Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co se děje v naší organizaci

   

 

Ozdravný pobyt - Luhačovice 2021

  

spolufinancovaný  ze

 

Sociálního fondu Zlínského kraje

 

 

     Svaz tělesně postižených v ČR z. s. okresní organizace Vsetín uspořádala poslední týden v srpnu letošního roku rekondiční pobyt v lázních Luhačovice. Ubytování bylo zajištěno v Rezidenci Ambra s wellness centrem, po jehož návštěvě se vždy o kus zregenerovalo zdraví.
     V překrásných lázních Luhačovice každý návštěvník nalezne něco pro sebe. Pro všechny je  pobyt v okolní přírodě velmi vítaný. Zdejší turistické centrum nabízí možnost dojednat si prohlídku města i s průvodcem a poznat tak nejen minulost, ale i dnešek největších moravských lázní. Je možno se projít po řadě naučných stezek a chodníčků. Pro příznivce kola se zde nachází i skvěle značené cyklotrasy, a proto i hotel Ambra má ve své nabídce výpůjčku kola a cyklomapy. 
V širokém okolí Luhačovic lze navštívit také řadu zajímavých míst - hrad, přehradu, zámky, ZOO a jiné.
     Město Luhačovice nabízí svým hostům mnoho restaurací s výtečnou domácí i zahraniční kuchyní, kulinářskými specialitami, studenou kuchyní, výbornými dezerty, skvělou kávu, domácí limonády i vybraná vína. Často i s venkovním posezením. Pořádají se tu hudební vystoupení s živou hudbou a různé koncerty. Nedílnou součástí jsou i obchůdky s lázeňskými oplatky. Každý návštěvník jistě rád ochutná výborné lázeňské luhačovické oplatky. Výběr je opravdu široký - oplatky tradiční i trojhránky s velkou škálou příchutí. K dostání jsou i sypané teplé oplatky.   
     Luhačovice patří opravdu mezi špičky v lázeňské léčbě u nás i v zahraničí. Léčivé prameny, regenerační léčebné procedury, skvělé kulturní i sportovní vyžití a nádherná příroda všude kolem to je to, proč se sem lidé často vrací. Nám se rovněž ozdravný pobyt velmi líbil a děkujeme všem našim sponzorům.

 

                                                 zlin.jpg

 

 

 

 

Ozdravný pobyt členů Oko STP Vsetín v Luhačovicích 2020

 

spolufinancovaný  ze

 

Sociálního fondu Zlínského kraje

 

 

 

       Letos, ve dnech 24. až 30 srpna, pořádala naše okresní organizace Svazu tělesně postižených ve Vsetíně jako již tradičně, ozdravný pobyt v Luhačovicích. Tyto lázně jsou známé nejen u nás, ale i ve světě, neboť první písemná zmínka o nich je již z roku 1412, ale velký stavební rozmach a rozkvět zažily Luhačovice až v 18. století.  Luhačovice mají krásnou architekturu. Zasloužili se o to slavní architekti jako Dušan Jurkovič, Fuchs, Holzl, bratři Kubovi a další.  V roce 2019 byla dokončena rekonstrukce velké kolonády, která je v Luhačovicích již od poloviny dvacátého století. Tato rozsáhlá oprava kolonádě velmi prospěla, je příjemným místem k relaxaci a odpočinku pro všechny návštěvníky lázeňského města. Za krásného počasí jsme přijeli do hotelu Ambra. Tento se nachází v nádherné přírodě, obklopen lesy.  Zdejší personál nás mile vítal. Ubytováni jsme byli v prostorných a slunných pokojích se skvělou výbavou a také s balkonem. Stravování bylo zajištěno formou rautové polopenze na skvělé úrovni.  Hotel nabízí různé léčebné procedury, whirpool a hotelový bazén s protiproudy, který byl všem denně k dispozici. Všichni účastníci léčebného pobytu prošli několika ozdravnýma procedurami.  Každý absolvoval společné ranní rozcvičky, plavání v hotelovém bazénu a dechová cvičení. Odborný program rehabilitačně - rekondičního pobytu obsahoval:  Rehabilitační péči, kterou zajišťoval pověřený pracovník, jenž vše konzultoval s rehabilitačním pracovníkem. Vedl rehabilitační cvičení a ranní rozcvičky. Prováděly se nácviky relaxačních a dechových cvičení. V Odborném programu byla také psychoterapeutická oblast a léčebně výchovná část. Odborný program byl připraven a konzultován s profesionály, tak jak to stanovovala Metodika odborného programu.   Účastníci se zde regenerovali nejen léčebnými procedurami, ale i vycházkami do okolní přírody, návštěvou a ochutnávkou léčivých pramenů. Využívali také venkovní posezení ve vedlejší bowlingové hospůdce s kulečníkem a fotbálkem, která také nedávno prošla rekonstrukcí.  Restaurace U solného pramene nabízela příjemné posezení a dobré pohoštění.  Rezidence a hotel Ambra je skvělý pro odpočinek a regeneraci. Je obklopen lesy a zároveň není daleko od lázeňského centra. Týdenní odpočinek spolu s léčebnými procedurami byl všem prospěšný. Rekondičně - ozdravný pobyt jsme uspořádali díky příspěvku ze Sociálního fondu zlínského kraje a finanční štědrosti dalších sponzorů. Všem patří naše velké poděkování.  

Ve Vsetíně 14. 10. 2020

 

 

zlin.jpg

 

 

Ozdravný pobyt členů OkO STP Vsetín v Luhačovicích 2019

spolufinancovaný ze

Sociálního fondu Zlínského kraje

 

Svaz tělesně postižených okresní organizace ve Vsetíně uspořádal ve dnech 26. 8 – 1. 9 2019, týdenní rehabilitačně – rekondiční pobyt v lázních Luhačovicích – našich největších a nejhezčích moravských lázních s dlouhou tradicí. Zdejší přírodní léčivé prameny mají věhlas, a to nejen u nás, ale i ve světě. Léčivé působení na lidský organizmus bylo nezvratně prokázáno již dávno. Luhačovice jsou pro návštěvníky lákavé svou typickou architekturou a překrásnou přírodou. A právě v tak nádherné přírodě se nachází wellness hotel Ambra, kde jsme v pondělí 26. srpna za slunného počasí byli přivítáni zdejším milým a vstřícným personálem. Pokoje hotelu jsou nadstandartně prostorné a dobře vybavené tedy velmi vhodné pro pobyty tělesně postižených osob. Stravování bylo zajištěno formou rautové polopenze na výborné úrovni. Hotel Ambra, kde byl rekondiční pobyt situován nabízí různé wellness  procedury, whirpool a hotelový bazén. Každý účastník ozdravného pobytu absolvoval několik léčebných procedur. Pro všechny byly společné rozcvičky, plavání v hotelovém bazénu a nácviky správného dýchání. Odborný program rehabilitačně - rekondičního pobytu obsahoval: Rehabilitační péči, kterou zajišťoval pověřený pracovník, jenž vše konzultoval s rehabilitačním pracovníkem. Vedl rehabilitační cvičení a ranní rozcvičky. Prováděly se i nácviky relaxačních a dechových cvičení. Nedílnou součástí Odborného programu byla také psychoterapeutická oblast, léčebně výchovná část, ale také i sociální oblast. Celý odborný program byl připraven a konzultován s odborníky, tak jak to stanovovala Metodika odborného programu. Každý účastník se mohl zregenerovat nejen léčebnými procedurami, ale i vycházkami do krásné přírody nebo jen tak využít venkovní posezení ve vedlejší bowlingové hospůdce s kulečníkem a fotbálkem. Bylo tam možno ochutnat i jídla z regionálních surovin. V hotelu Ambra je zajištěn skvělý odpočinek v překrásné přírodě a přitom nedaleko lázeňského centra. Pobyt splnil svůj účel a předčil všechna očekávání. Ozdravný pobyt v Luhačovicích jsme mohli uskutečnit díky příspěvku ze Sociálního fondu zlínského kraje a taky dále našim dalším váženým sponzorům. Všem jim patří náš velký dík.

