Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dva zájezdní hostince v Kuklenách

13. 12. 2012

 Zájezdních hostinců bývalo Hradci Králové několik: Stoletá hospoda na Slezkém Předměstí, vyhořelá Špice na Pražském Předměstí. V Kuklenách to byly Gruliška a Bláhovka. Povíme si něco o tech Kuklenských.

Václav Bláha vystavěl u křižovatky frekventovaných cest zájezdní hospodu. Lidé ji nazývali Bláhovka. Vedly tu cesty, které jsem uvedl v předchozím článku. Ukazatel směrů stál přímo před hostincem. Před hospodou byla v roce 1840 vystavěna kaplička sv. Trojice. V kapličce byl obraz Kuklenského malíře Antonína Bayera. Obraz i se dvěma svícny byl ukraden v roce otevření kapličky. Nový obraz byl vymalován přímo na kámen.

Majitelem Bláhovky byla Anna Strombachová. Odhadní cena hostince byla 1450 zlatých.

Po její smrti se ujal Bláhovky její syn Jan. Potom se majitelé střídali: Jiří Koštál, Matěj Morávek, Václav a Františka Morávkovi. Dne 13. srpna připadla Bláhovka Adolfu Žočkovi.

Ještě si připomeňme, že při návštěvě prezidenta T.G. Masaryka 11.10.1919 v Hradci Králové byla právě u hostince Bláhovka slavobrána. Dvacet ran z děl u slavobrány postavených ohlašovalo prezidentův příjezd. T.G. Masaryk tehdy hovořil ve strojírně v Kuklenách.

 

Ve staré zájezdní hospodě Grulišce se nakládaly formanské vozy na cestu do Prahy. odpoledne a večer se nakládalo do vozů a ráno ve čtyři hodiny se odjíždělo.

Gruliška, nazvaná po majiteli Grulichovi, byla postavena před rokem 1750. V roce 1762 byla opravena a pojmenována Černý Koníček. Majiteli byli manželé Grůberovi. Dne 20.června 1880 byl Černý Koníček připsán Václavu Součkovi. Celý dům od základů přestavěl a už jako hotel s názvem Černý kůn se stal v roce 1904 sídlem kuklenského Sokola a poštovního úřadu.

 Zdroj: Královéhradecké obrázky 1




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář