Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kam s použitými pneumatikami?

10. 10. 2023

Za ekologickou likvidaci pneumatik platíte od roku 2016 již při nákupu, stačí je tedy bezplatně odevzdat na místech zpětného odběru

V době podzimního přezouvání pneumatik vždy vyvstane otázka, kam s těmi starými, které již dosloužily. Možná jste z dřívějších dob zvyklí odvážet staré pneumatiky na sběrný dvůr. Na sběrný dvůr už ale pneumatiky nepatří!

Pneumatiky jsou od roku 2016 součástí zpětného odběru podle zákona o odpadech, což v praxi znamená, že za ekologickou likvidaci platíte již při jejich nákupu a staré pneumatiky od Vás musí bezplatně převzít jejich výrobci a prodejci.

 

Ti jsou v ČR zastoupeni kolektivním systémem ELTMA, který zajišťuje a zveřejňuje hustou síť tzv. míst zpětného odběru, kterými jsou autoservisy, pneuservisy či jiná místa prodeje pneumatik. 

 

Na všech uvedených místech zpětného odběru, jejichž seznam je neustále aktualizován, můžete staré pneumatiky zdarma odevzdat, bez vazby na nákup zboží či služeb. Není tedy ani podmínkou, že musíte pneumatiky vracet v místě, kde jste je koupili. Ve všech místech zpětného odběru musí probíhat převzetí starých pneumatik bez nároku na úplatu a zároveň bez ohledu na typ či značku odevzdávaných pneumatik.

 eltma.jpeg

V žádném případě tedy staré pneumatiky neodhazujte v přírodě, u silnice nebo v zákoutí tmavé zástavby. Neodkládejte je ani do kontejnerových stání vedle nádob na odpad a do velkoobjemových kontejnerů.

                    kam-s-pouzitymi-pneumatikami.jpeg 

                           kam s použitými pneumatikami.jpeg