Ve Vsetíne 5.10.2019

 

 

                                                     zlin.jpg

 

 

 

 

Skupinové kurzy zaměřené na rehabilitační a psychický rozvoj členů

MO STP Vsetín 2015

 

 

V průběhu letošního roku tj. 2015  probíhaly jako již tradičně poslední čtyři roky v měsících duben, květen, červen, červenec, srpen a září v prostorách restaurace Prádelna v Luhu kurzy zaměřené na asijské formy cvičení. Mimo jiné také východoasijská bojová umění Kung-fu, Tai-chi, Pět Tibeťanů a do cvičení byly i zařazeny prvky jógy, všechny tyto formy cvičení jako celek  spadaly do programu  “Skupinové kurzy zaměřené na rehabilitační a psychický rozvoj členů MO STP Vsetín.“ Tento projekt byl schválen a částečně i podpořen z prostředků Zlínského kraje určených do Sociálního fondu Zlínského kraje pro rok 2015. Všechny aktivity tohoto projektu probíhaly 1x týdně až 1x za 14 dnů pod dohledem odborných  lektorů, kteří se zabývají danou problematikou. Tyto lektoři byli vybráni pověřenými pracovníky, kteří byli odpovědni za zdárný chod projektu. Výběr se uskutečnil na základě zkušeností z minulých akcí, které proběhly v loňském a předloňském roce.  Kurzu se zúčastnilo 20 vybraných  členů MO STP Vsetín. Kurzy zaměřené na podobné téma pořádá naše organizace již pátým  rokem a pokaždé mají u zúčastněných členů velký úspěch. Všechny přednášky a cvičení jsou koncipovány a uskutečňovány za účasti odborného  lektora a  přizpůsobeny možnostem našich tělesně postižených členů. Všechny aktivity projektu byly připraveny nejen jako účinná sebeobrana, ale především jako relaxační a zdravotní cvičení pomáhající proti stresu, zklidňující hektický životní styl a narovnávající naše bolavá záda. Cílem tohoto projektu byl rozvoj jak fyzických tak i duševních schopností účastníků kurzu a tím i zlepšení zdravotního stavu. Na závěr nezbývá nic jiného než konstatovat, že cíle projektu bylo bezezbytku dosaženo.

Ještě jednou děkujeme Sociálnímu fondu Zlínského kraje za podporu tohoto projektu.

 

zlin.jpg

 

 

Komplexní program pro tělesně postižené občany – kompenzační pomůcky a jejich vliv na zdraví uživatelů a s tím spojené sociálně-právní minimum.

V průběhu roku 2015 zajišťovala místní organizace Svazu tělesně postižených výše uvedený projekt, Tento projekt byl zaměřen na problematiku sociálně právní oblasti a na zvýšení povědomí v této oblasti pro zúčastněné klienty a také na správné využívání kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené vzhledem k jejich vlivu na zdraví při jejich dlouhodobém používání. Součástí tohoto vzdělávání, které připravujeme a uskutečňujeme s malými obměnami již pátým rokem jsou také kurzy sociálně právního minima zaměřené na osoby se zdravotním postižením. V rámci celého tohoto komplexního projektu jsou účastníci seznámeni s danou problematikou a i s místy a úřady, které mají v kompetenci rozhodování v této oblasti. Projekt obsahoval také aktivity zaměřené na správné využívání kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené i jejich rodinné příslušníky vzhledem k jejich vlivu na zdraví při jeho dlouhodobém používání. Při přednáškách a praktických cvičeních byli zúčastnění členové postupně seznamováni s novými kompenzačními pomůckami, které jsou na našem trhu a také je seznamování s firmami, které tyto pomůcky buď sami vyrábějí, nebo zajišťují jejich distribuci v České republice. Celým projektem se prolínala stěžejní myšlenka a to že, kompenzační pomůcky pomáhají lidem s tělesným postižením zmírnit jejich handicap a taky pomáhají překonávat obtíže běžného denního života. Kompenzační pomůcky umožňují lidem s tělesným postižením zejména volný pohyb, překonávání bariér a prevenci zdravotních rizik. Bez kompenzačních pomůcek jsou lidé s tělesným postižením také vystaveni často úplné izolaci od svého okolí, což má vážné dopady na kvalitu života a případný vznik dalších zdravotních komplikací. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že používání kompenzačních pomůcek může způsobovat zdravotní komplikace, které mohou postihovat tyto klienty, a to z důvodů, že používání některých kompenzačních pomůcek může způsobovat poškození končetin, zejména rukou, které jsou používáním kompenzačních pomůcek nejvíce postihovány. Přes všechny tyto negativa však lze konstatovat, že používání kompenzačních pomůcek napomáhá výrazným podílem k integraci zdravotně postižených do společnosti.  V rámci České republiky provozuje Svaz tělesně postižených v České republice 22 půjčoven. Jedna z nich funguje i ve Vsetíně v sídle okresní organizace Svazu tělesně postižených na Tyršově ulici.

Ještě jednou děkujeme Sociálnímu fondu Zlínského kraje za podporu tohoto projektu.

 

zlin.jpg

 

 

Týdenní relaxační pobyt v Luhačovicích 2015

 

 

Svaz tělesně postižených ve Vsetíně uspořádal ve dnech 6. – 13. 9. 2015, týdenní rehabilitačně – rekondiční pobyt v lázních Luhačovicích - Pozlovicích. Do lázeňského zařízení jsme přijeli v neděli za příznivého počasí. Pozlovice se nachází poblíž lázeňského města Luhačovice. Ubytování bylo zajištěno v hotelu VEGA. Personál hotelu, jenž nás uvítal, byl milý a velmi vstřícný. Stravování bylo zajištěno formou bufetu /polopenze/,na skvělé úrovni. Hotel nám nabídl množství léčebných procedur. Pro všechny účastníky byly společné rozcvičky, nácviky správného dýchání a také plavání v hotelovém bazénu. Každý si pak užíval různé léčebné procedury individuálně. Odborný program rehabilitačně – rekondičního pobytu obsahoval: Rehabilitační péčí, kterou zajišťoval v pravidelně v průběhu celého pobytu pověřený pracovník, který vše konzultoval s poradcem – rehabilitačním pracovníkem a který na základě těchto konzultací vedl rehabilitační cvičení a ranní rozcvičky.

