Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak církev přichází k majetku

14. 12. 2012

Dne 4. prosince vyšel na internetových stránkách Novinky.cz článek »Věřící vybírali na opravu kostela, církev za statisíce raději nakoupila pozemky«. V něm místní kostelník Jan Filipčík spolu s věřícími z Černošína na Tachovsku popisují situaci, kdy roky mezi sebou vybírali peníze na opravu místního kostela, aby mohl nadále sloužit věřícím.

Peníze, které měl spravovat Jiří Hájek z římskokatolické farnosti z nedalekého Stříbra a které chtěli ze sbírky použít na opravu interiéru kostela, dnes nejsou k dispozici. Když Filipčík žádal nasbíraného více než půl milionu, Hájek mu sdělil, že je posílal na účet plzeňského biskupství, které za to nakoupilo pozemky. Podle starosty Černošína Jana Grigara (SNK ED) je znechucení věřících v obci obrovské a církev by měla problém rychle vyřešit.

Mluvčí plzeňského biskupství Alena Ouředníková tvrdí, že biskup František Radkovský chce celou záležitost podrobně prošetřit.

To je příklad, jak díky darům od svých věřících římskokatolická církev přichází k majetku. Nyní je jí rozhodnutím pravicové většiny v Poslanecké sněmovně v rámci tzv. restitucí vydáván různý majetek. Obrázek o tomto stavu, ať si udělá čtenář sám.

 

Radim WIEDNER

 

Zdroj: www.halonoviny.cz