Jdi na obsah Jdi na menu
 


základní chody koně

18. 12. 2012

Základní chohody koně

krok

čtyřdobý pohyb

Krok je nejpřirozenějším chodem koně. Rychlost koně v kroku bývá 6-8km/hod. Kůň má při kroku vždy nejméně dvě končetiny v kontaktu s poddložkou. Všichni začátečníci se nejdříve učí jezdit krokem. Je totiž důležité získat jistotu v sedle, naučit se udržet rovnováhu a osvojit si plný i stehenní sed. Když tohle jezdec zvládá, může začít klusat, cválat, nebo dokonce přejít s koněm do trysku.

klus

dvoudobý pohyb

Klus je sled navazujících kroků na dvě doby. Společně s krokem a cvalem je jedním ze základních chodů koně. Průměrná rychlost koně v klusu je 14-18 km/h, ale závodní klusáci v klusáckých dostizích urazí kilometr i za něco málo přes minutu. Dva diagonální páry nohou se zároveň posouvají dopředu a zároveň pokládají. Pak následuje vznos. To znamená, že všechny čtyři nohy jsou ve vzduchu.

cval

třídobý pohyb

Cval je třídobý pohyb skládající se ze cvalových skoků a fáze vznosu. Je nejrychlejší z přirozených chodů koně, ale je zároveň i nejnamáhavější-kůň při něm dosahuje rychlosti přibližně 30 km/h na jízdárně, 40 km/h v terénu, při dostizích dokonce i 50-60 km/h.

trysk

čtyřdobý pohyb

Při rychlém cvalu může zadní noha koně dopadat na zem dříve, než ta přední. Pak se cval označuje jako trysk.

Některá plemena koní mají

svůj vrozený chod např.tolt

032.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

koně

lenka,10. 1. 2014 14:35

jeto pěkný ale mohli by u toho být nějakí obrázky

+

administrátorka,6. 2. 2013 18:19

Doufám, že se vám líbí tyto stránky a taky věřím, že tady někdo napíšete nějaký komentář! :)