Jdi na obsah Jdi na menu
 

TIP na správný výběr hokejové hole.

7. 5. 2013

Jak již bylo řečeno, není také vhodné začínat s hokejkou delší, neboť znemožňuje dětem rychle a správně si osvojit základní dovednosti, ale naopak vede k osvojení špatných návyků. Pro správné ovládání kotouče je také důležité i obalení hokejky. Obalená by měla být ta část, kterou dítě drží horní rukou a část čepele mezi patkou a špičkou.

V dnešní době jsou v základní nabídce hokejky ze dvou materiálů - dřevo nebo kompozit.  Kompozitová hokejka nabízí oproti standartní dřevěné hokejce jednu nespornou výhodu a to je nižší váha. Tím hráči zjednodušší vedení puku, zpracování přihrávky, přihrávku a střelu. Další výhodou je lepší průžnost kompozitové hokejky, což rapidně zvyšuje hokejistův cit, který je nesmírně důležitý a mladý hráč si ho tím spíš vybuduje.

Výběr kompozitové hokejky

Pro hráče žákovských, dorosteneckých a juniorských kategorií je třeba vybírat mezi hokejkami pro juniory. Tyto hokejky jsou přímo uzpůsobeny pro mladé hráče, nabízí zúžený a měkčí shaft, jsou kratší a více pružné.

Před tím, než začneme vybírat tvrdost a zahnutí j třeba vědět hrací stranu. Existují dvě:
Pravá - pravá ruka dole
Levá - levá ruka dole

Základem je zvolit vhodnou tvrdost hokejky, příliš tvrdá hokejka nebude pružit a mladý hokejista by postupem času mohl ztrácet cit s pukem.

Vhodné tvrdosti hokejky:

42 - Optimální tvrdost hokejky pro ty nejmenší hokejisty.

50 - 52 - Tato tvrdost je vhodná ve věku cca 8 - 12 let, kdy se nejvíce rozvíjí dovednosti.

65 - 67 - Poslední mezník mezi Juniorskou kategorií hokejek a Seniorskými hokejkami. Tato tvrdost je vhodná pro hokejisty, kteří ještě nemají dostatek síly, avšak svoji výškou by již mohli mít seniorskou hokejku.

Obecně platí, že Juniorské hokejky provází hráče cca do 13 - 14 let. Pak hráč postupně přechází na seniorské modely, které nabízí delší tělo, větší čepel a vyšší tvrdosti.