Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kompenzační pomůcky-úvod

28. 8. 2015

KO-Gong-10-12_2013_KI_N61(1).pd

  • Naši pracovníci Vám odborně poradí ve výběru kompenzačních pomůcek pro sluchově postižené.
  • Seznámí Vás s jejich instalací a údržbou.
  • V případě Vašeho zájmu Vám nabídneme kontakt na specializované firmy  zajišťující prodej kompenzačních pomůcek nebo firmy zabezpečující jejich odborný servis.

  • Nabízíme zapůjčení sluchadel a jiných kompenzačních pomůcek po dobu opravy Vaší pomůcky.
  • Na našich pracovištích v Děčíně, Mostě a Ústí nad Labem si můžete  rovněž zakoupit baterie do sluchadel, hadičky a jiné drobné příslušenství ke sluchadlů.
  • baterie do sluchadel Rayovacpříslušenství pro naslouchadla
  • Péče o sluchadlo a ušní tvarovku

    Pravidelné čištění naslouchadla a ušní tvarovky od ušního mazu, prachu a odumřelých kožních buněk je velmi důležité.

    Jednak jde o prevenci ušních zánětů, protože nánosy ušního mazu jsou živnou půdou pro mikroorganismy. Zároveň mohou negativně ovlivnit funkci sluchadla a ušní koncovky. Ucpe-li Vám ušní maz venting (odvětrání) sluchadla nebo ušní vložky, dojde ke zkreslení zvuku sluchadla. Nečistoty mohou také ucpat zvukový výstup sluchadla - v takovém případě se sluchadlem přestanete slyšet. Pokud se ušní maz dostane až dovnitř sluchadla, je nutné odborné vyčištění naslouchadla v servisu sluchadel. To Vás přijde rozhodně mnohem dráž, než pravidelná údržba, která Vám nezabere více než pár minut.

    Je vhodné - nejlépe každý den večer - očistit tvarovku a sluchadlo od ušního mazu a dalších nečistot, zkontrolovat průchodnost kanálků a stav hadičky. Hadička by měla být stále pružná. Nenechávejte ji úplně ztvrdnout a nechte si ji včas vyměnit. 

    K důkladnému čištění a dezinfekci ušní koncovky slouží oblíbené šumivé tablety, podobné, jaké se používají na čištění zubních protéz. Čisticí tablety se nesmí používat k čištění sluchadel!

    Pravidelné čištění naslouchadel a ušních tvarovek také přispívá k delšímu uchování jejich pěkného vzhledu.

    Stejně důležité jako čištění je také vysoušení, které Vám může ušetřit spoustu peněz za zbytečné opravy sluchadel. Používat můžete buď odvlhčovací dózu a tablety nebo investovat do elektrického sušícího boxu, který Vám bude sloužit řadu let a nemusíte do něj kupovat náhradní vysoušecí tablety.
  •  
  • Na těchto stánkách budou uveřejňovány i adresy odborných lékařů a specializovaných zdravotních pracovišť, odborné články , novinky v kompenzačních pomůckách apod.

 

PÉČE A ÚDRŽBA SLUCHADEL

Parts

Představujeme Vám nabídku firmy Sennheiser

 

Moderní sluchadla jsou cenná zařízení na bázi digitální technologie, která vyžadují opatrné zacházení. Díky obrovskému vývoji v oboru mikroelektroniky došlo k miniaturizaci a zdokonalení funkcí sluchadel. Pro plné využití všech jejich funkcí je však velmi důležité je pravidelně čistit a udržovat. Tím zajistíte nejenom optimální výkon sluchadel, ale současně prodloužíte jejich životnost.

Kvalitní sluchadla jsou vyrobena z odolného hypoalergenního materiálu, jsou uživatelsky snadno ovladatelná a spolehlivá.

Při pořízení sluchadel se informujte u jejich poskytovatele o zásadách pro jejich péči a údržbu. Ten vám také může doporučit vhodné čisticí prostředky určené speciálně pro čištění sluchadel. Nikdy k čištění sluchadel nepoužívejte běžné domácí čisticÍ prostředky jako je mýdlo, saponát nebo prášek na praní.

Phonak vám nabízí čisticí a pečující řadu “Cleansing and Care”, která představuje praktickou sadu čisticích prostředků a pomůcek pro údržbu vašich sluchadel. Tyto prostředky a jejich složení je testováno v souladu s platnými směrnicemi.

