Jdi na obsah Jdi na menu
 


Město Rychnov nad Kněžnou

 

Nazývané vstupní branou Orlických hor. Svojí rozmanitostí přírodních krás a bohatstvím kulturních památek se řadí k nejpozoruhodnějším místům české země.

Oblast Rychnovska je dnes přitažlivou turistickou a rekreační částí regionu Východních Čech.

 

  • Klimatické podmínky: převážně mírné podnebí, z nížinného charakteru až po typické horské počasí v oblasti Orlických hor.

 

  • Rozloha území: 998km2

 

  • Příroda: chráněná krajinná oblast Orlické hory – 204km2, horské louky, vrcholová rašeliniště, národní přírodní rezervace Bukačka, Trčkov, Zemská brána. Přírodní park Orlice – niva Divoké a Tiché Orlice.

 

  • Kultura: Díky odkazu Karla Poláčka a dalších osobností historie města se každoročně koná několik kulturních akcí, které svým významem přesahují rámec města. K městu již nerozlučně patří festival Šlitrovo jaro, začátkem léta se v netradičních prostorách města konají atraktivní divadelní představení a koncerty pod názvem Poláčkovo léto. Velkou tradici má Rychnovská osmička, soutěž amatérů a tvůrců videoprogramů s mezinárodní účastí. Zcela originální a u nás vyjímečná akce Filmový smích je každoročně na podzim věnována profilu některého z předních tvůrců či představitelů naší filmové komedie.

 

1msxx8ip.jpg

  • Služby: Také nabídka ubytování a stravování ve městě je pestrá. Kvalitní služby ve středu města nabízí, mimo jiné, nově zrekonstruovaný hotel Havel a nedaleký hotel Panorama.

 

  • Sport: Kromě kulturního vyžití podporuje město i pohybové vyžití občanů, kde mimo organizované činnosti ve sportovních oddílech je nabídnuta veřejnosti možnost využití volného času rekreačním sportem. V letních měsících nabízí město rekonstruované koupaliště v přírodním prostředí lesa Včelný. V zimních měsících je k dispozici krytá ledová plocha a plavecký bazén. Nedaleko kluziště je sportovní areál města s fotbalovým stadionem a dalším fotbalovým hřištěm s umělým trávníkem i osvětlením. V sousedství jsou tenisové kurty a kuželna se čtyř53d0a330490257d8eeaf0100.jpgmi dráhami.altan_small.jpg