 Vše probíhalo s uplatněním prvků jógy a nácviků relaxačních a dechových cvičení. Dalšími částmi odborného programu byla Psychoterapeutická oblast, Léčebně výchovná část programu a v neposlední řadě i Oblast sociální, které proběhly v souladu s předem připravenou a s odborníky zkonzultovanou Metodikou odborného programu. Hotel nabízel všem taky možnosti sportovního vyžití. Odpoledne se dle libosti mohl každý zdokonalit například v oblíbeném petangu. Jindy jsme opékali špekáčky a společně jsme si zazpívali. Každý se mohl zregenerovat nejen léčebnými procedurami, ale rovněž vycházkami do krásné přírody, která obklopuje hotel.

 V celém průběh pobytu nám bylo umožněno využívat zcela zdarma dopravu mikrobusem do centra lázní Luhačovic a tam se kulturně vyžít na akcích, které pořádalo město. Významnou událostí byla pro všechny návštěva Mgr. Taťány Valentové - Nersesjan, krajské radní a vedoucí odboru sociální péče Zlínského kraje. Díky Sociálnímu fondu Krajského úřadu ve Zlíně a sponzorům jsme mohli uskutečnit tento ozdravný pobyt. Všech dvacet účastníků si pak uhradilo tři tisíce korun. Beseda s Mgr. Nersesjan proběhla v příjemném a milém duchu. Tento relaxační pobyt byl pro všechny skvělým týdnem, regenerací těla i ducha.  Pobyt zcela splnil svůj účel a všechna očekávaní.

 

 Za všechno můžeme poděkovat našim váženým sponzorům a zejména Sociálnímu fondu Krajského úřadu ve Zlíně.

                                         

 

                                  zlin.jpg

 

 

S e t k á n í    u    g r i l u

 

Místní  organizace   Svazu  tělesně  postižených ve Vsetíně uspořádala  dne           30. července 2015 zábavné odpoledne spojené s opékáním špekáčků. Akce se uskutečnila ve venkovních prostorách restaurace U hřiště za slunného počasí. Kapacita venkovního posezení se rychle zaplnila našimi příchozími členy.   Následovala kratičká informace výboru o připravovaných akcích místní organizace Svazu tělesně postižených ve Vsetíně. Zanedlouho poté se celým areálem šířila vůně grilovaných špekáčků. A nejen to. Na klávesy hrál a zpíval oblíbený a v širokém okolí Vsetína známý muzikant, pan Ivan Žlebek.  Okolím zněly notoricky známé hity i méně známé písně. Ivan Žlebek svým podmanivým hlasem navodil výbornou atmosféru a všichni si také spolu s ním rádi zazpívali. Vládla skvělá nálada a tak došlo i na tanec, do kterého se pohotově aktivně zapojili i naši vozíčkáři.  Předvedli neuvěřitelně odvážné taneční kreace, které ostatní opravdu obdivovali. Toto setkání se velice vydařilo. Účast byla hojná, sešlo se 44 našich členů.  Všichni si zazpívali, zatančili, pochutnali si na grilovaných špekáčcích, načerpali informace o nejbližších akcích naší místní organizace a v  neposlední  řadě si spolu mohli promluvit, neboť je fakt, že ne   zrovna často se takto sejdou na tak vydařené akci.  

 

 

 

 

 

 

 

Zájezd do Velkého Mederu

 

Místní organizace Svazu tělesně postižených Vsetín, se sídlem v Tyršově ulici 1271, uspořádala dne 16. června 2015 jednodenní zájezd na jižní Slovensko. Cílem cesty byla tamní nejnavštěvovanější lokalita – lázeňské město Velký Meder (v r. 1948-1990 to bylo Čalovo). Tento se nachází asi 65 kilometrů od Bratislavy. Velký Meder je známý svým termálním koupalištěm, jehož teplé prameny vyvěrají z hloubky 1 500 metrů a mají ozdravné účinky na lidský organismus. Odjezd ze studeného Vsetína byl ráno v 6.30. Cesta v pěkném autobusu a se skvělým řidičem panem Kašparem rychle uběhla a byli jsme rázem v prosluněném Mederu. Zde měl každý z účastníků zájezdu možnost relaxovat v rozsáhlém lázeňském areálu, užít si různě teplých bazénů, projít si stánky se zbožím, či se u jiných občerstvit. Nakonec všichni odjížděli spokojeni. Poděkování patří organizátorům zájezdu a také panu řidiči autobusu, který nás dovezl zase zpět až do Vsetína.                                                            

   

Výroční členská schůze 2015

  Svaz tělesně postižených MO Vsetín pořádal dne 16. dubna 2015 výroční členskou schůzi v Domě kultury ve Vsetíně. Nejprve paní Engeová všechny srdečně přivítala a zejména pak také vzácného hosta, pana Jiřího Čunka, starostu města. Akce pokračovala kulturním programem v režii paní Dorňákové a v provedení žákyň ZŠ Luh Vsetín. Soubor Malé a Velké Texasky předvedl několik tanců. Jejich vystoupení bylo odměněno velkým potleskem a malým dárečkem. Poté paní Vávrová přednesla zprávu o činnosti STP MO Vsetín za rok 2014. Následně paní Klímková informovala o hospodaření za uplynulé období. Dále byla volba výboru. Tento i nadále zůstal ve stejném složení jako loni. Po volbě výboru se diskutovalo s Jiřím Čunkem. Pan starosta odpovídal na všechny dotazy. Reagoval i na podněty naší organizace směrem k městu. Tyto v minulosti zůstaly bez reálné odezvy. Program pokračoval chutným obědem a vrcholil veselou tombolou. Účast na výroční členské schůzi byla opravdu hojná. Přítomní načerpali nové informace a pobavili se. Upřímné poděkování patří všem, kteří přispěli do tomboly a hlavně pak organizátorům zdařilé akce.

 

 

Svaz tělesně postižených MO STP Vsetín se sídlem v Tyršově ulici 1271 předkládá plán činnosti na rok 2015.

