Jdi na obsah Jdi na menu
 


čivava

Základní péče o psa
Čivava není náročná na údržbu. Vyžaduje lásku a pozornost, občas jemným kartáčkem pročesat srst. Uslzená očička je potřeba někdy otřít papírovým kapesníčkem, aby se nevytvářely hnědé a rezavé skvrnky pod očima.

Drápky je potřeba stříhat 1 - 2 x do měsíce, což se pejskům moc nelíbí.
 
Jakmile dovezeme štěňátko domů, musíme mu umístit na klidném místě pelíšek, v jeho blízkosti necháme dvě mističky. V jedné mističce má být stále čerstvá voda a druhou mističku budeme používat při krmení. Nedaleko pelíšku by mělo mít štěňátko možnost vykonávat i svoji potřebu buď na noviny nebo na kočkolit, který se používá pro kočky. Tady záleží na tom, na co učil štěňátko chodit chovatel. Pokud se rozhodneme, že nebudeme chtít, aby se čivavka mohla vyprazdňovat v bytě a budeme ji chtít naučit, že se bude tato potřeba vykonávat venku na trávě, budeme muset být první dny doma se štěňátkem a při každém jeho probuzení budeme muset s ním rychle vyběhnout v náručí ven. Štěně v momentě těsně po probuzení se jde totiž hned vyčůrat. To samé bude následovat i po krmení. kdy zase po nějaké době po krmení se jde štěňatko zase vykakat.Čivava má srst ne péči nenáročnou - stačí ji občas měkkým kartáčkem vykartáčovat. Občas mívá nehezké stopy po slzách, proto ji pečujte o oči speciálními kapkami. Čivava je velice citlivá na zimu a průvan, proto se o ni během zimních měsíců ohleduplně starejte.

Výchova stěňátka má svá specifika. Hlavní je, aby páníček byl citlivý a důsledný. Čivavy bývají velmi vnímavé, něžné a citlivé, ale na druhé straně sebevědomé, někdy až paličaté. Když už máme důvod pejska pokárat, vždycky by měl dobře vědět za co. Avšak musíme chápat, že naše přání bere lépe na vědomí dospělý pes než blboučké rozverné štěně. Co se čivava jednou naučí, už nezapomene.Čivava se průměrně dožívá 12 až 14 let.