Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čeština v malíčku

4. 7. 2023

Instagramový profil Čeština v malíčku je novým vzdělávacím projektem, který ocení především neslyšící, kteří preferují komunikaci v českém znakovém jazyce. Jedná se totiž o vzdělávací profil, ve kterém Lucie Stanovská vysvětluje v českém znakovém jazyce a pomocí názorné metody záludnosti češtiny.

 

Autorkou projektu Čeština v malíčku je holka ze Slezska, Lucie Stanovská, absolventka oboru Učitelství češtiny jako cizího jazyka na FF UK. Na zmíněné fakultě nyní učí a tlumočí několik předmětů. Díky FFUK se také dostala do kontaktu s českým znakovým jazykem. Z bloku volitelných předmětů na vysoké škole si Lucka totiž vybrala Základy českého znakového jazyka, pro ni v té době neznámý jazyk. Na výuku českého znakového jazyka docházeli její spolužáci a inspirovali ji k volbě volitelného předmětu. Lucka si český znakový jazyk velmi zamilovala a dále ho zdokonalovala uvnitř komunity neslyšících a v kurzech od Pevnosti. S neslyšícími je propojená i pracovně. Působí v Pevnosti, v pražské pobočce České unie neslyšících a na VOŠ v Hradci Králové. 

 

Instagramový profil byl založen před cca 2 měsíci s cílem vytvořit vzdělávací profil o češtině pro neslyšící. Lucka chtěla původně nabídnout online výuku češtiny pro neslyšící. Na Instagramu funguje řada edukačních profilů se zaměřením na český jazyk (např. Červená propiska). Pro neslyšící, uživatele českého znakového jazyka, je osvojení češtiny náročnou disciplínou. Potřebují vysvětlení ve svém mateřském jazyce, tady v českém znakovém jazyce, a nebo formou názorných ukázek, konkrétních vysvětlujících příkladů. A přesně toto chce neslyšícím poskytnout Lucka. Na profilu Čeština v malíčku se tak můžeme těšit na vysvětlování gramatiky českého jazyka, rozšiřování slovní zásoby v českém jazyce a objasňování významu českých frází. Právě název profilu Čeština v malíčku je frazeologické sousloví a znamená ovládat český jazyk. Profil nemá jen přednášející funkci, ale obsahuje také interaktivní funkci (kvízy, otázky a úkoly na probírané téma). 

 

Vzdělávací profil Čeština v malíčku funguje 2 měsíce a má pozitivní ohlas u neslyšících sledujících. Nadšení neplyne nejen ze samotného projektu, ale i z jazykových dovedností Lucky. 

                                  3-27.jpg