Počátkem roku jsme provedli kontrolu členské základny a nově uspořádali registr našich členů. Konstatujeme, že těm, kteří chtějí z organizace vystoupit, nebude bráněno. Rovněž byl vyhotoven seznam našich milých jubilantů. Na adrese Tyršova 1271, Vsetín je i Půjčovna kompenzačních pomůcek. Proběhl zde jarní úklid, kontrola a běžná údržba, včetně zařazení nově zakoupených kompenzačních pomůcek. V březnu se uskutečnila schůzka úsekových důvěrníků, kteří byli podrobně informováni o chystaných akcích na rok 2015. V této souvislosti je potřeba ocenit práci úsekových důvěrníků a také vyzdvihnout činnost výboru MO STP, který se schází vždy počátkem měsíce a řeší úkoly daného období. Obnovíme vývěsní skříňku Svazu tělesně postižených Vsetín. Dne 16. 4. 2015 ve 14 hodin proběhne v Domě kultury ve Vsetíně, výroční členská schůze s kulturním programem, důležitými informacemi, pohoštěním a tombolou. Dále plánujeme zrealizovat zajímavé, naučné a zábavné akce i ozdravné pobyty. V květnu se pojede do Prahy ve vlastní režii. Pro naše členy bude taky přednáška na téma dle jejich výběru. V červnu budeme realizovat pobyt na jihu Slovenska. Konkrétně ve Velkém Mederu. Plánujeme i zábavné odpoledne spojené s grilováním špekáčků. Později uspořádáme den s petangem. Doufáme, že tato hra zaujme, a proto petang bude i v srpnu a říjnu. V srpnu zajedeme ve vlastní režii do Kroměříže, která je bohatá na kulturní památky. Naši členové se zregenerují na rekondičním pobytu v lázeňském zařízení. V září opět ugrilujeme špekáčky. V říjnu proběhne školení v oblasti sociálně-právní. Pojedeme na jižní Moravu, kde navštívíme vybraný zámek. V listopadu provedeme údržbu a úklid v Půjčovně kompenzačních pomůcek. Na poslední měsíc v roce se chystá členská schůze s kulturním programem a v samém závěru roku navštívíme Vánoční koncert.

Termíny a obsah jednotlivých akcí budou postupně upřesňovány.

 

Informace o možnosti získání přístupu na přepravní plošinu pro invalidy v podchodu mezi sídlišti Trávníky a Rybníky

Součástí rekonstrukce a revitalizace parku Trávníky - Rybníky (u železniční trati) byla i instalace uzavřené výtahové plošiny pro invalidy v podchodu mezi uvedenými sídlišti. Možnost jejího využití má každý člověk se zdravotním postižením, držitel průkazu ZTP, ZTP/P, případně i dočasně imobilní (např. po úrazu). Zájemcům bude klíč od plošiny bezplatně vydán oproti podpisu na základě předložení průkazu totožnosti a doložení zdravotního omezení v budově Městského úřadu Vsetín, Svárov č.p. 1080, 9. patro, dveře č. 911. Současně obdrží návod k používání tohoto zařízení. Bližší informace můžete získat na telefonním čísle 571 491 945.

 

 

 

simage.php.jpg

scanned-at-18.11.2014-11-56.jpg

 

 

Komplexní program pro tělesně postižené občany – kompenzační pomůcky a jejich vliv na zdraví uživatelů a s tím spojené sociálně-právní minimum.

V průběhu letošního roku zajišťovala místní organizace Svazu tělesně postižených výše uvedený projekt, Tento projekt byl zaměřen na problematiku sociálně právní oblasti a na zvýšení povědomí v této oblasti pro zúčastněné klienty a také na správné využívání kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené vzhledem k jejich vlivu na zdraví při jejich dlouhodobém používání. Součástí tohoto vzdělávání, které připravujeme a uskutečňujeme s malými obměnami již čtvrtým rokem jsou také kurzy sociálně právního minima zaměřené na osoby se zdravotním postižením. V rámci celého tohoto komplexního projektu jsou účastníci seznámeni s danou problematikou a i s místy a úřady, které mají v kompetenci rozhodování v této oblasti. Projekt obsahoval také aktivity zaměřené na správné využívání kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené i jejich rodinné příslušníky vzhledem k jejich vlivu na zdraví při jeho dlouhodobém používání. Při přednáškách a praktických cvičeních byli zúčastnění členové postupně seznamováni s novými kompenzačními pomůckami, které jsou na našem trhu a také je seznamování s firmami, které tyto pomůcky buď sami vyrábějí, nebo zajišťují jejich distribuci v České republice. Celým projektem se prolínala stěžejní myšlenka a to že, kompenzační pomůcky pomáhají lidem s tělesným postižením zmírnit jejich handicap a taky pomáhají překonávat obtíže běžného denního života. Kompenzační pomůcky umožňují lidem s tělesným postižením zejména volný pohyb, překonávání bariér a prevenci zdravotních rizik. Bez kompenzačních pomůcek jsou lidé s tělesným postižením také vystaveni často úplné izolaci od svého okolí, což má vážné dopady na kvalitu života a případný vznik dalších zdravotních komplikací. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že používání kompenzačních pomůcek může způsobovat zdravotní komplikace, které mohou postihovat tyto klienty, a to z důvodů, že používání některých kompenzačních pomůcek může způsobovat poškození končetin, zejména rukou, které jsou používáním kompenzačních pomůcek nejvíce postihovány. Přes všechny tyto negativa však lze konstatovat, že používání kompenzačních pomůcek napomáhá výrazným podílem k integraci zdravotně postižených do společnosti.  V rámci České republiky provozuje Svaz tělesně postižených v České republice 22 půjčoven. Jedna z nich funguje i ve Vsetíně v sídle okresní organizace Svazu tělesně postižených na Tyršově ulici.

Ještě jednou děkujeme Sociálnímu fondu Zlínského kraje za podporu tohoto projektu.

 

zlin.jpg

 

  

 

Skupinové kurzy zaměřené na rehabilitační a psychický rozvoj členů

MO STP Vsetín 2014

 

 

V průběhu roku 2014  probíhaly jako již tradičně poslední čtyři roky v měsících červenec, srpen a září v prostorách restaurace Prádelna v Luhu kurzy zaměřené na asijské formy cvičení. Mimo jiné také východoasijská bojová umění Kung-fu, Tai-chi, Pět Tibeťanů a do cvičení byly i zařazeny prvky jógy, všechny tyto formy cvičení jako celek  spadaly do programu  “Skupinové kurzy zaměřené na rehabilitační a psychický rozvoj členů MO STP Vsetín.“ Nově jsme do tohoto programu zahrnuli i upravené cvičení „Ruskaja systema“, které je asijským bojovým uměním velmi podobné. Tento projekt byl schválen a částečně i podpořen z prostředků Zlínského kraje určených do Sociálního fondu Zlínského kraje pro rok 2014. Všechny aktivity tohoto projektu probíhaly 1x týdně až 1x za 14 dnů pod dohledem odborných  lektorů, kteří se zabývají danou problematikou. Tyto lektoři byli vybráni pověřenými pracovníky, kteří byli odpovědni za zdárný chod projektu. Výběr se uskutečnil na základě zkušeností z minulých akcí, které proběhly v loňském a předloňském roce.  Kurzu se zúčastnilo 25 vybraných  členů MO STP Vsetín. Kurzy zaměřené na podobné téma pořádá naše organizace již čtvrtým  rokem a pokaždé mají u zúčastněných členů velký úspěch. Všechny přednášky a cvičení jsou koncipovány a uskutečňovány za účasti odborného  lektora a  přizpůsobeny možnostem našich tělesně postižených členů. Všechny aktivity projektu byly připraveny nejen jako účinná sebeobrana, ale především jako relaxační a zdravotní cvičení pomáhající proti stresu, zklidňující hektický životní styl a narovnávající naše bolavá záda. Cílem tohoto projektu byl rozvoj jak fyzických tak i duševních schopností účastníků kurzu a tím i zlepšení zdravotního stavu. Na závěr nezbývá nic jiného než konstatovat, že cíle projektu bylo bezezbytku dosaženo.

