Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neslyšící se zúčastnila mezinárodní gastro soutěže

20. 10. 2023

Cupid's Spoon Europe 2023 je výjimečná gastro soutěž. Soutěží v ní totiž účastníci s různým zdravotním postižením. Naši Českou republiku důstojně reprezentovala sympatická neslyšící Marie Franková, která se probojovala až do samotného finále a umístila se tak mezi TOP kuchaře letošního ročníku Cupid's Spoon Europe.

 

Jedná o gastro soutěž mezinárodního charakteru, ve které soutěží účastníci se zdravotním postižením. Tato bezbariérová soutěž vznikla v roce 2021. Předchozí 2 ročníky byly čistě lokální a konaly se v Chorvatsku (Cupid’s Spoon Croatia 2021, Cupid’s Spoon Croatia 2022). Pro velký úspěch se soutěž proměnila v globální formát, který se má konat každoročně a umožnit účast zájemcům se zdravotním postižením ze všech koutů Evropy. Počátky Cupid’s Spoon Europe sahají do roku 2009. V tomto roce vznikla pod vedením Chorvata Vedrana Habela asociace UNUO. UNUO již 13 let poskytuje vzdělávací a podpůrnou síť v oblasti gastronomie právě osobám se zdravotním postižením. Hlavním cílem je zvýšení jejich samostatnosti na trhu práce.

 

Letos se poprvé konala tato soutěž v mezinárodním rozsahu. Během 27 týdnů od února do srpna bylo navštíveno 27 hlavních měst členských států EU a pořádaly se jednotlivé národní gastro soutěže v každém hlavním městě, z níž vyšli 2 nej kandidáti dané země. Finále o počtu 54 finalistů se konalo v samotném Chorvatsku, v Záhřebu. 

 

V gastro soutěži Cupid’s Spoon Europe 2023 se objevila zástupkyně za Českou republiku. Neslyšící Marie Franková se probojovala až do finále v Chorvatsku. Prošla si náročnými koly, kdy musela několikrát připravit více chodovou gala večeři s doprovodnými koktejly. Soutěžící se zdravotním postižením připravovali menu po boku svých kolegů – profesionálních kuchařů. Naše reprezentantka Marie Franková sice nevyhrála gastrosoutěž, ale zanechala v soutěži velkou stopu – zapůsobila svým charismatem a příjemným vystupováním. Jak Marie shrnula své pocity ohledně účasti v soutěži Cupid’s Spoon Europe? "Gratuluji vítězům! Byla to moje nejlepší životní zkušenost!"

marie-frankova.jpeg m.-frankova.jpeg