Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tištěný komiks Rozumovi na cestách

20. 9. 2022
Desatero mini
Představujeme nový tištěný komiks, který se snaží formou deseti mini příběhů sdělit malým návštěvníkům, jak se chovat v národním parku – tj. užít si dovolenou, a přitom být v souladu s přírodou.

Rozumovi jsou přitom taková běžná pražská rodina. Máma, táta, sedmiletý Tadeáš, desetiletá Anička a dvanáctiletý Kryštof, ti všichni se vydávají na týdenní dovolenou do Českého Švýcarska, kde zažijí spoustu úžasných věcí. 

A proč právě Rozumovi? No, protože o věcech rádi přemýšlejí a snaží se nedělat hlouposti a zbytečnosti. Například vědí, že davy turistů můžou přírodu docela dost ohrozit, pokud se nebudou dodržovat pravidla. A jsou rozhodnuti dokázat sami sobě, že v národním parku se dají zažít úžasné věci, a přitom nikdo nemusí rostlinám, stromům ani zvířatům překážet nebo dokonce škodit.

Hlavním cílem komiksu je přitažlivou a odlehčenou formou seznámit čtenáře a návštěvníky se základními pravidly chování v národním parku a také s hlavními principy a udržitelného cestovního ruchu. Podobný materiál nebyl zatím minimálně pro území Národního parku České Švýcarsko nikdy vytvořen.

Jedná se o celkem deset mini příběhů, vzájemně provázaných do jednoho celku.  Jednotlivé příběhy se zaměřují na určitý princip – pravidlo a zadní strana každého mini příběhu obsahuje pracovní list pro upevnění klíčového sdělení.

Komiks vydala MAS Český sever, z.s., v rámci realizace své rozvojové Strategie CLLD 2021-2027 ve spolupráci se Správou NP České Švýcarsko a Pedagogickou fakultou UJEP Ústí nad Labem. Projekt byl realizován díky finanční spoluúčasti Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Národního programu Životní prostředí-Podpory obcí v národních parcích.

Komiks je v tištěné podobě k dispozici široké veřejnosti v informačních střediscích v Jetřichovicích a v Domě Českého Švýcarska.

Kontakt pro média:
Dana Štefáčková
tel.: 702 117 891
e-mail: stefackova@masceskysever.cz

Desatero udržitelného cestovního ruchu návštěvníků NP ČŠ

 

  1. Buď in – Nechte auto doma. Raději pěšky než autobusem. Raději autobusem než autem. Raději oběd v restauraci než hromada plastových obalů od nápojů a baget.
  2. Respektuj rozdílnou intenzitu ochrany přírody v území. S tím souvisí i to, kam a kdy se smí či nesmí. Říkáme tomu klidová území a má to své důvody.
  3. Vnímej zdejší krajinu všemi smysly, prožívej a zažívej. Tady a teď. To do mobilu a na sociální sítě nedostaneš. Z toho jsou jen placaté obrázky.
  4. Dodržuj omezení ve prospěch přirozených přírodních procesů v lese. Pokud se někam nesmí, tak to má vždy dobrý důvod. Mohlo by ti jít i o život.
  5. Nepoškozuj to, co je zde chráněno. Vždyť kvůli tomu jsi sem přijel. A nejen ty.
  6. Pozoruj, co se zde děje, jaké procesy utvářely zdejší krajinu a jaké cykly a procesy probíhají ve zdejší přírodě. Neztěžuj jí to. Buď ohleduplný vůči přírodě a zvlášť vůči živočichům.
  7. Vzdělávej se, pokus se o navštíveném území dozvědět co nejvíce, sežeň si informace od strážců či v informačních centrech. Ale knížky, letáčky i webové stránky jsou taky fajn.
  8. Zapoj se do ochrany zdejší přírody a krajiny. Jak? Zeptej se strážců a v informačních centrech.
  9. Podporuj místní producenty a výrobce. To oni spoluutvářejí jedinečnost území - a to s výrazným využitím místních zdrojů.
  10. Přemýšlej o místech, která jsi navštívil. Máš nějaký zajímavý nápad nebo postřeh? Poděl se o něj s námi. 

 

Desatero orig
 
Zdroj: MAS Český sever, z. s.