 

ZÁSADY SPRÁVNÉ PÉČE A ÚDRŽBY SLUCHADEL

  • Pro svá sluchadla vždy používejte nové zinko-vzduchové baterie určené pro sluchadla!
  • Pokud sluchadla nepoužíváte, ponechte přihrádku baterie otevřenou, aby se mohla odpařit případná vlhkost, a uložte je do ochranné krabičky.
  • Jestliže nebudete sluchadla používat delší dobu, uschovejte je v ochranné krabičce. Vyjměte baterie a ponechte přihrádku na baterie otevřenou. Než ochrannou krabičku uzavřete, ujistěte se, že jsou sluchadla zcela suchá.
  • Chraňte svá sluchadla před nadměrnou vlhkostí a teplem. Vždy si sundávejte sluchadla před sprchováním, koupáním nebo plaváním. Nenechávejte sluchadla poblíž oken nebo v autě. Vyhněte se silným nárazům a vibracím.
  • Velmi doporučujeme denní čištění a používání vysoušecích pomůcek. Nikdy nepoužívejte k čištění vašich sluchadel běžné domácí čisticí prostředky (saponát, mýdlo, prášek na praní apod.), ale prostředky speciálně určené pro čištění sluchadel.
  • Lak na vlasy, pleťové krémy a make-up mohou vaše sluchadla poškodit. Před použitím kosmetiky sejměte sluchadla z uší.
  • Pokud ucítíte jakoukoliv bolest nebo zánět v uchu nebo za uchem, kontaktujte svého poskytovatele sluchadel.
  • Jestliže vaše sluchadla nefungují poté, co jste správně vložili nové baterie, požádejte o radu svého poskytovatele sluchadel. K servisní prohlídce sluchadel si prosím nezapomeňte spolu se sluchadly přinést příslušenství, která používáte (např. myPilot, iCom nebo dálková ovládání).
  • odkaz
 

Samoplátci a příspěvek z veřejného zdravotního pojištění

Zdravotní pojišťovny přispívají na sluchadlo jednou za 5 let. Je nutné vnímat, že se jedná jen oOtazník jedno sluchadlo na jedno ucho. Výše příspěvku je pevně stanovená částka, která závisí na rozsahu ztráty sluchu.

V současné době rozlišujeme tři kategorie:

  • příspěvek 2.700 Kč (ztráta sluchu do 49dB)
  • příspěvek 3.900 Kč (ztráta sluchu do 79 dB)
  • nebo příspěvek 5.100 Kč (ztráta sluchu nad 80dB) pro dospělé18 let a výše.

Příspěvky pro děti a mladistvé do 18 let jsou vyšší, ale esence principu je stejná.

POZOR:

Výše příspěvku nezávisí na provedení sluchadla (výše úhrady je stejná pro závěsný typ i pro sluchadlo zvukovodové nebo kanálové "do ucha"). Nerozhoduje ani značka ani výrobce.

Výši příspěvku lékař nebo lékařka ani dodavatel sluchadla neovlivní. Nicméně přidělení příspěvku je možné pouze u lékaře/lékařky s licencí k výdeji sluchadel. Tedy obor foniatrie a to včetně dětí, a/nebo lékaři ORL, jež mají vystavený příslušný certifikát.

Sluchadla lze podle pořizovací ceny a výkonosti rozdělit do 4 skupin:

  • do 6.500 Kč
  • od 6.500 Kč do 13.000 Kč
  • od 13.000 Kč do 22.000 Kč
  • a nad 22.000 Kč

*Tyto ceny zahrnují také daň z přidané hodnoty.

Cenový rozdíl mezi sluchadly lze definovat vybavením (!) poslechových programů, způsobem zpracování zvuku, druhy mikrofonů, stářím použité technologie, velikostí, rozsahem poslechového spektra, jež sluchadlo pokryje.

Pro zjednodušení:

Je to jako cena Škody Fabie bez vybavení a cena Škody Superbu s maximálním vybavením.

Lékařská věda i technologie velmi pokročily. Příspěvky na pořízení sluchadel jsou však bez ohledu na inflaci a technologický vývoj stále stejné již 15 let. Flexibilitu a možnost přizpůsobení v České republice upravuje zákonná úprava a interní procesy pojišťoven pro zdravotní prostředky skupiny ZP 08. Tón udává největší pojišťovna VZP dle Zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů a konkrétně Příloha č. 3 k Zákonu č. 48/1997 Sb. Zda se změní nebo upraví tento stav věcí v obasti sluchadel neví lékař, lékařka ani my.

