Jdi na obsah Jdi na menu

Německé ostrovy - Baltské moře

9. 12. 2012

 

·         Rujána (Rügen)

Největší ostrov v Německu. Leží na severovýchodním okraji spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko. Východní pobřeží ostrova tvoří západní hranici Pomořanského zálivu.

Dříve byl ostrov obýván Slovanským kmenem Rujánů (Ránů), náboženské pohanské centrum se nacházelo v Arkoně, která byla zasvěcena bohu Svantovítovi. Je to poslední „bašta“ slovanského náboženství.

Má rozlohu 935 km2 (s přilehlými ostrovy) a dosahuje maximální nadmořské výšky 161m. Žije na něm 73 000 obyvatel.

Břehy jsou nízké a velmi členité. Vyskytuje se na nich mnoho kos, přesypů a dun. Reliéf je tvořen kopci s valy koncových morén, které překrývají vápence. Na severu se rozkládá Národní park Jasmund známý křídovými skalami.

Převážná část povrchu je obdělávána. Na východě a ve střední části ostrova jsou bukové lesy. Je zde rozvinutá živočišná výroba a rybolov. Hlavní přístav je Sassnitz.


Rujána

Uz  

      Uznojem (Usedom)

Druhý největší ostrov ležící na hranici Polska a Německa, který uzavírá Štětínský záliv.

Rozloha ostrova činí 455 km2, z čehož přibližně 72 km2 se nachází v Polsku a zbytek se rozkládá na německém území.

Pobřeží je velmi členité s množstvím poloostrovů. Od pevniny je ostrov oddělen úžinou Peenestrom a od ostrova Wolin Svinou.

Na konci 19. Století byl vybudovaný polský Kanal Piastowski, který od Usedomi oddělil ostrov Karsibór.

Nejvýše položeným bodem ostrova je Golm s nadmořskou výškou 59 m, který leží blízko hranic.

·        

 

Usedom

 


         Fehmarn

      Třetí největší ostrov Německa, součást spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko. Rozloha 185 km2 a od roku 1963 je spojen mostem s poloostrovem Wagrien. Žije zde 14 000 obyvatel. Hlavním městem je Burg.

Fehmarn oplývá třemi velkými přírodními rezervacemi, ve kterých hnízdí okolo 170 druhů vodního ptactva – nejsou přístupny turistům. Patří sem Grüner Brink (Zelený pás), Krummersteert a Wasservogelreservat Wallnau (Resevát vodního ptactva Wallnau)Je zde velký počet majáků.

Mezi nejvýznamnější osobnosti pocházející z tohoto ostrova patří Karl Carstens (prezident SRN v letech 1979-1984), Reinhard Heydrich (generál SS), Eberhard Diepgen (starosta Berlína 1991-2000), Jimi Hendrix (kytarista)



 

Fehmarn