen od základní filozofie sestavy formace tří (3) kytaristů (G). Autorem projektu je kytarista Joe Satriani s velmi významnou podporou dalšího rockového kytarového virtuóza a svého žáka jménem Steve Vai.

Od počátků v roce 1996 se na vystoupeních kromě zakladatele jménem Joe Satriani projektu G3 již zúčastnili: Steve Vai, Eric Johnson, Kenny Wayne Shepherd, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Robert Fripp, Paul Gilbert, Uli Jon Roth, Michael Schenker, Adrian Legg, včetně speciálních hostů jako Tony MacAlpine, Johnny Hiland, Steve Lukather, Steve Morse, Chris Duarte, Andy Timmons, Neal Schon, Gary Hoey, Brian May, Billy Gibbons, Johnny A, George Lynch, Patrick Rondat, Eric Sardinas a Al Di Meola.

 

Pro ukázku umění uvádíme jako příklad ukázku z živáku této proměnné superkapely z koncertu v Tokyu, kde jako G3 - frontmani vystupují SATRIANI, VAI a PETRUCCI, a to v absolutně bezkonkurenčním provedení skladby Deep Purple - "SMOKE ON THE WATER":

 

 

Pro rok 2019 jsme vybrali dvojici veleúspěšných hitů. Nejdříve tedy trochu kvalitního nizozemského symphonicmetalu WITHIN TEMPTATION a jejich "Raise Your Banner":

 

 

... a pak i neuvěřitelnou kombinaci Brazilců WARKINGS (feat. The Queen of the Damned) a jejich melodické skladby - novinky přelomu r. 2018/2019 "SPARTA". Proč by ne, Sparťani, že ???

 

 

Vypuštěné koupaliště - OPTIMISTA:

 

 

DeVicious - "Crying in the Rain"

 

 

AFTER BRIDGES - Addicted to Pain

 

 

BACKYARD BABIES - 44 Undeed

 

 

MoonSun - DON´T LIE TO ME

 

 

 

Thundermother -  It´s Just a Tease

 

Vladimír Mišík - Jednou

 

 

All That Remains - The Thunder Rolls

 

 

Greta Van Fleet - When the Curtain Falls

 

 

Dan McCafferty - Tell Me

 

 

Michael Kiske & Amanda Somerville

{již postarší, ale nerozlučná dvojka za zády s českou hvězdou za bicími Veronikou Mrázovou - Lukešovou)

 

 

Poslední rok poslední sedmé suvenýrové hodnotící rubriky rockových základů světového bigbeatu věnujeme finskému folk-metalového uskupení z Lahti, které začínalo pod názvem Shaman a zpívalo pouze sámské texty. Brzy (již s anglickým přednesem) se však dostalo na absolutní výsluní světové rockové scény pod novým názvem "Klan buranů" .

 

Korpiklaani - Tuuleton

 

 

Zazvonil zvonec a našim komentovaným sedmi sériím o 75-ti těch nejskalnějších suvenýrech z našich beatových a rockových lásek, které nás provázeli celým životem již od našich studentských let (a vlastně ještě dříve), přičemž doufáme, že to tak vydrží ještě mnoho těch dalších našich - teď již důchodových nových roků, je KONEC. Děkujeme všem těm příznivcům z řad čtenářů tohoto webu, kteří už kouzlem projektu 525 TRACKS ošáleni byli, i těm, kteří jej zde zkoumají poprvé, a posíláme všem tuto závěrečnou hitovku:

 

SYSTEM OF A DOWN - Genocidal Humanoidz