Ještě jednou děkujeme Sociálnímu fondu Zlínského kraje za podporu tohoto projektu.

 

 

     zlin.jpg              

 

 

 

Rekondiční pobyt v Luhačovicích 2014

  

 

V letošním roce se opět podařilo OV STP zajistit pro svých 20 členů týdenní rekondiční pobyt v Luhačovicích v hotelu Vila Antoaneta. Podařilo se to zásluhou podání projektu do Sociálního fondu zlínského kraje, který byl částečně z prostředků tohoto fondu podpořen, další prostředky dodali naši vážení sponzoři a zbylou část si museli uhradit sami účastníci pobytu. Pobyt se bezesporu velmi vydařil, byl to opravdu krásný týden co do počasí, prostředí a rekondiční náplně celého pobytu. Účastníci hojnou měrou využívali hotelový bazén, jeden z nejzajímavěji řešený v celých Luhačovicích. K dispozici všem taky byla rozsáhlá nabídka procedur, která zahrnovala nejen klasické, ale i další netradiční lázeňské procedury.  Všichni účastníci se tak mohli podle svého postižení zúčastnit cvičení, plavání v bazénu, individuálních cvičení, skupinových cvičení, inhalací a masáží.  K dispozici byla vířivka a uhličitá lázeň v neomezeném množství.  Ve volných chvílích byla možnost zúčastnit se nejrůznějších her, přednášek a dalších kulturních či sportovních aktivit.

Odborný program rehabilitačně – rekondičního pobytu obsahoval: Rehabilitační péčí, kterou zajišťoval v pravidelně v průběhu celého pobytu pověřený pracovník, který vše konzultoval s poradcem – rehabilitačním pracovníkem a který na základě těchto konzultací vedl rehabilitační cvičení a ranní rozcvičky. Vše probíhalo s uplatněním prvků jógy a nácviků relaxačních a dechových cvičení. Dalšími částmi odborného programu byla Psychoterapeutická oblast, Léčebně výchovná část programu a v neposlední řadě i Oblast sociální, které proběhly v souladu s předem připravenou a s odborníky zkonzultovanou Metodikou odborného programu.

 Stravování bylo velmi pestré, každý si mohl přijít na své oblíbené jídlo, včetně diet. V hotelovém restauraci bylo stravování zajištěno formou polopenze. Jídla bylo dostatek a v té nejlepší kvalitě. snídaně a večeře jsme si mohli účastníci vybrat ze tří jídel. Účastníci ve volném čase bohatě využívali kratších i delších procházek po lázních, doplněné o popíjení minerálních vod a využívání všech programů, které lázně v pozdně letním období poskytovaly. Ubytování bylo ve dvoulůžkových pokojích. Chování personálu pobytu bylo příkladné a k nám členům STP velmi vstřícné. Můžeme tuto akci OV STP ve Vsetíně hodnotit jako velmi přínosnou po všech stránkách.

Za všechno můžeme poděkovat našim váženým sponzorům a zejména Sociálnímu fondu Krajského úřadu ve Zlíně.

 

 

zlin.jpg

 

                    

 

                         

Pozvánka

           

Na výroční členskou schůzi místní organizace MO STP Vsetín, která se  bude konat ve čtvrtek 10.4.2014 v malém sále Domu kultury ve Vsetíně ve 14.00 hod

Na pořadu bude zpráva o činnosti organizace za rok 2013, zpráva o hospodaření za rok 2013, Kulturní program, plán akcí na rok 2014, diskuze a Jako již tradičně bude součástí výroční členské schůze  TOMBOLA -  proto prosíme všechny účastníky o vhodné dárky, které jistě udělají radost všem výhercům. Pro všechny členy bude zajištěno pohoštění.

Těšíme se na Vaši účast, nezapomeňte vzít ke kontrole průkaz STP.                                                                                    

                                                                                                  Výbor MO  STP Vsetín

 

 

 

 

pf-2014-novorocenka-svicky.jpg

STP Vsetín přeje všem členům, klientům a příznivcům mnoho štěstí, zdraví a životní pohody v Novém roce. 

vvl1-po.jpg

přeje všem členům i sympatizantům Svaz tělesně postižených Vsetín

 

    

 

 

 

 

 

Komplexní program pro tělesně postižené občany a jejich rodinné příslušníky ve Vsetíně a jeho spádovém území zaměřený na problematiku správného využívání kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené vzhledem k jejich vlivu na zdraví při jejich dlouhodobém používání a s tím spojených otázek v sociálně-právní oblasti.
 
Tento projekt byl zaměřen na problematiku sociálně právní oblasti a na zvýšení povědomí v této oblasti pro zúčastněné klienty a také na správné využívání kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené vzhledem k jejich vlivu na zdraví při jejich dlouhodobém používání. Součástí tohoto vzdělávání, které připravujeme a uskutečňujeme již třetím rokem jsou také kurzy sociálně právního minima zaměřené na osoby se zdravotním postižením. V rámci celého tohoto komplexního projektu jsou účastníci seznámeni s danou problematikou a i s místy a úřady, které mají v kompetenci rozhodování v této oblasti. Projekt obsahoval také aktivity zaměřené na správné využívání kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené i jejich rodinné příslušníky vzhledem k jejich vlivu na zdraví při jeho dlouhodobém používání. Při přednáškách a praktických cvičeních byli zúčastnění členové postupně seznamováni s novými kompenzačními pomůckami, které jsou na našem trhu a také je seznamování s firmami, které tyto pomůcky buď sami vyrábějí, nebo zajišťují jejich distribuci v České republice. Celým projektem se prolínala stěžejní myšlenka a to že, kompenzační pomůcky pomáhají lidem s tělesným postižením zmírnit jejich handicap a taky pomáhají překonávat obtíže běžného denního života. Kompenzační pomůcky umožňují lidem s tělesným postižením zejména volný pohyb, překonávání bariér a prevenci zdravotních rizik. Bez kompenzačních pomůcek jsou lidé s tělesným postižením také vystaveni často úplné izolaci od svého okolí, což má vážné dopady na kvalitu života a případný vznik dalších zdravotních komplikací. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že používání kompenzačních pomůcek může způsobovat zdravotní komplikace, které mohou postihovat tyto klienty, a to z důvodů, že používání některých kompenzačních pomůcek může způsobovat poškození končetin, zejména rukou, které jsou používáním kompenzačních pomůcek nejvíce postihovány. Přes všechny tyto negativa však lze konstatovat, že používání kompenzačních pomůcek napomáhá výrazným podílem k integraci zdravotně postižených do společnosti.  V rámci České republiky provozuje Svaz tělesně postižených v České republice 22 půjčoven. Jedna z nich funguje i ve Vsetíně v sídle okresní organizace Svazu tělesně postižených na Tyršově ulici.
Ještě jednou děkujeme Sociálnímu fondu Zlínského kraje za podporu tohoto projektu.
 

