Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beseda s Policií ČR

2. 12. 2022

Beseda s Policií ČR

            Ve středu 23. listopadu naši školu navštívila tisková mluvčí rychnovské policie, paní Alena Kacálková. Jednalo se o přednášku na téma návykové látky. Byla určena žákům 2. – 9. ročníku. Z důvodu výskytu nikotinových sáčků na naší škole v loňském školním roce byla zaměřena hlavně na ně. Vzhledem k tomu, že s jistotou nemůžeme říci, že se u nás již tento patologický jev nevyskytuje a je to problém, s nímž se potýká mnoho českých škol, ho považujeme stále za aktuální.

            Paní Kacálková připomenula to, co již od nás děti slyšely, a to nebezpečí jejich užívání, jejich vysokou návykovost, dokonce i hrozbu smrti u dítěte, které by tento sáček mohlo spolknout, pokud by se jednalo o ten s vyšším obsahem nikotinu. Dotkla se i dalších drog, jejichž obliba v našem státě bohužel narůstá, např. u kratomu.

Beseda byla zakončena krátkými videi z policejních honiček za lidmi, kteří povzbuzeni omamnou látkou odmítli na jejich výzvy zastavit a stali se tak smrtelnou hrozbou nejen pro sebe, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu a všechny kolemjdoucí.

Doufejme, že  měla přednáška na naše žáky pozitivní dopad a že se budou všem nebezpečným drogám na sto honů vyhýbat!

za II. stupeň Kristýna Fajfrová

učitelka a metodik prevence

 

 

Beseda se žáky I. stupně s Policií ČR z Rychnova nad Kněžnou

 

       Mladší žáci si v úvodu zopakovali základní pravidla pro bezpečnou komunikaci pomocí internetu a mobilního telefonu. Byli znovu upozorněni na nebezpečí, která se v přijatých zprávách občas mohou vyskytnout. I když jsou s těmito moderními médii  téměř v každodenním styku, stále jim nejsou  příliš známá. Nyní si už všichni budou umět poradit s nevhodnou zprávou a umět se správně zachovat.

 

Drogová problematika dětí a nikotinové sáčky

 

Druhá část preventivního projektu pro děti byla zaměřená na poskytnutí informací v oblasti drogové problematiky.

Žáci se dozvěděli základní informace o druzích drog, formách jejich zneužívání, výroby, distribuce, jejich krátkodobých a dlouhodobých účincích a také proč vůbec lidé drogy berou. Hlavní důraz byl ale kladen na to, jaké následky jsou pro dotyčného jednotlivce užívajícího drogy v běžném životě. 

Rozebraly se jednotlivé situace užívání a zneužívání alkoholu a návykových látek. Častá nepřítomnost ve škole a možnost záškoláctví, krádeže, ubližování na zdraví, poškozování majetku.

Připomněla se práva, ale především povinnosti osob mladších 18 let, co je to morálka, výchova, školní řád, přestupkové a trestní jednání a odpovědnost za tyto činy, tresty a výchovná opatření, odpovědnost rodičů za děti a jejich ochrana.

            Každé téma bylo doplněno vhodným obrazovým materiálem. Problematika vyvrcholila videozáznamem ze zásahu policie nad drogovým dealerem.

Poslední část přednášky byla vyhrazena prostoru pro dotazy. A těch bylo nespočet! Bylo vidět, jaké povědomí děti mají o alkoholických nápojích, cigaretách a vapo cigaretách, omamných látkách - druzích drog a o jejich pěstování.

            Díky pozornosti všech účastníků si myslím, že tato přednáška byla všemi vyhodnocena jako velice zdařilá. Věříme, že jsme besedou děti včas upozornili na ne moc přívětivé konce těch, kteří to zpočátku mysleli nevinně, ale vzápětí do „toho“ spadli. Připomněli jsme jim, aby se drogám vyhnuli zcela zásadně!

            Myslím, že doplnění besedy o skutečné příběhy uživatelů drog by jedině podtrhly nebezpečnost užívání návykových látek a odradily by případné chtění zahrávat si se svým zdravím.

 

Co to jsou drogy?  Drogy znamená závislost!  Jakákoliv závislost znamená konec svobody! Zůstat svobodný,  znamená být jeden z těch silných, který dokázal říci „ NE “ !  

za II. stupeň

Pavla Macháňová, učitelka

1669314389961.jpg  1669314389972.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1669314389981.jpg    1669315553905.jpg

 

 

 

 

 

 

1669315553920.jpg  1669315553933.jpg