Jdi na obsah Jdi na menu
 


TISKOVÁ ZPRÁVA K JEDNÁNÍ POSLANECKÉ SNĚMOVNY PARLAMENTU ČR O PŘÍSPĚVKU NA MOBILITU

27. 10. 2022
Poslanecká sněmovna ve středu 26. října 2022 schválila Vládní návrh zákona, kterým se mění zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.
Schválený návrh zákona nově stanoví výši příspěvku na mobilitu a to na 900,- Kč měsíčně. Dále zavádí příplatek příspěvku na mobilitu, a to ve výši 2000,- Kč měsíčně pro lidi, kteří používají dlouhodobě zařízení plicní ventilaci, to znamená, že u těchto lidí bude činit příspěvek na mobilitu 2900,- Kč.
Národní rada osob se zdravotním postižením ČR velmi vítá schválení tohoto návrhu zákona, a to jednak proto, že dochází k alespoň částečnému přiblížení výše příspěvku ke skutečným nákladům na dopravu pro lidi se zdravotním postižením, kteří běžně nemohou používat veřejnou hromadnou dopravu.
Považujeme za velmi důležité, že Poslanecká sněmovna schválila také zvýšení příspěvku na mobilitu o další 2000,- Kč měsíčně pro osoby, které dlouhodobě používají zařízení pro plicní ventilaci, bez níž se neobejdou. Tyto přístroje jsou energeticky náročné a pro tuto skupinu lidí se stávají zásadním nákladem na energie. NRZP ČR odhaduje, že počet lidí, kteří budou mít nárok na zvýšený příspěvek o 2000,- Kč je asi 7000 osob. K žádosti o příspěvek bude muset žadatel předložit potvrzení od své zdravotní pojišťovny, že mu zdravotní pojišťovna zapůjčila přístroj na plicní ventilaci. Návrh zákona bude ještě projednávat Senát a předpokládáme, že jeho platnost bude od 1. prosince 2022.
NRZP ČR předložila výše uvedený návrh na zvýšení příspěvku na mobilitu u lidí, kteří potřebují přístroje na plicní ventilaci ministru práce a sociálních věcí již v lednu letošního roku. Ministerstvo dalo souhlas s řešením, které jsme navrhli, až v srpnu letošního roku. Je nám líto, že jsme nemohli lidem, kteří přístroje na plicní ventilaci používají, pomoci již dříve. Věříme, že příště bude naše spolupráce včasnější.
V Praze dne 27. října 2022