zlin.jpg

 
 

 

Skupinové kurzy zaměřené na rehabilitační a psychický rozvoj členů
MO STP Vsetín
 
V roce 2013  probíhaly jako již tradičně poslední tři roky v měsících červenec, srpen a září v prostorách restaurace Prádelna v Luhu kurzy zaměřené na asijské formy cvičení. Mimo jiné také východoasijská bojová umění Kung-fu, Tai-chi, Pět Tibeťanů a do cvičení byly i zařazeny prvky jógy, všechny tyto formy cvičení jako celek  spadaly do programu  “Skupinové kurzy zaměřené na rehabilitační a psychický rozvoj členů MO STP Vsetín.“ Tento projekt byl schválen a částečně i podpořen z prostředků Zlínského kraje určených do Sociálního fondu Zlínského kraje pro rok 2013. Všechny aktivity tohoto projektu probíhaly 1x týdně až 1x za 14 dnů pod dohledem odborných  lektorů, kteří se zabývají danou problematikou. Tyto lektoři byli vybráni pověřenými pracovníky, kteří byli odpovědni za zdárný chod projektu. Výběr se uskutečnil na základě zkušeností z minulých akcí, které proběhly v loňském a předloňském roce.  Kurzu se zúčastnilo 40 vybraných  členů MO STP Vsetín. Kurzy zaměřené na podobné téma pořádá naše organizace již 3-tím  rokem a pokaždé mají u zúčastněných členů velký úspěch. Všechny přednášky a cvičení jsou koncipovány a uskutečňovány za účasti odborného  lektora a  přizpůsobeny možnostem našich tělesně postižených členů. Všechny aktivity projektu byly připraveny nejen jako účinná sebeobrana, ale především jako relaxační a zdravotní cvičení pomáhající proti stresu, zklidňující hektický životní styl a narovnávající naše bolavá záda. Cílem tohoto projektu byl rozvoj jak fyzických tak i duševních schopností účastníků kurzu a tím i zlepšení zdravotního stavu. Na závěr nezbývá nic jiného než konstatovat, že cíle projektu bylo bezezbytku dosaženo.
Ještě jednou děkujeme Sociálnímu fondu Zlínského kraje za podporu tohoto projektu.
 

zlin.jpg

 

 Zájezd na Velehrad

Místní organizace STP Vsetín, uspořádala dne 3.10.2013 zájezd na Moravské Slovácko, kterého se zúčastnilo 33 členů.. Cílem naší cesty byl posvátný Velehrad, kde účastníci zájezdu v tichosti mohli obdivovat nádheru katedrály a oddat se rozjímání. Prohlédli jsme si ostatní pamětihodnosti Velehradu. Krásný zážitek byl ještě umocněn slunečným počasím. Odtud jsme odjeli do starobylého města Uherské Hradiště, kde jsme se toulali v uličkách a náměstích, které na nás udělaly příjemný dojem svojí čistotou a malebností. Spočinout jsme si byli v příjemných kavárničkách při dobré kávě nebo v restauracích při obědě.
 Ve 13 hodin jsme odjížděli do nedalekých Polešovic, kde v příjemném prostředí vinného sklípku nás čekalo chutné občerstvení a ochutnávka vín.. Pěkné odpoledne jsme u plápolajícího krbu, popíjením dobrého vínka a burčáku, za zpěvu slováckých a valašských písniček,  prožili nezapomenutelné chvíle. Jsou to okamžiky, které jsou vzácné a které nás odvedou alespoň na chvíli od běžných a všedních starostí a povinností.

 

 

N O V I N K A

Upozorňujeme a zároveň informujeme všechny potencionální klienty a zájemce, že do půjčovny kompenzačních pomůcek byl ze sponzorských peněz zakoupen    plážový  invalidní vozík,  který je určen pro vozíčkáře a těžce tělesně postižené osoby,    pro jejich snadný přístup do moře, nebo do ostatních, jinak pro tyto osoby nepřístupných, vodních ploch. Zapůjčení a informace jsou možné v sídle STP Vsetín.
 
 
 
 
Rekondiční pobyt v Luhačovicích
 
V tomto roce se podařilo OV STP zajistit pro svých 20 členů týdenní rekondiční pobyt v Luhačovicích v hotelu Ambra. Byl to opravdu krásný týden co do počasí, prostředí a rekondiční náplně celého pobytu. Součástí a chloubou byl hotelový bazén s protiproudy jeden z největších v Luhačovicích. Rozsáhlá nabídka procedur Centra vitality, která zahrnuje nejen klasické, ale i další netradiční lázeňské procedury.  Všichni účastníci se mohli podle svého postižení zúčastnit cvičení, plavání v bazénu, kde byl i bazénový výtah pro zvlášť tělesně postižené.  K dispozici byla vířivka a uhličitá lázeň v neomezeném množství.  Ve volných chvílích byla možnost zúčastnit se hry bowlingu, kulečníku a taktéž jeden večer byl zpestřen cimbálovou muzikou z Uherského Hradiště , kteří si říkají Ohnica.
Odborný program rehabilitačně – rekondičního pobytu obsahoval: Rehabilitační péčí, kterou zajišťoval v pravidelně v průběhu celého pobytu pověřený pracovník, který vše konzultoval s poradcem – rehabilitačním pracovníkem a který na základě těchto konzultací vedl rehabilitační cvičení a ranní rozcvičky. Vše probíhalo s uplatněním prvků jógy a nácviků relaxačních a dechových cvičení. Dalšími částmi odborného programu byla Psychoterapeutická oblastLéčebně výchovná část programu a v neposlední řadě i Oblast sociální, které proběhly v souladu s předem připravenou a s odborníky zkonzultovanou Metodikou odborného programu.
 Stravování bylo velmi pestré, každý si mohl přijít na své oblíbené jídlo, včetně diet. V hotelovém restauraci byly snídaně podávány formou švédských stolů a večeře jsme si mohli vybrat ze tří jídel. Účastníci ve volném čase bohatě využívali kratších i delších procházek po lázních, doplněné o popíjení minerálních vod a využívání všech programů, které lázně letním období poskytovaly. Ubytování bylo ve dvoulůžkových pokojích . Chování personálu bylo příkladné a k nám členům STP vstřícné. Můžeme tuto akci OV STP ve Vsetíně hodnotit jako velmi přínosnou po všech stránkách.
Za všechno můžeme poděkovat našim sponzorům a zejména Sociálnímu fondu Krajského úřadu ve Zlíně.
 
