Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční pohádka

Letos se opět můžete těšit na vánoční pohádku pro neslyšící. Pohádka s názvem Dvě Mařenky se bude vysílat v neděli 24. prosince.

 

Osud pohádek pro neslyšící byl poslední dobou nejistý. Už v roce 2022 se hovořilo o tom, že kvůli finančním úsporám musí Česká televize nějaké projekty vyškrtnout. Mezi nimi byly právě i vánoční pohádky, na které se neslyšící vždy těší. Rok 2022 tak byl o pohádku, v níž hrají neslyšící herci, chudší. Vysílaly se pouze reprízy starších pohádek a speciální vánoční díl Televizního klubu neslyšících. Radostná zpráva přišla v květnu tohoto roku. Zástupci organizace ASNEP, kteří se pravidelně zúčastňují zasedání Divácké rady ČT, na její květnové schůzi zjistili, že letošní pohádka přece jen bude!   

 

Realizace letošní pohádky připadla na starost Centru dramaturgie tvorby pro děti a mládež. Dokonce byl vyhlášen konkurz pro neslyšící herce a herečky. Cílem bylo vytvořit databázi neslyšících talentů, kteří by se v budoucnu podíleli nejen na pohádkách, ale i na dalších televizních projektech pro neslyšící diváky. Právě i díky tomuto konkurzu uvidíte v letošní pohádce nové tváře. 

 

Pohádka Dvě Mařenky se natáčela v kulisách Průhonického zámku, přilehlého parku a v jeho okolí, ale také ve studiu ČT. Natáčení se ujal režisér Ivo Macharáček, který režíroval například úspěšnou dvoudílnou pohádku Tajemství staré bambitky. Scénář napsal Michal Čunderle a v hlavních rolích uvidíte Moniku Goldefusovou, Zlatuši Kurcovou, Alana Ptáčka, Františka Půlpána, Jindřich Mikulíka, Andreu Krajčíkovou Kalců, Věru Sagulovou, Bohumila Vojtka, Milana Fritze a Michaela Veselého. Pohádka je tradičně v českém znakovém jazyce opatřena dabingem a skrytými titulky.

                                 herci-1.jpeg

                                                           Herecké obsazení pohádky, zleva:
                                Andrea Krajčíková Kalců, Monika Goldefusová, Jindřich Mikulík,
                                                 Alan Ptáček, Zlatuše Kurcová a Bohumil Vojtek

 

O dojmy z natáčení se s námi podělil Jindřich Mikulík, který v pohádce hraje postavu Francka, jenž si chce Mařenku vzít: Filmový štáb má můj velký obdiv za to, jak se snažil o jazykovou správnost. Na natáčení byl přítomen tlumočník i jazykový supervizor. Režisér dbal na detaily znakování, znaky tak nejsou z dálky a projev je plynulejší. I scénář byl přizpůsoben kultuře neslyšících, neuvidíte tam žádné šeptání do ucha a další věci, které nejsou pro neslyšící přirozené.”

                                  herci-2.jpeg

                                         Na zámku se setkáte s Alanem Ptáčkem, Věrou Sagulovou,
                                                  Monikou Goldefusovou a Františkem Půlpánem

 

V pořadí již osmá pohádka pro neslyšící je klasickým pohádkovým motivem o rozmazlené princezně Máje a hodné a pracovité Mařence z podzámčí. Díky kouzlu moudré kořenářky se jejich osudy prohodí. Mařenka se ocitne na přepychovém zámku a Mája v chudém podzámčí. Jak taková záměna dopadne, jak na ni bude reagovat nejbližší okolí obou dívek a vrátí se Mařenka a Mája zpět do svých životů? To zjistíte na Štědrý den v České televizi. My vám můžeme prozradit, že velkou roli v rozuzlení příběhu bude hrát polibek.

 

Vánoční pohádky pro neslyšící:

                                     vanocni-pohadky-pro-neslysici.jpeg

                                                      Vánoční pohádky pro neslyšící.jpeg