Pokud tedy nejste samoplátci a využijete příspěvek veřejného zdravotního pojištění, pak rozdíl mezi prodejní cenou sluchadla a příspěvkem pojišťovny se hradí při vyzvednutí sluchadla ve výdejním místě.

Pokud si z nabízených sluchadel vyberete, bude Vám zhotoven otisk ucha, který je nutný u zvukovodových nebo kanálových pro výrobu vlastního sluchadla. U závěsných sluchadel lze pro výrobu individuální tvarovkye také použít otisk. Zde však existuje široký výběr odzkoušených koncovek.

Sluchadlo se poté nastaví speciálním softwarovým programem na základě Vašeho individuálního audiogramu

Příspěvek na pomůcky pro nedoslýchavé

OtazníkPříspěvek

Příspěvky na kompenzační pomůcky pro sluchově postižené se řídí podle §33 vyhlášky MPSV ČR č. 182/1991 Sb.

Podle této vyhlášky má nárok na jednorázový příspěvek na opatření rehabilitační a kompenzační pomůcky ten, jež pomůcku dle potvrzení lékaře potřebuje, bez ohledu na věk.

Příspěvky se vztahují na přesně vymezené pomůcky včetně limitů výše jejich uplatnění. Viz uvedené níže.

Co je potřeba pro poskytnutí příspěvku udělat?

Vybrat si požadovanou konkrétní pomůcku, zakoupit, uschovat účet.
Se žádostí (k vyzvednutí na spádovém městském úřadě), na které vyplníte údaje o žadateli a souhlas se zpracováním osobních údajů, dojděte pro potvrzení ke svému ORL lékaři, či foniatrovi. Ten uvede, zda pomůcku hradí-nehradí, propůjčuje-nepropůjčuje zdravotní pojišťovna a zda uvedenou pomůcku klient skutečně potřebuje. Nulová finanční spoluúčast zdravotní pojišťovny je hlavním kritériem pro nárok na příspěvek.
S potvrzenou žádostí a účtenkou za zakoupenou pomůcku zajděte na sociální odbor městského úřadu, kde věc okamžitě vyřídí, neboť nepodléhá žádnému schvalovacímu řízení s čekáním na výsledek.
Pokud nemá klient pomůcku ještě zakoupenou, ale má cenovou nabídku, může dojít zažádat o příspěvek s touto nabídkou a peníze dostane předem. Zpětně však musí doložit, že věc skutečně zakoupil.

Příspěvky se vztahují na:

1) Víceúčelová pomůcka pro sluchově postižené děti 100%EasyLink
2) Signalizace bytového a domovního zvonku včetně instalace 100%
3) Signalizace telefonního zvonku 100%
4) Světelný nebo vibrační budík 50%
5) Telefonní přístroj se zesílením zvuku pro nedoslýchavé včetně světelné indikace zvonění 75%, nejvýše 7000,-Kč.
6) Psací telefon pro neslyšící včetně světelné indikace zvonění*) 75%
7) Přídavná karta k osobnímu počítači a programové vybavení emulující psací telefon pro neslyšící*) 75%
8) Fax**) 75%
9) Faxmodemová karta k počítači a programové vybavení emulující fax**) 75%
10) Videorekordér 50%, nejvýše 7000,-Kč.
11) Televizor s teletextem 50%, nejvýše 7000,-Kč.
12) Doplnění stávajícího televizoru o dekodér teletextu včetně montáže 50%
13) Přenosná naslouchací souprava s rádiovým nebo infračerveným přenosem 75%
14) Přístroj k nácviku slyšení 50%
15) Bezdrátové zařízení umožňující poslech televizního přijímače nebo jiného zdroje zvuku 50%
16) Individuální přenosný naslouchací přístroj (nejde o elektronické naslouchadlo) 50%
17) Individuální indukční smyčka 50%
18) Indikátor hlásek pro nácvik v rodině 75%

*) Příspěvek lze poskytnout pouze na jednu z pomůcek uvedených v bodech 6 a 7

**) Příspěvek lze poskytnout pouze na jednu z pomůcek uvedených v bodech 8 a 9

 
 
 
Péče o kompenzační pomůcky
 
Čistící a desinfekčí tablety
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář