Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘÍBĚH OD MÁCHOVA JEZERA

 

A ještě jedna tragi-historka z českého koronaživota s nefungujícím zdravotnickým systémem:


 

Meziuniverzitní hry a diskotéky u Máchova jezera, aneb:
Vysokoškoláci rozvezli koronavirus po republice

 

(Příběh studenta, který se nakazil na seznamovacím kurzu. Máchovo jezero hygienu vůbec nezajímalo!)

 

vyter.jpg

 

Odjel na seznamovací kurz, nakazil se koronavirem, nikdo ale jeho kontakty již netrasoval. Student Českého vysokého učení technického zjistil, že se na akci nakazil covidem-19. Hygienici se mu ale vůbec neozvali a nevytrasovali tak ani jeho kontakty. „Je do nebe volající, když říkají, že systém funguje,“ říká jeho matka. Student se v září zúčastnil jednoho z kurzů na břehu Máchova jezera, kde se nakazilo nejméně 116 lidí.

 

Student odjel do Máchova kraje na adaptační kurz v pondělí 7. září, společně s ním se sbližovací akce zúčastnilo dalších 200 studentů. Den před před návratem domů již volal matce, že bude zřejmě nakažený koronavirem, protože u 17 studentů prokázaly testy pozitivní nález. Nakazil se i jeho spolubydlící z chatky.

 

Informace o šířícím se covidu-19 na seznamovacích kurzech u Máchova jezera přinesl server iROZHLAS.cz ve čtvrtek. Nakažením nejméně 116 účastníků tak vznikl nový klastr, o kterém se dosud veřejně nemluvilo. Ředitel liberecké hygieny Vladimír Valenta uvedl, že se o akcích dozvěděl až zpětně.

 

O tom, že se koronavirem nakazili, měli studenti povědomí už na poznávacím kurzu. „Otestovali jsme vzorek, protože jsme neměli takové množství testů. V něm se nákaza prokázala. Proto jsme kontaktovali hygienu, ale ukázala se její přetíženost. Řekli nám, že se lidé mají odebrat do dobrovolné karantény,“ prohlásil Stanislav Jeřábek, šéf Studentské unie Českého vysokého učení technického.

 

Hned v pondělí 14. září proto studentova matka volala obvodnímu doktorovi se žádostí, aby synovi vypsal žádanku na test. „Byl velice nepříjemný, protože nechápal, že chci, aby syna zařadil na čekací listinu na test. Pracuji ve zdravotnictví, ale nechtěl mi vystavit ani neschopenku. Řekl mi, že mám do práce chodit do té doby, než se prokáže nákaza u syna,“ podivovala se žena.

 

Kontaktovala proto pražskou hygienickou stanici. „Máchovo jezero je vůbec nezajímalo, žádné otázky mi nekladli. Syn se už v pondělí dozvěděl, že nakažených je více než čtyřicet. Odkázali mě na hygienickou stanici na Praze 3, protože tam bydlíme. Rovnou mi řekli, ať počítám s tím, že se tam nedovolám. Měli pravdu,“ popisuje matka, která se od syna koronavirem následně také nakazila.

 

7 hodin ve frontě:

 

Obvodní lékař nakonec vypsal synovi žádanku na test, ale nejbližší volný termín byl až 20. září. „Vzhledem k tomu, že pracuji ve zdravotnictví, nemohla jsem takovou dobu čekat. Syn už měl horečku a další příznaky. Nakonec našel testovací místo hned v úterý na Václavském náměstí, kam musel jet městskou hromadnou dopravou a stát frontu od 6.45 do 13.45 hodin,“ přiblížila situaci.

 

Ještě ten den v noci přišla studentovi SMS zpráva z laboratoře, že výsledek testu je pozitivní. Z hygienické stanice ho ale následně již nikdo nekontaktoval. „Od té doby ticho po pěšině, nikoho nezajímá, kde se nakazil, s kým se setkal, kdo s ním bydlí. Mně příznaky začaly ve středu,“ uvedla studentova matka.

 

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová na dotaz redakce uvedla, že konkrétní případ musí prověřit, ale obecně pražští hygienici nestíhají trasovat. „Máme strašný převis, skluz pět dní máme určitě. Musím se na tento případ podívat,“ řekla.

 

Seznamovací kurzy u Máchova jezera se konaly v první polovině září a zúčastnilo se jich až 1400 studentů několika vysokých škol. Následně se nákaza koronavirem prokázala nejméně u 116 účastníků, kteří ji rozvezli po republice....

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

................. nic se nezměnilo, že ???