Jdi na obsah Jdi na menu
 


slova, slova, slova.....

15. 9. 2007

Už v perexu jsem se snažila uvodit směry, kterými se moje myšlenky ubíraly. Slovo pečivo používáme každý denně, což je docela pochopitelné. V jakém kontextu se o něm zmiňujeme nejčastějí je dosti jasné, rohlík, houska nebo chleba jakéhokoliv druhu. Je dort pečivo? Ano, či ne...to je ta otázka co mi vytanula na mysli. Logicky vzato pečivo je od slova péct...což znamená...že i dort by měl být správně pečivo...ale proč si do cukrárny chodíme kupovat dorta a ne pečivo??( zní to dosti banálně, ale zkuste se nad tím zamyslet, denně se potkáváme se slovy, nad kterými se nikdo nepozastavuje, ale mají zajímavou souvislost, pokud uvažujeme o jazykovém původu...). Zajímají mě vaše názory :)

PS: být normální je nuda :-D

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

slova, slova...

(M.G., 7. 4. 2008 21:29)

Příspěvek literárně-kulinářsky-botanicko-etymologický

Milý/á aaaaa, klobouk dolů. Stylistická i myšlenková úroveň Tvého příspěvku značně předčí mnohá filosofická či literární díla, jimiž nás krmili ve škole. Můj příspěvek bude naproti tomu zcela nekoherentní :-) Skok prvý: copak meloun (ba i jmelí), ale rajčata! Nedávno jsem zjistil, že mezi lidmi existují různé názory, zda jde o ovoce nebo zeleninu. I vygooglil jsem toto: "V roce 1893 rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden o tom, zda je rajče ovoce nebo zelenina. Problém, zdánlivě banální, měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Soud vynesl verdikt, že rajče (ač botanicky ovoce) je zelenina." "Lol", nemůže nepoznamenat člověk postižený používáním Instant messengerů...
Skok druhý: "křupavý" je imho určitě podle toho zvuku při konzumaci, (kdo, co:) rohlíky jsou (kým, čím:) rohlíky, protože jsou rohatý, kuláče jsou zase kulatý... :-)

aaaaaaaa

(aaaaa, 6. 1. 2008 0:44)

Dortovy korpus by se dal povazovat za pecivo. Zbytek (vlastne to nejhlavnejsi) dortu ale peceny neni. Tudiz dort jako takovy pecivem neni. Jako clovek neni opici, byt tady ten zaklad je. Kdyz ale prijmeme tezi, ze dort nemuze byt pecivo nebot vechny jeho casti nejsou pecene, stavi se nam do cesty dalsi problem - koblihy. Jak vime, marmelada v koblihach neni spolu s testem pecena, nybrz injektovana az ve fazi post-processingu. Ale kobliha pecivem je. Teoreticky by se dala povazovat i za smazivo (to budiz podkategorie peciva, protoze nejdriv se pece, a pak louhuje v oleji). Pokud budeme povazovat marmeladu za pouhou prilohu, jako treba marmeladu na chlebu s maslem a marmeladou, melo by byt oznaceni koblihy za pecivo v poradku. Pravda, marmelada spolu s koblihou tvori jeden homogenni celek, a je jeji soucasti, ale to je uz pouze vec techniky prikladani prilohy. V tomto pripade je i neoznaceni dortu za pecivo v poradku, nebot dort si kupujeme kvuli vsi te parizske slehacce, jahodam, zele, lentilkam, posypu, figurkam smoulu, cokoladovym polevam, vysokoalkoholnim polevam, ci tresnickam nahore. Korpus (tedy jedina pecena vec v celem dortu) vlastne hraje jenom tkaove druhe housle aby se nereklo. Jak by rekl Lao-tse, uzitna hodnota dzbanu neni v keramickem obalu, ale v prazdnote uvnitr, ktera se da vyplnit. Ted staci jenom dat korpusu roli keramickeho obalu, a vsem tem pochutinam roli... plnoty.

To máte fuk.

(Zdeněk, 30. 10. 2007 11:16)

Existují přece jen 2 kategorie věcí. Meloun a branbora. Co je sladké, je meloun, zbytek jsou brambory.

A co teprv takový meloun?

(Mill, 23. 9. 2007 22:39)

Je meloun ovoce či zelenina? Otázka, která některé mé kamarády trápí dokonce natolik, že so o to byli schopni vsadit..