Jdi na obsah Jdi na menu
 


Desatero pravidel pro bezchybné léto

20. 6. 2013

Desatero pravidel pro bezchybné léto

1. pravidlo

Zátěž

Nikdy nejezdit na koni v tom největším parnu (kolem poledne), ale vyjet si na vyjížďku a trénovat ráno, nebo až večer, protože i pro koně není parné počasí příjemné! Vyjímku tvoří závodní koně, ti se ovšem na toto počasí připravují a sportovní jezdci také! Vyšší výkon můžou podávat pouze zdraví koně!!!

 

anicka-a-cordafen-082.jpg

Ti to mají povolené!

 

2.pravidlo

Stín

Na pastvině, nebo ve výběhu mít přístřešek, nebo košatý strom (ten také dobře stíní) , aby se koně měli kde schovat před sluncem a tak si odpočinout! Když máte více koní, je dobré aby se mohli před slunce schovat pod jeden přístřešek nebo strom!

3.pravidlo

Stáj

Je dobré mít zděnou stáj, která v zimě nepromrzá a v létě je v ní příjemný chládek, ačkoliv jsou koně zviklí trávit více času, příjemné ochlazení jim určitě jenom prospěje! Není proto nijak zvláštní zavírat koně v největším parnu do stáje a také je nechat napást přes noc! Pozornost si zaslouží podestýlka a to kvůli čpavku!!!! Je proto nutné neustále větrat! Velká okna na jižní straně je možné chránit markýzami.

 4.pravidlo

Voda

Napájení alespoň 2x debbě zkontrolujte, protože koně musí mít neustále k dispozici pitnou vodu!!! Nejideálnější jsou automatické napáječky, ale když máte nepotřebnou vanu či cisternu, poslouží stejně dobře, ale voda v nich se musí měnit denně a důkladně vyčistit je musíme 3x v týdnu!! Jenom pro zajímavost, kůň může v horku vypít až 60 l vody!!!!

5.pravidlo

Hmyz

Koně mají být proti hmyzu chráněni a ne říct : ,,Ať si ho klidně sežerou!'' Koně si dovedou pomoct sami navzájem, ale existuje i mnoho postřiků a prostředků proti hmyzu, některé mají i dlouhotrvající účinek, ale ty si mnohdy s hmyzem neporadí. Existují různé síťky na hlavu, třásně, střapec na podbřišníku, který odhání hmyz, nebo dokonce letní deky. Koním v boji proti dotěrnému hmyzu může pomoct i dlouhá hříva, nebo ohon. Když  jsou ale velké problémy např. s ovády je lepší zvolit noční pastvu! Ale pozor i ve stáji je může hmyz obtěžovat, na to zase existují různé lapače a odpuzovače.

 

anicka-a-cordafen-023.jpg

Tady je ta síťka na uši a hlavu.

 

6.pravidlo

Sprchování

Sprchování je koni příjemné, ale když před ním měl kůň nějakou zátěž (pouze pokud má zvýšený počet dechu a tepů!) je dobré ho napřed povodit v kroku a ve stínu, dokud se nezklidní. Jakmile je kůň v klidovém stavu, začínáme sprchovat. Sprchujeme od kopyt, potom můžeme sprchovat výš. Dále pokračujeme přes prsa ke krku, potom do sedlové krajiny a s opatrností na bedra a záď. Hlava se pouze omývá houbou!! Na osvěžení by voda neměla být ledová, protože zatěžuje oběhový systém a kůň se tak víc potí! Nemáme li na výběr, necháme si alespoň kbelík s vodou odstát na slunci a potom tu vodu můžeme použít! Koně, kterým sprchování nedělá dobře můžeme otřít suchým ručníkem a popř. jej nechat ležet na koni.  Po sprchování koně setřeme stěrkou (dá se pužít i na pot, ne jenom na vodu). Časté používání šamponu odmašťuje srst jako u většiny domácích mazlíčků např. u psa, nebo kočky.

 

anicka-a-cordafen-002.jpg

anicka-a-cordafen-059.jpg

Před sprchou se kůň napřed projde a potom se sprchuje!

7.pravidlo

Čištění

Když je vedro, koně se potí i když neprovádí žádnou fyzickou aktivitu! Než koně osedláte, prohlédněte, aby v místě podbřišníku nebyli slepené chlupy potem nebo špínou! (To neplatí jen pro letní sezónu!) Po ježdění koně vyhřebelcujeme a zvláště v místech, kde byl podbřišník a sedlo! Je to proto, aby koně nebyli cíti a nevyhledával je hmyz!

anicka-a-cordafen-028.jpg

8.pravidlo

kopýtka

Kopyta se v tomhle období hodně vysušují a proto není odvěci je mazat speciálním mazáním na kopyta, nebo obyčejným sádlem (má to stejný účinek!) A to dokud jsou ještě po osprchování vlhká, ale nesmí být mokrá, jinak by se olej / sádlo rychle setřelo! Pro ještě lepší účinek je dobré dávat denně do kopyt mokrý jíl, potom zůstávají kopyta prokazatelně vláčná!

9.pravidlo

pastva

 Je důležité zhodnotit, zda se jedná o pastvu chudou nebo bohatou a podle této okolnosti přikrmovat nebo nepřikrmovat. Jestliže je pastva hodně zdecimovaná po dlouhotrvajícím suchu, je nezbytné, aby měl kůň k dispozici i seno neo popř. slámu! Rozhodně však solný a minerální liz a sportovním koním se nesmí zapomínat jadrné krmivo! Jestli chceme dodávat koni elektrolyty a minerály při nadměrném pocení koně je nezbytné poradit se s odborníkem!!! Jestliže se váš kůň přejídá, řešení je velice prosté! Můžete zmenšit pastvinu, nebo koně zavírat do stáje a popřípadě nasadit náhubek na několik hodin.

anicka-a-cordafen-067.jpg

10.pravidlo

pobyt na slunci

Slunce působí problémy hlavně albínům a koním s mnoha bílými odznaky, protože pod bílou srstí není pigment a pokožka se snadno spálí. Tento problém může vyřešit například speciální deky.