 

zlin.jpg

 

 

Krajské shromáždění delegátů STP v ČR, o.s. krajské organizace Zlínského kraje
 
 
Krajské shromáždění STP v ČR, o.s se mělo uskutečnil 11. června 2013 v 10.00 hod. Z důvodu žádosti členů správní rady STP z Prahy,  kteří se tohoto shromáždění chtěli zúčastnit bylo přesunuto na 13. června. I přes tuto změnu se nakonec paní Klasnová (předsedkyně STP) ani paní Zbořilová (členka správní rady) nedostavily. Měli jsme na ně spoustu otázek, jak to bude s STP po roce 2013, kdy začne platit nový Občanský zákoník.
Krajské shromáždění se uskutečnilo ve Zlíně, Jižní Svahy – Podlesí IV. dům č.5348, vchod B. Shromáždění se zúčastnili delegáti za bývalé okresní organizace Vsetín, Zlín, Uherské Hradiště a Kroměříž. Za Vsetín byli delegováni: Ing. Lumír Vávra, předseda okresní organizace STP, Veronika Klimková, hospodář MO STP Vsetín, Zdenek Matůš, místopředseda OkO STP Vsetín a Alois Buček, hospodář OkO STP Vsetín.
 
 Paní předsedkyně krajské organizace STP Zlín  Mgr. J. Stuchlíková všechny přivítala a po základních předepsaných procedurálních bodech a shrnutí činnosti krajské organizace jsme přikročili k hlasování o nových členech krajského výboru. Za Vsetín byl do výboru krajské organizace STP Zlín zvolen Alois Buček a Veronika Klimková byla zvolena do funkce členky revizní komise krajské organizace STP Zlín. Pan Ing. Lumír Vávra byl zvolen prozatímním předsedou krajské organizace STP Zlín. Toto řešení si vyžádala situace, že není jasné  jaké strukturální změny nastanou po celostátní konferenci v Benešově u Prahy 20. a 21. září letošního roku. Další krajské shromáždění se z tohoto důvodu uskuteční znovu v říjnu,  kdy už bude jasnější kam bude směřovat organizace STP jako taková…
 
Napsal: Alois Buček
 
Ve Vsetíně 17.6.2013          
 
                                                 
 
Léčebný zájezd do Velkého Mederu
 
         V úterý dne 28.5.2013 se uskutečnil zájezd do termálních lázní ve Velkém Mederu (bývalé Čalovo), který jako již tradičně pořádala Místní organizace tělesně postižených ve Vsetíně.  Zpočátku  jsme měli menší obavu kvůli počasí a dokonce jsme i zvažovali, jestli nemáme zájezd odvolat. Nakonec jsme však usoudili, že nám ani vlastně déšť moc při koupání nevadí. Přijeli jsme na místo a byli jsme velmi mile překvapeni úplně jinými klimatickými podmínkami, než jaké panovali u nás. Na Vsetíně bylo deštivo a asi 16 stupňů a ve Velkém Mederu 23 stupňů, svítilo slunce a jen lehce pofukoval větřík. Teplota vody byla 37stupnů.
         Všichni účastníci byli moc spokojeni.  Pochvalovali si i stravu v místních stáncích.  Zájezdu se zúčastnilo 50 osob, tři imobilní jeli osobním vozem a 47 osob autobusem.  Zájezd se dle názorů jednotlivých účastníků velmi vydařil a dokonce si někteří z nich povzdechli „bylo to výborné, ale moc krátké“.
 
Cena zájezdu byla pro členy STP stanovena na 200 Kč a pro nečleny 250 Kč. Vstupné do lázní si každý platil sám v Eurech
 
Napsal: Alois Buček

 

 

Okresní shromáždění delegátů STP Vsetín
 
Dne 9.5.2013 se konalo okresní shromáždění delegátů STP Vsetín. Jednání se účastnili volení delegáti z místních organizací STP sdružených  pod okresní organizaci STP Vsetín. Na programu shromáždění bylo zvolení delegátů na krajské a celostátní shromáždění Svazu tělesně postižených o.s., které bylo vynuceno novým občanským zákoníkem, který zcela jinak upravuje právní formu stávajících občanských sdružení . Občanská sdružení si budou muset od roku 2014 vybrat zda budou spolky či obecně prospěšné společnosti. Toto rozhodnutí musí vyjít s podrobné analýzy činnosti jednotlivých organizací.
Na okresním shromáždění se sešlo 10 delegátů, z toho 4 členové z MO STP Rožnov p. R., 6 členů z MO STP Vsetín. Z Valašského Meziříčí se, ani přes pozvání, nikdo nezúčastnil. Za delegáty na krajské shromáždění byli zvoleni: Matúš Zdeněk, Matúšová  Libuše, Klímková Veronika, Alois Buček, Lumír Vávra. Na celostátní shromáždění byli zvoleni tito delegáti: Buček Alois, Vávra Lumír a náhradník Matúš Zdeněk.
Dalším bodem na programu okresního shromáždění byla diskuze a rozhodnutí o případné transformaci místních organizací a okresní organizace STP Vsetín. Po proběhlé rozpravě bylo rozhodnuto, že MO STP sdružených pod oko STP Vsetín budou mít formu spolku a OkO Vsetín bude mít formu obecně prospěšné společnosti.
 Napsala Lenka Trochtová.
 
 
 
 
 
 
 
 
Školení první pomoci
 
 
 
 
Dne 24.4.2013 proběhlo školení členů MO STP Vsetín v poskytování první pomoci, které se uskutečnilo v jídelně Domova soustředěné péče na Tyršově ulici 1271. Pod vedením odborné lektorky paní Ireny Gebaurové (školitelka Českého červeného kříže) byly probrány nejrůznější témata z oblasti první pomoci, jako například: stavění krvácení, poskytnutí první pomoci při haváriích, obvazová technika, masáž srdce a umělé dýchání. Následně bylo zařazeno i praktické procvičování včetně nácviku umělého dýchání a masáže srdce na modelu. Školení se zúčastnilo 16 členů. Jsme přesvědčeni, že oblast první pomoci je velmi důležitá a proto v těchto školeních hodláme i nadále v budoucnu pokračovat.
 
 
 
 
 
 
 
 
Přátelské a pracovní setkání s Mgr. Taťánou Nersesjan
 
 
 
Dne 26.3.2013 se uskutečnilo v sídle MO STP Vsetín přátelské setkání s radní zlínského kraje pro sociální oblast Mgr. Taťánou Nersesjan. Setkání se neslo v přátelské atmosféře. Byly probírány problémy svazu tělesně postižených ve Vsetíně jak organizovaných členů tak i tělesně postižených působících v regionu Vsetína. Společně jsme hledali řešení hlavně v otázkách sociální oblasti, zaměstnávaní osob tělesně postižených v naší organizaci a problémy s tím spojené. Paní Mgr. Nersesjan si se zájmem prohlédla naši půjčovnu kompenzačních pomůcek a dala příslib, pomoci a spolupráce v jednání s radními města Vsetína tak i krajského zastupitelstva při projednávání záležitostí spojených s problematikou tělesně postižených osob.  Byli jsme mile překvapeni její vstřícností a hlubokým zájmem o naši práci a kulturní a společenské vyžití našich členů.
Na závěr bylo konstatováno, že v dnešní době je mnoho lidí, kteří jsou společensky izolováni a nemají žádné kulturní a společenské aktivity a proto je potřeba tyto lidi aktivizovat a zapojit do normálního společenského života a to i formou zapojení do akcí pořádaných MO STP Vsetín (opékaní špekáčku, poznávací zájezd, zájezd do termálních koupelí ve Velkém Mederu apod.). Proto se budeme i nadále se snažit tyto aktivity zachovat.

 

 

 

 

Výroční členská schůze MO STP Vsetín
 
Dne 14. března proběhla v Domě kultury ve Vsetíně Výroční členská schůze  Místní  organizace Svazu tělesně postižených ve Vsetíně. Na programu byly volby do výboru místní organizace., volby delegátů na krajské shromáždění Zlínské krajské organizace STP. Do výboru místní organizace byli zvoleni tito členové: Alois Buček, Veronika Klimková, Emílie Štěpánová, Emílie Pecháčková,   Jarmila Žalmánková,  Marie Vávrová a  Petr Dobeš.
Dále byli na výroční členské schůzi zvoleni delegáti na okresní shromáždění Svazu tělesně postižených OkO STP Vsetín. Okresního shromáždění se za MO STP zúčastní :  Ing. Lumír Vávra, Alois Buček, Marie Vávrová, Veronika Klimková, Lenka Trochtová  a Jarmila Žalmánková.
 Dalším bodem programu bylo přednesení a následné schválení zprávy o činnosti a zprávy o hospodaření MO STP Vsetín za rok 2012. Nedílnou součástí všech našich členských schůzí je již dlouhou řadu let neodmyslitelná tombola a ta byla jako poslední bod programu za nemalého přispění našich milých sponzorů a i zúčastněných členů vrcholem výroční členské schůze.  Na zdárném průběhu se nemalým dílem zasloužili i žáci ZŠ Vsetín Trávníky, kteří svým pěkným kulturním vystoupení m zahájili program výroční členské schůze.  
 

 

 

 

 

vs-2013.jpg

 Dvě smutné zprávy

 

 Zemřel Ing. Pavel Dušek

Pan Ing. Pavel Dušek, prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR, prezident České rady sociálních služeb a dlouholetý spolupracovník Vládního výboru pro zdravotně postižené občany náhle zemřel dne 6. ledna 2013.


Ing. Pavel Dušek byl zakladatelem a předsedou Sboru zástupců organizací zdravotně postižených v letech 1991 – 2000 a zakladatelem a prvním předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Podílel se zásadním způsobem na vytvoření Vládního výboru pro zdravotně postižené občany a více než 10 let byl jeho místopředsedou. Až do svého úmrtí působil jako předseda Odborné skupiny Vládního výboru pro zdravotně postižené občany pro regionální rozvoj.
Svojí celoživotní prací přispěl významnou měrou k rozvoji hnutí osob se zdravotním postižením v České republice a k procesu jejich integrace do společnosti.
Čest jeho památce.

 

Dne 25. ledna 2013  zemřel ve Vsetíně pan Jaroslav David.

Jaroslav David se narodil ve Vsetíně. Byl zaměstnán ve vsetínské Zbrojovce. Po explozi utrpěl ztrátu zraku, částečně i sluchu a postižení horních končetin. Jeho znalosti v oblasti sociálně právní jej později vedly k poradenské činnosti při Okresním úřadě Vsetín, do Střediska poradenství a sociální rehabilitace zdravotně postižených, a poté se stal vedoucím sociální komise Společnosti nevidomých a slabozrakých (od roku 1996 působí tato společnost pod názvem Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR - SONS). Jaroslav David za dlouholetou činnost ve prospěch zdravotně postižených občanů získal Cenu města Vsetína za rok 2003.  Čest jeho památce.

 

 

50e56fff36_89824011_o2.png

 

Oceán štěstí, moře lásky, potok zdraví, pramínek naděje a jen kapičku zklamání. Šťastný nový rok 2013, spoustu přátel a žít život naplno přeje STP Vsetín.

 

 

přeje všem lidem dobré vůle STP Vsetín

 

Přeje všem lidem dobré vůle organizace STP Vsetín

 

 

 

Členská schůze organizace MO STP Vsetín

Místní organizace Svazu tělesně postižených ve Vsetíně uspořádala 13. 12. 2012 členskou schůzi, kterou pojala předvánočně. Po nezbytných bodech programu následovalo hudební vystoupení pana učitele Žlebka, který svou výbornou hrou a podmanivým zpěvem zpříjemnil celou dobu setkání. Pro tělesně postižené je členská schůze významnou společenskou událostí, což si výbor uvědomuje a přípravě věnuje náležitou pozornost, protože dosti členů se mimo tyto schůze mnohých akcí pro své postižení nemůže zúčastnit. Dobrou pohodu doplnilo podání jeleního guláše, na kterém si všichni pochutnali. Vyvrcholením byla tombola, do které členové darovali své výrobky nebo zakoupili dárky. O bohatost tomboly se zasloužili i naši štědří sponzoři, kterým členové organizace mnohokrát děkují.

 

 

imgp0036.jpg

 

 

Pozvánka na členskou schůzi místní organizace STP Vsetín, která se bude konat 13.12.2012 ve 14.00 hod v restauraci „Prádelna“ v Luhu II.

PROGRAM:
1. Zahájení
2. Informace o činnosti za minulé období.
3. Seznámení s novými podmínkami placení nájmu pro naši organizaci.
4. O dobrou pohodu se postará hrou na klávesy a svým podmanivým zpěvem pan uč. Žlebek.
5. Pohoštění – bude připraven vynikající jelení guláš.
6. Tombola - prosíme o vhodné dárky, které udělají radost výhercům.
7. Příspěvek na hudbu a pohoštění bude činit 30,- Kč.

 

 

 

 

Svaz tělesně postižených v České republice, o.s.
 
 Vás srdečně zve na
 
Kurz finanční gramotnosti
pro seniory
 
který se koná dne 8.11.2012 od 14.00 hod.
na adrese Tyršova 1271
 
Obsah kurzu:
Rizika současného fin. systému
Internetové bankovnictví
 
 
Seminář je určen pro osoby starší 50 let
a je realizován v rámci projektu
„Kurzy finanční gramotnosti pro seniory“
 
 
Podrobnější informace Vám podají:
Pracovníci OkO, tel.: 576515045
 
Těšíme se na Vaši účast.